Искат осъвременяване на законодателството за управление на МПС от хора

...
Искат осъвременяване на законодателството за управление на МПС от хора
Коментари Харесай

Искат осъвременяване на законодателството за управление на МПС от хора с увреждания

Искат осъвременяване на законодателството за ръководство на МПС от хора с увреждания Шофьор на рейс или на ТИР, който загуби кутрето на ръката си, губи и правото да работи като професионален водач у нас. Същото предписание важи при ампутация или вродена липса на част от ръката или крайници. За тези остарели текстове в наредбата за физическата валидност на водачите описа в изявление за Дарик ръководителят на Асоциацията на шофьорите-инвалиди доктор Даниела Данчева.
 
По думите й страната би трябвало да осъвремени огромна част от законодателството, обвързвано с ръководството на моторни транспортни средства от хората с увреждания. Нужно е и опростяване на процедурата, по която човек с телково решение си вади шофьорска брошура за първи или за следващ път.
 
Увреждане на таза, което съществено лимитира способността на човек да се движи, ампутация или вродена липса на крайник, ръка или елементи от тях, неприятно заздравяло строшаване на крайници или увреждане на коляното - всички тези положения водят до възбрана за съответния човек да си извади шофьорска брошура като професионален водач. Ограниченията са написани в Наредба 3 на здравното министерство за физическата валидност на водачите на моторни транспортни средства у нас.
 
Председателят на Асоциацията на шофьорите-инвалиди доктор Даниела Данчева от години се бори да я промени, само че все още без триумф: " Това са едни антични наредби от антични времена на Министерство на здравеопазването. Скоро ще има безпилотни коли, тогава какво ще вършим с Наредба 3, запитвам аз ".
 
Д-р Данчева даде за образец българин, професионален водач, който след ампутация на единия крайник от коляното надолу отпътува за Германия, с цел да може да работи: " Тук се опита незаконно да си продължи работата като водач, видя, че не става и отпътува за Германия. Там човек с подколянна протеза като него безусловно за пет минути си е уредил всички документи, безусловно законно и професионална категория може да има. И към този момент пета година работи като водач на ТИР ".-->
 
От Асоциацията на шофьорите-инвалиди упорстват и за облекчение на процедурата за издаване на шофьорска брошура на хората с увреждания. Сегашният ред планува явяване пред профилирана здравна комисия, която дефинира за какъв брой години да бъде годна книжката, като интервалът е от 1 до 5 години. Такива комисии има единствено в три града у нас, което лишава на хората време и спомагателни средства, а издаването на здравното уверение става след няколко дни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР