Искаш да стигнеш от София до Созопол? Казваш на приложението

...
Искаш да стигнеш от София до Созопол? Казваш на приложението
Коментари Харесай

"Тикси" иска да продава комбиниран билет за всички видове транспорт

Искаш да стигнеш от София до Созопол? Казваш на приложението къде си сега и задаваш дестинацията. То ти показва: най-бързо ще ти бъде, в случай че си вземеш такси (срещу 5 лева например), след това аероплан до Бургас, а оттова маршрутка, която ще пристигна тъкмо 10 минути откакто си на спирката, а след това можеш да вземеш колело чартърен до хотела. Това е концепция за оптимизация на пътуванията, по която работи " Тикси " - компанията, създала приложението MPASS, което предлага билети за градския превоз в София и Варна.

Засега то е единственото в столицата, което продава билети за цялата градска мрежа (наземния превоз и метрото). В бъдеще компанията желае да работи във от ден на ден градове, да включи е-мобилността и да я обвърже с градския превоз, да предлага комбинирани билети за разнообразни типове превоз и пакети съгласно персоналното пътешестване.
Един билет, доста благоприятни условия
" Целта ни е да предлагаме един интегриран билет, който разрешава човек да си хване метрото, след това автобуса от автогарата, такси, тротинетка. Но това да става с една медиа, не с четири обособени билета. Идеята е човек да пътува с един смесен билет на всички места, който просто да валидира ", изяснява за " Капитал " изпълнителният шеф на " Тикси " Николай Недялков.

Фирмата е основана през 2016 година, като в нея се консолидират Консултантска организация по осведомителните технологии (КАИТ) и " Тикс.бг ", които имат опит с електронното таксуване и ръководство на трафика. Малко по-късно фондът New Europe Venture Equity II (NEVEQ) влага в нея и по този начин започва създаването на приложение за продажба на билети. Представител на " Тикси " и акционер е Николай Недялков, някогашен изпълнителен шеф на " Информационно обслужване ". Той влиза в съвета на шефовете дружно с Павел Велчев, Константин Петров, Мария Ангелова и Диян Станчев.
Реклама
Друга концепция е вкарването на месечен абонамент, в който влиза използването на метрото, пет пътувания с такси, един час с е-кола SPARK, един час с електрическа тротинтека, съгласно персоналните пътувания. " Тикси " към този момент договаря и с оператори на електрическите тротинетки в София, с цел да ги включи в приложението и да комбинира потреблението им с градския превоз.
" За да имаме триумф, би трябвало да търсим мащаб. Стремим се да обхванем оптимално доста градове и компании, както и към нас да се причислят железопътният и междуградският превоз ", споделя изпълнителният шеф на " Тикси " Николай Недялков Източник: Тикси
За задачата ролята на " Тикси " е да купува билети за другите типове градски превоз, както и избрани пакети от такситата, електрическите тротинетки и други, след което да ги предлага на клиенти. Печалбата би трябвало да идва от отстъпена комисиона в границите на избран %. В случая с градския превоз в София те са закрепени в Наредбата за транспорт на пасажери на Столичната община, съгласно която комисионата се подвига според от продадените абонаментни карти - да вземем за пример при продадени над 1001 такива компанията може да получи 10% от сумата. От продажбата на еднократни билети " Тикси " взима 4%, споделя Недялков. Другото, което предлага, са дневни карти.

През 2019 година Консултантска организация по осведомителните технологии (КАИТ), към този момент част от " Тикси ", завоюва част от поръчката на община Перник за интегриран градски превоз с финансиране по оперативна стратегия " Региони в напредък " за доставка и монтаж на съоръжение против 1.17 млн. лева без Данък добавена стойност. Във Велико Търново тя е взела и поръчка за доставка на електронни табла по спирките против 75 хиляди лева, още веднъж по плана за интегриран превоз. " Това, което вършим, е интелигентен град за паркиране - интегрираме всички буферни паркинги, зоните за паркиране, надзорен център, приложения, с цел да може с телефона си да видиш къде има свободни места и къде са заети. Има и осведомителни табла на всички входове на града, с цел да може хората да видят тази информация, като идват ", изяснява Недялков. Предвидено е и в случай че някой е употребявал буферен паркинг, а след това се прикачи в електрически рейс (отново доставен по програмата), приложението да прави отстъпка цената за паркинга да е двойно по-ниска.

Във Варна пък " Тикси " е спечелила поръчка на стойност 2.3 млн. лева за построяването на " обществен виртуален паркинг метър ".
Реклама Предизвикателството: всички да кажат " да "
За да може компанията да стартира да продава разнообразни типове билети и да ги интегрира цифрово обаче, би трябвало всеки сътрудник, като да вземем за пример транспортните оператори в градовете, железопътните и междуградските линии, летищата да са разрешили това. Именно тук идва и компликацията. Според Недялков сега има редица нормативни спънки, които пречат на дигитализацията на процеса.

Фирмата излиза на облага 381 хиляди лева през 2020 година, като е генерирала доходи над 2 млн. лева Собственият ѝ капитал е на стойност малко над 3 млн. лева, които съставляват най-много неразпределена облага и други запаси.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР