Искаме социалните медии да започнат да носят по-голяма отговорност. Това

...
Искаме социалните медии да започнат да носят по-голяма отговорност. Това
Коментари Харесай

Мария Габриел: Искаме социалните медии да започнат да носят по-голяма отговорност

Искаме обществените медии да стартират да носят по-голяма отговорност . Това сподели българският комисар по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел по време на кръгла маса на тематика " Предизвикателства пред медийния бранш в Европа " по отношение на преразглеждането на Директивата за аудиовизуалните медийни услуги, съобщи организация „ Фокус “.
Габриел изясни, че сега има три въпроса, които се преглеждат по директивата. „ Първият е за разширение на обсега на директивата и до обществените медии, защото желаеме те да стартират да носят по-голяма отговорност. Смятам, че в този дигитален свят има място за отговорност на всички медии “, изясни Мария Габриел.
По думите й по вторият въпрос на директивата е за промотирането на европейските творби и по него към този момент има съглашение сред съзаконодателите. „ Комисията предложи всяка страна да подсигурява 20% дял за европейски творби, само че в последна сметка се споразумяхме това да стане на 30%. Това, което беше водещо при нас, е да забележим какво е отношението в другите страни членки на Европейски Съюз. Има още въпроси, които ще търпят полемика “, сподели още тя.
Мария Габриел изясни, че третият въпрос, който ще се преглежда, е обвързван с рекламата, само че по него към момента има доста диспути. „ Досега имаше право на 12 минути реклама за един час. А в този момент директивата предлага ограничавания, които плануват от 7.00 до 23.00 часа рекламите да не надвишават 20%, с цел да има по-голяма еластичност за продуктово позициониране. Предложението вкарва тези правила, които би трябвало да пазят най-чувствителните – децата, алкохола, нездравословните храни. Европейският съюз планува и страните членки сами да дефинират своето най-гледано време, само че персонално аз считам, че по този метод ще стане голямо фрагментиране. Тези точки сега са на масата, нямаме към момента индикация за намиране на обща позиция “, сподели още еврокомисарят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР