Искаме незабавно да свикате Експертния консултативен съвет по пчеларство! Създалата

...
Искаме незабавно да свикате Експертния консултативен съвет по пчеларство! Създалата
Коментари Харесай

Патриотите от ВМРО: Министър Порожанов, спрете мора над пчелите!

Искаме неотложно да свикате Експертния съвещателен съвет по пчеларство! Създалата се обстановка може да докара до нарушение на екосистемите в засегнатите райони.

От години ние, Патриотите от Вътрешна македонска революционна организация, посредством нашите народни представители, слагаме въпроса за политиката на страната в пчеларския бранш. За дотациите, за контрола над потреблението на пестициди, за контрола върху самите химикали, част от които имаме подозрение, че са неразрешени в Европейски Съюз.

В продължение на два мандата – 43-ото и 44-ото Народно събрание, народните представители от Вътрешна македонска революционна организация отправяха питания, организираха срещи с представители на министерството и пчеларските браншови организации, вследствие на които постигнахме основаването на Експертния съвещателен съвет по пчеларство. Имаме и подготвен законопроект, който става все по–нужен поради ескалиращите проблеми в бранша. Поради тази причина ние още веднъж ще го подложим на публично разискване.

Ето за какво нашият депутат Красимир Богданов още веднъж внася въпрос до министъра на земеделието Румен Порожанов с гледище той да отговори в незабавен порядък какво ще предприеме, с цел да позволи проблемите на пчеларите.

Прилагаме цялостния текст на въпроса:

ДО

Г-Н РУМЕН ПОРОЖАНОВ

МИНИСТЪР НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО,

ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ

 

ВЪПРОС

от

Красимир Богданов

Народен представител от ПГ „ Обединени патриоти “

На съображение член 90, алинея 1 от Конституцията на Република България и член 91, алинея 1 от Правилника за организация и активността на Народното събрание отпущам на вашето внимание следния въпрос

ОТНОСНО : Действията на Министерството на земеделието, храните и горите против отравянията на пчелни фамилии и нерегламентираното потребление на средства за растителна отбрана

   Уважаеми господин министър,

За следващ път слагам въпроса за нерегламентираното потребление на средства за растителна отбрана и отравянията на пчелни фамилии. Въпросът стана изключително настоящ през последните дни, в които сме очевидци на всеобщ мор при пчелите вследствие на такива отравяния. Очевидно е, че системата въведена от МЗХГ за обявяване на пчеларите или не работи, или има съществени нарушавания от страна на недобросъвестни аграрни производители. Другият значим въпрос е обвързван с потреблението на неразрешени в Европейски Съюз препарати, които се внасят нелегално в България. И в двата случая обаче не виждаме контролиращата роля на МЗХГ. Не желая да приема, че Министерството си затваря очите или покровителства нарушителите. Като прибавим и неналичието на съществени дотации за пчеларството - явно е, че досегашната политика води до загуба за поминъка на доста фамилии, а също така заличаването на цели пчелини ще повлияе на естественото действие на екосистемите в засегнатите региони, ще провокира проблеми с естественото опрашване и ще се отрази на размера на добивите на съответните култури.

Уважаеми господин Порожанов,

Моите въпроси са:  Какви ограничения подхваща Министерството на земеделието, храните и горите във връзка с основаването на сполучлив механизъм за обявяване на пчеларите при идни пръскания на селскостопанските култури? Колко нарушавания при отравянето на пчелни фамилии и потреблението на неразрешени препарати сте установили и какви наказания сте наложили?

Призовавам Ви неотложно да свикате Експертния съвещателен съвет по пчеларство, да наложите строги наказания на унищожителите на труда на пчеларите и да предприемете законодателни промени, в това число криминализиране на отравянето на пчелни фамилии.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР