Искаме лична осигурителна сметка на всеки един гражданин в солидарния

...
Искаме лична осигурителна сметка на всеки един гражданин в солидарния
Коментари Харесай

Лична осигурителна сметка за всеки настояват частните болници

Искаме персонална осигурителна сметка на всеки един жител в солидарния модел на опазване на здравето - в това число за пенсионерите и за децата. Това съобщи на конференция в Българска телеграфна агенция ръководителят на Националното съдружие на частните лечебни заведения (НСЧБ) доктор Николай Болтаджиев. Той изясни, че са импортирани три плана за промени в законите, касаещи опазването на здравето, предава news.bg.

Под 2 млн. души се обезпечават действително. Когато се направи информация, може да се види, че страната би трябвало да обезпечава към 4,5 млн. души. Искаме и за тези жители да има разбивка - страната тъкмо какъв брой е внесла всеки месец - за едно дете, за пенсионер - за всеки самостоятелно. " Бюджетът се правеше на исторически принцип и страната донаждаше. Държавата не е безупречен длъжник на контингента, който обезпечава ", съобщи доктор Болтаджиев.

Против сме страната да обезпечава, прокурори, следователи, военни, - хора на държавна позиция. Защо следователят и учителят не са на една повърхност, запита доктор Болтаджиев във връзка, че страната не обезпечава учителите.

Трябва да се промени Закона за обществените финанси, безапелационен е доктор Болтаджиев. Да се изведе и Касата отвън бюджетната сметка на нещата. Парите за здраве се разпределят като част от Консолидирания държавен бюджет, който е 40% от Брутният вътрешен продукт. Парите за здраве са публичен фонд, който не би трябвало да се разпределя от политиците.

Проблемите се задълбочават. Предложихме планове за смяна на 3 закона, направени и от Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето, изясни ръководителят на сдружението на частните лечебни заведения, изясни доктор Болтаджиев.

Той бе безапелационен, че въведените преди 2 години предели на лечебните заведения не вземат решение проблемите. Дори медицинските стандарти, които падат в съда, не усъвършенстват системата на опазването на здравето.
Вместо това, стандартите водят до тежки финансови проблеми в лечебните заведения. Не се усъвършенства системата, тя не е в интерес на пациентите, изясни доктор Болтаджиев.

Д-р Красимир Груев, който е член на УС на Сдружението на частните лечебни заведения изясни, че няколко пъти правили сметка какъв брой души обезпечава страната и тя все не излизала. Колко са пенсионерите, държавните чиновници, децата, запита той. Никой не може да каже какъв брой са тъкмо обезпечаваните от страната и това подклажда недоверието за кого какъв брой се внася.

Парите, които идват от Здравната каса, се усилват поради по-високите ни вноски.

Болничните кревати в България не са толкоз доста, само че са нефункционално разпределени. У нас леглата са единствено за интензивно лекуване, а в чужбина има кревати и за долекуване, само че те умишлено не се разказват, изясни доктор Груев.

Не са доста хоспитализациите в България. В пъти повече са хоспитализациите в западни страни, увери доктор Груев.

Той изясни, че медицинските стандарти разказват по какъв начин се прави лекуване - има куп условия, които значат болница. Не може да извадите сливиците на едно дете на зъболекарския стол. Трябва ви операционна, анестезиолог - това е сериозна интервенция. Всички процедури, оповестени за извънболнична помощ се правят единствено в болница. Единствената разлика е, че се води без пролежаване, изясни лекарят. Стандартите би трябвало да бъдат смекчени, приканват медиците.

Изваждането на лечебната активност в извънболнична помощ изисква редица ограничения. Медикът изясни, че за доста от нещата в извънболнична помощ, заведенията са на загуба. Те би трябвало да поддържат лаборатории, аптека, да наемат експерти на непрекъснати трудови контракти за по 1-2 съвещания денем. Специалистите мъчно могат да бъдат открити - тези проблеми излизат от стандартите, изясни доктор Красимир Груев.

Стойчо Кацаров - ръководител на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето (ЦЗПЗ) изясни, че лимитите на лечебните заведения са израз на мързел. Най-лесно е да ограничиш разноските и да ги разпределиш на порции, сподели той.

Д-р Кацаров изясни, че в случай че липсва управнически потенциал,те имат подготвеност да оказват помощ. " Ако има управническа отпадналост, ние сме подготвени да бъдем вашата виагра, тъй че фамилията да е добре, да идват европейски пациенти тук ", сподели доктор Кацаров.

Той разкритикува метода, по който желае да се направи единствено частична демонополизация и надграждащ модел. Това е метод да се избяга от тематиката за демонополизацията и да се реши въпроса. Или има надграждане на монопола, или няма - и сега имаме надграждащ модел - доброволните Здравно-осигурителни фондове, изясни той.

Отново липсват медикаменти за онкоболните, стана ясно от думите на доктор Кацаров. Здравната каса да заплати на лечебните заведения за медикаментите на онколобниците. Това е голям проблем, призна той и изясни, че лечебните заведения не печелят нищо от медикаментите, само че те са голямо перо от техните бюджети. Забавянето на превеждане на пари от Касата до лечебните заведения за медикаменти, основава стопира съществуването на медикаменти в лечебните заведения.

В онкологиите няма медикаменти. Пациент от София е върнат в Кюстендил, тъй като няма лекарство, даде образец той и очерта трите аргументи за неналичието на медикаменти.

Първата причина е реекспорта на лекарства, от който се получава недостиг на медикаменти. Втората причина за липса на медикаменти - има въведени правила за много медикаменти или изваждането им от позитивния лекарствен лист. Третият проблем е разсроченото заплащане - всичко това рефлектира върху пациента, сподели доктор Кацаров.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР