Искаме да запазим максимално дълго време епидемията под контрол, за

...
Искаме да запазим максимално дълго време епидемията под контрол, за
Коментари Харесай

Извънредно: Връщат строги COVID-19 мерки в България до часове?

Искаме да запазим оптимално дълго време епидемията под надзор, с цел да може с имунизацията да стигнем оптимално напред. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на ексклузивен брифинг след среща с членовете на НОЩ и шефовете на РЗИ-та.

Ето какво съобщи още той:

" В към 8 области има заболяване над 300 на 100 000 души. Сред тях са Кюстендил, Бургас, София-град и Шумен.

Мерките, за които мислим, са разнообразни, като носене на маски навън, въвеждане на по-ранен вечерен час за нощните заведения, ограничение достъпа до моловете и фитнесите и отдалечено образование за учениците.

Все още мислим дали тези ограничения да са национални или местни.

Оправната ни точка е да проведем изборите в безвредна среда. Не използвайте сегашната обстановка за политически спекулации, тъй като това е безконтролно. "

Министър Ангелов прикани хората да са спокойни и рационални и да носят маски. Ситуацията наподобява под надзор и би трябвало да остане по този начин оптимално дълго време.

По думите му следва ново разискване на новите ограничавания с Националния действен щаб и надлежно взимане на дефинитивно решение по предложенията.

Ангелов посочи, че заболеваемостта е предходна 300 на 100 000, само че към този момент не на 14-дневна база, а на 7-дневна.

БЛИЦ напомня, че повече от 3 часа продължи срещата сред министъра на опазването на здравето, шефовете на всички районни здравни инспекции в страната и представители на Националния действен щаб за битка с ковид.
На срещата се разиска въвеждането на спомагателни ограничения по отношение на увеличаващите се случаи на новозаразени с ковид и разпределението на имунизациите, които би трябвало да бъдат доставени до края на седмицата в страната.

БЛИЦ напомня, че по-рано през днешния ден в 15 области в страната е потвърдено разпространяването на английския вид на COVID-19.

Това са областите Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Смолян, София, Хасково, Ямбол.

За резултатите оповестява Националният център по заразни и паразитни заболявания. След секвениране на 413 проби на SARS-CoV-2 – у нас и в Германия, английският вид на вируса е доказан при 303 от пробите.

Южноафриканският, бразилският и нигерийският вид на ковид не са доказани у нас.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР