Искам да ви благодаря, че България има правителство и че

...
Искам да ви благодаря, че България има правителство и че
Коментари Харесай

Нека се уважаваме: премиерът Денков се срещна с кметовете

" Искам да ви благодаря, че България има държавно управление и че направихте огромни старания за това. За разлика от много хора преди вас на вашата позиция, които мъчно говореха без някой да им оказва помощ, вие можете умерено да кажете нещо и да го отбраните ". Тези думи, на един от кметовете " ветерани " в България - Златко Живков от Монтана (6ти следващ мандат), бяха ориентирани към премиера Николай Денков и значително обобщават настроенията на първата и последна среща сред това държавно управление и тази локална власт.Академик Денков пристигна в родопския курорт Пампорово особено с цел да се види с кметове и общинари на заключителната за този мандат среща на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Въпреки, че съставлява " Продължаваме промяната " и Демократична България, Денков беше посрещнат много друго от кметовете, спрямо предшественика му.

" Искам да ви благодаря, че България има държавно управление и че направихте огромни старания за това. За разлика от много хора преди вас на вашата позиция, които мъчно говореха без някой да им оказва помощ, вие можете умерено да кажете нещо и да го отбраните ". Тези думи, на един от кметовете " ветерани " в България - Златко Живков от Монтана (6ти следващ мандат), бяха ориентирани към премиера Николай Денков и значително обобщават настроенията на първата и последна среща сред това държавно управление и тази локална власт.

Академик Денков пристигна в родопския курорт Пампорово особено с цел да се види с кметове и общинари на заключителната за този мандат среща на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ). Въпреки, че съставлява " Продължаваме промяната " и Демократична България, Денков беше посрещнат много друго от кметовете, спрямо предшественика му.

Голямата разлика естествено, е че този път държавното управление има поддръжката на ГЕРБ, а огромна част от кметовете са такива имено с поддръжката на партията на Борисов. Другата огромна разлика е, че за разлика от предната година в този момент, на прага на локалните избори, много от тях нямат сигурност за идващ мандат, а и на терена има нов огромен състезател, който набира претенденти - президентът Румен Радев, който беше в същата зала ден преди Денков. Какви са настроенията към неговото посещаване обаче, остана тайнственост, като не беше коментирани нито от самия Денков, нито от присъстващите кметове. Правителството-приятел Всичко това направи настроенията в залата надалеч по-позитивни и мирни от тези предходната година и вместо реплики като " не сте престъпици ", този път Денков поздрави локалната власт за " изключително сложния, само че сполучлив мандат " и се постара да отстрани въпроса " кой е отговорен " (доколкото това щеше да удари по актуалните им партньори).

" Аз желая да стартира с поздравления за сполучливия мандат, който завършвате, който фактически беше ексклузивен. Споменахме към този момент за 7-те държавни управления във вашия мандат, като небрежно изчислих, че аз съм взел участие в 4 от тях, тъй че ние сме съпреживявали тези компликации, въпреки и в разнообразни позиции и дружно сме се борили да преживеем ", сподели той.
Реклама
Премиерът прикани представителите на общините да дадат заем на доверие в държавното управление, с цел да го видят " такова, каквото скоро не сте виждали в България ". Донесе им и новината, че най-сетне ще има бюджет (общинските бюджети не могат да бъдат признати без държавен), и в него ще има съвсем една четвърт повече пари от предходната година за локалната власт. - или близо 7 млрд.лв. Увеличение със 130 млн.лв. ще има и във финансирането, отделено за финансови разноски, както и са планувани в допълнение средства за постигане на минималната работна заплатна в локалните администрации.
Източник: НСОРБ
" Слушали сме дълги години и не сме виждали нищо да се случва " В хода на полемиката бяха наранени и някой от главните проблеми на общините. Наред с подготовката на бюджетите за 2023 година и 2024 година и приемането на нужните нормативни актове по Плана за възобновяване, кметовете подчертаваха и върху по-дългосрочното си предпочитание - децентрализацията и по-голямата автономия на общините, която съгласно кметовете през днешния ден към този момент не е пожелателна, а нужна, само че по нея не се е работило от 2015 година до в този момент.

" Хората не се интересуват към този момент дали има страна, те са разочаровани - гласоподават за едно, получават друго, по тази причина не вървят и да гласоподават. Искат съответни думи. Ние не имаме вяра на думи, желаеме каузи ", сподели кметът на Елин Пелин от Вътрешна македонска революционна организация Ивайло Симеонов, по думите на който общините имат потребност от повече принадлежности, с цел да позволяват проблеми.

Неизчерпателен лист на недоволствата на кметовете включва: неефективността на водните асоциации, водния холдинг, както и неприятната поддръжка на реките и неналичието на средства за предварителна защита (и отлежаващите над 400 плана в тази тенденция на общините). Причината, естествео, бяха наводненията в Северозапада, за които
Реклама
" През последните години страната трансферира на общините единствено отговорности, без финансова поддръжка ", разяснява кметът на Велико Търново Даниел Панов.

Денков стана първият министър председател от доста време насам, който изрично се разгласи " за " децентрализацията на общините ". " Подкрепям всяка една активност, а децентрализацията е част от този развой, която би довела до развиване на районите и понижаване на неравенствата сред тях ", изясни той, като добави, че главните проблеми са допустимо нарастване на неравенството, което е еднообразно нездравословно както за по-изоставащите райони, по този начин и за България, както и контролните механизми за това по какъв начин се харчат обществените средства.

Тази поддръжка обаче е единствено на думи, до момента в който не се одобряват действителни финансови механизми като да вземем за пример прекачване на част от събраните налози към общините или друга форма на финансова самостоятелност. Самият Денков също знае това. " Всеки от нас има задоволително опит, че да знае, че в случай че беше толкоз елементарно, до момента ще бъде направено ", сбито разяснява той по тематиката.

" Ако искаш да те почитат, научи се и ти да уважаваш. Аз чух вашия апел и ще го съблюдавам. Молбата ми е вие също да се пробвате да слушате какво споделя държавното управление - и премиера, и министрите, и тогава ще имаме съгласие и почитание ", бяха финалните думи на акад. Николай Денков, посрещнати с ръкопляскания в залата. Преди общините - Гешев, министрите и още Доколко внимателен е салдото в новото ръководство и за какво министър председателят заобикаля да нападна предходните ръководещи, пролича от изявлението на Денков за кандидатурата за еврокомисар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР