Ищван /Св. Стефан I на Унгария/Крал, първият от новата категория

...
Ищван /Св. Стефан I на Унгария/Крал, първият от новата категория
Коментари Харесай

Ищван, кралят, и Стефан, светецът

Ищван /Св. Стефан I на Унгария/
Крал, първият от новата категория светци – кралете-изповедници, /ок. 975 - 1038/

Произход: Естергом, Унгария, владетелското семейство

Известен с: покръства и сплотява Унгария

Признание: през година 1000 папа Силвестър II признава Ищван за християнски крал и му изпраща златни регалии, през 1083 папа Григорий VІІ канонизира Ищван за светец под името Свети Стефан

Колко днешни политици би трябвало да бъдат оповестени за светци на следващия ден? Не знам, само че ще ви опиша за крал Ищван , прочут и като Свети Стефан І на Унгария. Той е коронясан на 25 декември, Рождество Христово, година 1 000.

„ Боже мой, ти знаеш тайните на душата ми, знаеш, че властта не ме блазни. Помогни, Господи, на моя народ, помогни на мен да защитя страната си “.

Това е песен от рок-операта „ Ищван, Кралят ”. Поставена е през 1983 в централния парк на Будапеща и прави възторг. Пред лицето на злокобната руска империя се размахва споменът за националната самостоятелност на Унгария, упорства се за свободата, вярата и човешкото достолепие.

Сюжетът на операта се базира на исторически събития.

През 997 умира принц Геза от семейството Арпад , татко на Ищван. Тогава Унгария е на ръба сред езичеството и християнството. Част от фамилията е приело православие от Константинопол през 952, само че Геза и синът му одобряват свето кръщение от папата. След гибелта на бащата, синът би трябвало да се бори за наследството.

През 998 той разрушава Копани , най-стария от семейството Арпад и водач на езически бунтовници. Копани желае власт, прикрит зад маската на религиозни несъгласия. Ищван побеждава, с цел да сплоти Унгария и да я причисли към европейската християнска просвета.

Отначало нищо с него не е наред. Първо – не е ясно по кое време е роден - сочат се 967, 969 или 975 година. Вайк е рожденото му име. То е тюркско и значи „ същински човек ”. Баща му е мощен и обичан от унгарците, само че огромна част от силата се приписва на жена му, принцеса Саролт от Трансилвания. Нейното име също е тюркско - значи „ бяла невестулка ”, а славянските жители я назовават „ бялата княгиня ”. Тя е православна, само че не упорства за вярата, а за властта. Има мощно въздействие върху мъжа си, а католически мисионери пишат, че пие доста и прави убийства.

Споменатият към този момент въстаник Копани е неин отдалечен братовчед, който под лозунга за опазване на езическите обичаи, желае да се ожени за Саролт и да наследи унгарските земи. Тя обаче работи в интерес на сина си. Следват борби, при които Копани е надвит, а Ищван получава от старейшините меча на маджарски държател.

Това обаче още не значи, че е кралят.
Вайк е покръстен в християнството от самия Свети Адалберт и получава името Ищван, или Стефан
Далеч преди тази победа, има две значими събития. Вайк е покръстен в християнството от самия Свети Адалберт и получава името Ищван, или Стефан. То е особено определено - значи „ корона ” на латински, а на еврейски - „ норма, стандарт ”. И – да, той е предназначен да наложи нормата на Светата черква измежду унгарците.

Другото събитие е женитбата му с прелестната принцеса Гизела от Бавария, дъщеря Хайнрих ІІ, предстоящ Император на Свещената римска империя. А когато благодарение на майка си и тежките немски рицари Ищван става едноличен държател, постанова католицизма в Унгария и получава самопризнание от църквата.

Папа Силвестър ІІ изпраща регалии - златна корона със скъпоценни камъни, кръст и писмо, с което благославя Ищван и го признава за християнски крал. Церемонията по коронясването е на Коледа, година 1 000. Според легендата кралят посвещава короната на Божията майка и по този начин подписва самобитен контракт за нейното застъпничество над страната. Според остаряла, само че противоречива хроника първи крал на Унгария е Атила, вождът на хуните, а унгарците считат хуните, аварите и модьорд /маджарите/, за свои прародители. Официално обаче, първият им крал е Ищван.

След коронацията той устройва страната административно, не не помни и църквата - вкарва деленето на комитати и воеводства. Още с първия си указ задължава поданиците да имат черква минимум на всеки 10 села, кани известни мисионери в Унгария.

Води също войни, с които причислява Трансилвания, Банат и слага началото на страна, която освен устоява на разтърсванията на времето и апетитите на разнообразни империи, а и чието наличие на духовната карта на света е видимо.

Ето и две аргументи. Първата е, че страната има 10 нобелови лауреати. Второ, още през 1956 унгарците организират най-масовата и кървава борба против руските окупатори, като потвърждават на света и на себе си, че „ социализъм с човешко лице “ е неосъществим.

Но по какъв начин във всичко това се вписва Ищван І, Кралят?

Има две значими неща. Той слага в действителност положителни основи на кралството, а парченце от неговия дух още живее във всеки маджарин. Ищван е заровен в земята си, откакто навръх 15 август, празникът на Божията майка, душата му се преселва оттатък.

„ Всички го оплакваха три години ” – написа в хрониките.

След време виждат, че на гроба му стават чудеса, а се оказва, че и тялото му е нетленно - в катедралата „ Свети Стефан І ” в Будапеща се пази дясната му ръка, която благославя и закриля Унгария през вековете.

Още през 1083 папа Григорий VІІ канонизира Ищван за светец под името Свети Стефан, първият от новата категория светци – кралете-изповедници. А през 1811, при разкриване на новия спектакъл в Будапеща, се извършва хоровата творба „ Крал Стефан ” на великия Лудвиг ван Бетовен.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР