Ирационално е плашейки се от блокади за в бъдеще да

...
Ирационално е плашейки се от блокади за в бъдеще да
Коментари Харесай

Османи: Трябва да хванем последния влак за ЕС

" Ирационално е плашейки се от блокади за в бъдеще да останем блокирани. Разбира се, всяко предложение, което би трябвало да удовлетвори две страни, е компромис и не е идеално единствено за една страна. Всяко предложение ще би трябвало да остави и двете страни еднообразно удовлетворени или недоволни. И за това предложение на френското председателство мисля, че не е идеално, само че то ни разрешава да хванем последния трен за присъединение към Европейски Съюз след 17 години “, сподели в изявление за телевизия " Телма " министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Всичко по тематиката: Отношенията България - районен съд Македония 579
Османи неколкократно повтори, че най-големият триумф за страната е това, че в преговорната рамка участва „ чист македонски език, който става формален език на Европейски Съюз без добавки и квалификации “, с което „ след десетилетия завършва въпросът за езика и интернационалното оборване на езика е затворено вечно “.

Никога не е имало вид договорите с Гърция и България да не са включени в преговорната рамка, акцентира Османи. По думите му има основна разлика сред наличието на „ протоколите “, като документ в преговорната рамка в първия вид на предлагането и „ годишните прегледи и ограничения за ефикасното използване на член 12 от Договора за добросъседство “ в този вид на френското предложение, тъй като по този начин или другояче страната е длъжна да следи за осъществяването на договорите с България и Гърция.

Вторият протокол на междуправителствената конференция сред България и Северна Македония ще бъде оповестен на следващия ден и той третира пакета " 4 плюс 1 ", само че в него няма периоди, в които историческата комисия би трябвало да взима решения, разяснява Османи.

По думите му уговорките, които всяка страна има, свързани с недопускане на дискриминация или ценене на човешките права, ги има и във всяка преговорна рамка и това се следи от Европейски Съюз. „ Ние няма от какво да се тормозим тъкмо в тази област. За измененията в конституцията се желае на две места - в преабмюла и в Комитета за етнически общности, където се изброяват народите, с изключение на македонския, които съставляват страната, да се добави български, черногорски, хърватски. Това е най-елементарно право. Ние нямаме отговор за какво те не участват в конституцията. И това затваря още един десетилетен въпрос “, уточни Османи.

Консултациите, които започнаха през днешния ден, не престават, уточни Османи, който посочи, че началото на договарянията може да бъде сложено тогава, когато страната е подготвена, само че е оптимист, че това може да стане още другата седмица, в случай че процесът е задоволително динамичен и положителен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР