Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че смъртта на младата жена,

...
Иранският президент Ебрахим Раиси заяви, че смъртта на младата жена,
Коментари Харесай

Иран ще разследва смъртта на 22-годишната Махса Амини

Иранският президент Ебрахим Раиси съобщи, че гибелта на младата жена, която провокира митинги в страната, би трябвало да бъде разследвана, съобщи БНР.

На конференция в Ню Йорк, където е за сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации, Раиси повтори заключенията на правосъдните медици, че 22-годишната Махса Амини не е била обект на побой в ареста. Той обаче съобщи, че няма да бърза със заключенията и в случай че има нарушавания, те ще бъдат тествани.

Протестите избухнаха преди близо седмица, откакто Амини умря след задържането ѝ от нравствената полиция поради неспазване на условията за облеклото. Броят на убитите по време на опитите за потушаване на недоволството, което обхвана разнообразни градове, доближи 17, само че правозащитна организация показва, че жертвите са над 30.

Американското финансово министерство сложи иранската нравствена полиция в черния си лист.

Като аргументи министерството посочи гибелта на Махса Амини, насилието над дамите и нарушение правото на кротичък митинг.

По този мотив Ебрахим Раиси упрекна Запада в двойни стандарти. Той се базира на случаи на убийства на жители от служители на реда в Съединените щати и излезе със статистика за смъртността измежду дамите във Англия.   

Дипломатически скандал

Журналистката на Си Ен Ен Кристиан Аманпур, която е с ирански корени, анулира изявление с иранския президент Ебрахим Раиси, откакто той изиска от нея да покрие главата си по време на срещата им в Ню Йорк.

Аманпур уточни, че никой предходен президент не е желал това, когато тя ги интервюира отвън Иран. Журналистката съобщи, че асистент на Раиси ѝ казал, че това се налага заради ``ситуацията в Иран``.

``Ние сме в Ню Йорк, където няма закон или обичаи във връзка с това дамите да покриват главите си``, написа Аманпур в Туитър. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР