Иран смята Нагорни Карабах за част от Азербайджан, но призовава

...
Иран смята Нагорни Карабах за част от Азербайджан, но призовава
Коментари Харесай

Иран обяви подкрепа за Азербайджан срещу Армения

Иран счита Нагорни Карабах за част от Азербайджан, само че приканва за решение на проблемите в района посредством разговор. Това съобщи формалният представител на Министерството на външните работи на Ислямската република Насър Канани Чафи.

„ Ислямска република Иран смята Карабах за част от Република Азербайджан и има вяра, че неговите проблеми, свързани с правата и сигурността на жителите му, би трябвало да бъдат решени посредством разговор “, сподели Канани Чафи, представен в канала Telegram на Иранско външно министерство. Представителят на иранското външно министерство също акцентира готовността на страната му да организира среща във формат „ три плюс три “ за разрешаване на карабахския проблем, съобщи Факти и Българска телеграфна агенция.

По-рано иранският ефирен канал Al Alam заяви за срещата сред външния министър на Иран Хосейн Амир Абдолахян и арменския му сътрудник Арарат Мирзоян, която се състоя в коридорите на сесията на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк, по време на която наред с други неща беше разисквана обстановката в Нагорни Карабах. Подробности за срещата не бяха оповестени.

Междувременно бе обявено, че Европейски Съюз чака неотложно преустановяване на огъня в Нагорни Карабах и ще следи събитията след известията за реализирано помирение. Това съобщи представител на Европейската комисия на конференция в отговор на въпроси.

Очакваме Азербайджан да приключи военните дейности и те да не се употребяват за прогонване на арменците, локални поданици на Карабах, добави той. Говорителят добави, че вероятни наказания от страна на Европейски Съюз може да се наложат, в случай че се реализира нужното единогласие за такова решение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР