Иран отказва преговори за владението на три острова в Персийския

...
Иран отказва преговори за владението на три острова в Персийския
Коментари Харесай

Иран отказва преговори с Обединените арабски емирства за владението на три острова

Иран отхвърля договаряния за владението на три острова в Персийския залив, противоречиви с Обединените арабски емирства (ОАЕ).  Това разгласи през днешния ден Мохамад Деган, правният консултант на президента на Иран, оповестява " Ройтерс ".

" Проучването на всички минали документи демонстрира, че тези острови принадлежат на Иран и не могат да бъдат оспорвани ", сподели той.

ОАЕ имат искания за островите Абу Муса и Голям и Малък Тунб, които са под притежание на Иран от 1971 година По това време седемте емирства в Персийския залив, които по-късно образуват ОАЕ, още не са имали цялостна самостоятелност от Англия.

Преди това Техеран прикани съветския дипломат поради взаимно изказване по тематиката от страна на Русия и Съветът за съдействие на арабските страни от Персийския залив (политически и стопански съюз, включващ Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства).

В понеделник Русия и съюзът показват поддръжка за самодейност на ОАЕ за реализиране на спокойно решение на въпроса за островите посредством двустранни договаряния или посредством Международния съд.

Говорителят на външното министерство на Иран Насър Канаани осъди изказването, като го разгласи за противоречащо на другарските връзки сред Иран и неговите съседи. " Трите острова принадлежат на Иран вечно ", настоя той.
 Иран търси стопански съдружници в Африка
Иран търси стопански съдружници в Африка

Президентът Раиси стартира необикновена обиколка на африканския континент
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР