Ирак, който страда от хроничен недостиг на електроенергия, иска да

...
Ирак, който страда от хроничен недостиг на електроенергия, иска да
Коментари Харесай

Ирак иска да изгради 8 ядрени реактора до 2030 година

Ирак, който страда от продължителен дефицит на електрическа енергия, желае да построи осем нуклеарни реактора до 2030 година, с цел да понижи външната си енергийна взаимозависимост, заяви Агенция Франс Прес, базирайки се на формален представител.

В момента страната употребява импорт на електрическа енергия и газ от прилежащ Иран, с цел да генерира към една трета от електрическата енергия си. " До 2030-2031 година ние желаеме да произвеждаме 25 % от нашите потребности от електрическа енергия посредством нуклеарна сила ", сподели пред Агенция Франс Прес Камал Латиф, началник на Иракския орган за контролиране на радиоактивните източници.

Ядрената сила " е по-евтина и налична всеки ден от годината, за разлика от слънчевата или друга възобновима сила ", добави той.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Между 8 милиарда и 9,5 милиарда евро ще са нужни за дов...

Латиф сподели, че договарянията, които сега се водят с " съветски, корейски, китайски, американски и френски " компании, могат да доведат до " сключване " на договорка до края на годината.

Той отхвърли да разяснява отчети, съгласно които цената на новите реактори възлиза на 40 милиарда $, като единствено сподели, че Ирак ще контракти платежни механизми за " над 20 години, с опция за заеми с ниски лихви ".

Руската компания " Росатом ", представена от организация ТАСС, съобщи, че разисква с Ирак " цялата стратегия за допустимо съдействие в енергийните и неенергийните приложения на нуклеарните технологии за мирни цели ".

Експертите считат, че вместо да залага на АЕЦ, Ирак би трябвало да обнови инфраструктурата си, защото губи 30 до 50 % от силата си по време на транспорт заради остарели вериги.

Ирак, вторият по величина производител в петролния картел на ОПЕК, към този момент разгласи дълголетен проект за хващане на природен газ, който сега изгаря. За да надгради енергийната си инфраструктура, Ирак подписа меморандуми за съгласие с немския Siemens и американския General Electric, само че плановете към момента не са почнали.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР