IPO-то на Arm може да оцени компанията за чипове на 52 милиарда долара. Apple, Google и Nvidia проявяват интерес

...
Кой е кой от големите технологични компании е готов да
Коментари Харесай

Кой е кой от големите технологични компании е готов да инвестира в едно от най-дългоочакваните първични публични предлагания в последно време, хитово събитие, което може да оцени британски дизайнер на чипове на цели 52,3 милиарда долара.

Arm, която проектира чипове за 99% от смартфоните в света, се стреми да оцени акциите си между $47 и $51 всяка, когато те се появят на американския фондов пазар по-късно този месец.

Японският собственик на фирмата SoftBank се надява да събере до 4,9 милиарда долара, когато Arm започне да търгува на Nasdaq, според декларация от вторник до Комисията по ценните книжа и борсите. Това може да нарасне до 5,2 милиарда долара, ако банките, поемащи IPO-то, упражнят опция за закупуване на допълнителни акции от SoftBank.

Много от най-големите имена в глобалните технологии, включително Apple (AAPL), Google (GOOGL), Nvidia (NVDA), AMD (AMD), TSMC (TSM), Samsung и Intel (INTC), всички са показали интерес да действат като крайъгълен камък инвеститори и биха могли да закупят акции на обща стойност до $735 милиона в IPO.

Базираната в Кеймбридж фирма разработва микрочипове за телефони и таблети и ги лицензира на производители на процесори, включително Apple и Samsung. Компанията беше публична до 2016 г., когато японската SoftBank я купи за 32 милиарда долара.

 Изпълнителният директор на групата Softbank Масайоши Сон отговаря на въпрос по време на пресконференция за обявяване на финансовите резултати на компанията в Токио на 7 август 2019 г. - Японската група SoftBank заяви на 7 август нетната си печалба за първото тримесечие повече от три пъти благодарение на изключителните печалби, свързани с продажба на дялове в китайския гигант за електронна търговия Alibaba. (Снимка от Toshifumi KITAMURA / AFP) (Снимката трябва да гласи TOSHIFUMI KITAMURA/AFP чрез Getty Images) Изпълнителният директор на групата Softbank Масайоши Сон отговаря на въпрос по време на пресконференция за обявяване на финансовите резултати на компанията в Токио на 7 август 2019 г. - Японската група SoftBank заяви на 7 август нетната си печалба за първото тримесечие повече от три пъти благодарение на изключителните печалби, свързани с продажба на дялове в китайския гигант за електронна търговия Alibaba. (Снимка от Toshifumi KITAMURA / AFP) (Снимката трябва да гласи TOSHIFUMI KITAMURA / AFP чрез Getty Images) TOSHIFUMI KITAMURA/AFP чрез Getty Images

През 2020 г. SoftBank се опита да прехвърли Arm на Nvidia за 40 милиарда долара, което би било най-голямата сделка за чипове на всички времена. Но не премина проверка от глобалните антитръстови регулатори и беше отменена през февруари 2022 г.

И все пак, ако IPO оцени Arm на 52 милиарда долара, това би представлявало отстъпление от оценката от около 64 милиарда долара, заложена от закупуването от SoftBank на оставащите 25% дял в компанията от нейното звено Vision Fund за приблизително 16,1 милиарда долара само миналия месец. Продажбите на смартфони намаляват, тъй като хардуерните иновации се забавят и клиентите държат устройствата си за по-дълго време.

Завръщането на компанията на публичния пазар се следи отблизо, тъй като обещава да бъде най-голямото IPO в САЩ от 2021 г. насам.

Очаква се също така да бъде най-голямото IPO в света за около година, след като Porsche набра около 8,7 милиарда долара при предлагане във Франкфурт миналия септември, според данни от Dealogic.

Според проспекта си Arm реализира близо 2,7 милиарда долара приходи през фискалната година, приключила през март.

SoftBank ще продължи да притежава приблизително 90% от акциите на Arm след листването, според документацията.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР