Инвестицията в имот за отдаване под наем става все по-нерентабилна,

...
Инвестицията в имот за отдаване под наем става все по-нерентабилна,
Коментари Харесай

Инвестицията в имот за отдаване под наем става все по-нерентабилна

Инвестицията в парцел за отдаване чартърен става все по-нерентабилна, оповестиха брокери, написа " Телеграф “. Ако желаеме да изплатим апартамент от аренда, би трябвало да чакаме 35 години, което е с 15 години повече по отношение на няколко години по-рано, демонстрират разбори на сътрудници.

Цените на жилищата порастват стремглаво, до момента в който нарастването на наемите е минимално, сочат и данни на " Евростат “.

Инвестиция

Изчисления демонстрират, че в случай че наемът за апартамент от 70 квадрата в столичния квартал " Надежда “ да вземем за пример е 280 евро на месец, то за година излиза 3360 евро. За 30 години се събират 100 800 евро.

В момента в същия регион апартамент от 72 квадрата може да се купи за 114 000 евро. Това значи, че ни трябват 35 години, в случай че желаеме да го изплатим от наеми и по-късно да стартираме да печелим от тях. Според брокери цената на едно жилище преди няколко години се е събирала от аренда за 20 години.

Статистиката на имотни организации у нас сочи, че сега най-ниски са наемите в квартал " Люлин 1 “, където квадратът е към 3 евро, а най-високи са в " Манастирски ливади “ – 9,25 евро на квадрат, и в " Хладилника “ – малко над 9 евро на квадрат.

В центъра наемите са към 8 евро на квадрат. Средните цени са към 4-6 евро на квадрат. Такива са стойностите в квартали като " Гоце Делчев “, " Дружба “, " Захарна фабрика “, " Красна поляна “, " Левски “ и други

Сред най-предпочитаните местоположения сега са кварталите към метростанциите, обясниха брокери от София. Когато взимат апартамент чартърен, хората гледат също да има наоколо учебно заведение или детска градина, както и огромен хипермаркет.

Офиси

Най-много бизнес парцели се дават чартърен в столицата. В някои региони арендата за офис е двойно по-ниска от тази за двустаен апартамент. В

" Зона Б19 “ цената за наем за офис за квадрат е 3,58 евро, до момента в който за апартамент цената е съвсем 7 евро.

Любопитно е, че в същия квартал, само че в друга негова част наклонността е противоположна – наемът на жилище в " Зона Б5 “ е 6,51 евро на квадрат, а на офис – 7,39 евро на квадрат. " Мотописта “ и " Мусагеница “ са първенци по скъпи наеми на офиси – с цени над 12,30 евро на квадрат.

Сред първенците е и " Младост “ с към 11 евро на квадрат. На дъното на тази ранглиста е " Илиянци “ с малко над 2 евро за квадрат.

Курорти

Във варненския курорт Златни пясъци наемите на първокласни парцели потеглят от 500 евро за 60 квадрата. Апартамент от 75 квадрата, с чудесно чисто ново обзавеждане и всевъзможни екстри може да се наеме за 700 евро на месец.

Ако желаеме да си купим сходен парцел, би трябвало да се бръкнем с сред 90 000 евро и 130 000 евро според от това какъв брой е покрай плажа.

Така в най-хубавия случай може да изплатим парцел на морето от наеми за по-малко от 20 години. Условието е парцелът да е чартърен целогодишно, само че нормално в тези скъпи курорти жилищата се дават дълготрайно чартърен най-вече за 4 месеца, описаха брокери.

Заради това действително, в случай че даваме парцела за 700 евро на месец, ще го изплатим от наеми за към 35 години.

Анализи

Според последните данни на " Евростат “ наемите и цените на жилищата в Европейски Съюз не престават постоянния си растеж през второто тримесечие на 2022 година, като се покачват надлежно с 1,7 и 9,9% по отношение на второто тримесечие на 2021 година

След внезапен спад сред второто тримесечие на 2011 година и първото тримесечие на 2013 година цените на жилищата останаха повече или по-малко постоянни сред 2013 година и 2014 година, демонстрират още изследванията. След бързо повишаване при започване на 2015 година цените им се покачиха по-бързо от наемите, сочат анализите.

От 2010 година до второто тримесечие на 2022 година наемите са се нараснали с 18%, а цените на жилищата с 48%. В България цените на жилищата са нарастнали с близо 60 на 100 от 2010 година до второто тримесечие на 2022 година, а на наемите растежът е с едвам към 12 на 100.

Цените на парцелите скочиха повече от два пъти в Естония, Унгария, Люксембург, Латвия, Литва, Чехия и Австрия, допълниха от " Евростат “.

Глад за обзаведени жилища



Глад за обзаведени жилища има сега у нас, демонстрират разбори на топинтериорни дизайнери.

През последните месеци купувачите търсят обзаведени жилища, макар че това покачва доста цената им. Според специалисти капиталовият интериорен дизайн оказва помощ в границите на месец парцелът да се продаде, а пазарът към момента изпитва дефицит на приключени жилища, безапелационни са експертите.

Панелките са по-скъпи

Старите панелни жилища сега излизат по-скъпо от новото строителство, демонстрират разбори на брокери от цялата страна. Най-осезаемо се усеща разликата в София.

В столицата има взрив на ново строителство, само че все по-малко хора се съгласяват да чакат и да рискуват, разясниха сътрудници. Затова и най-скъпи са обзаведените остарели жилища.

Тристайно жилище от стотина квадрата в столичен западен квартал сега излиза към 140 000 евро със остаряло обзавеждане. За съпоставяне нов апартамент със същата повърхност в прясно издигнат блок може да се откри за 120 000 евро.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР