Българските домакинства са били с една от най-ниските възможности за

...
Българските домакинства са били с една от най-ниските възможности за
Коментари Харесай

Евростат: България е на опашката в ЕС по потребление и БВП

Българските семейства са били с една от най-ниските благоприятни условия за ползване на артикули и услуги в границите на Европейския съюз (ЕС) през 2023 година, демонстрират данните на Евростат.

 

" Фактическото самостоятелно ползване " (AIC) в страната е било с 27%. Това е под междинното за Европейски Съюз или 73% от средноевропейското равнище. AIC на глава от популацията, изразено в стандарти за покупателна дарба (PPS), варира от 70% до 138% от междинната стойност за Европейски Съюз в 27-те страни от Европейски Съюз. AIC включва всички артикули и услуги, които семействата употребяват, без значение дали са закупени и платени непосредствено от семействата, от държавното управление или от организации с нестопанска цел. Той може да се преглежда като индикатор за материалното богатство.

 

През 2023 година в 10 страни AIC на глава от популацията е над междинното за Европейски Съюз. Най-високи равнища са регистрирани в Люксембург (38% над междинното за ЕС), Австрия и Нидерландия (и в двете страни - 17%). 

 

Същевременно 17 страни регистрират AIC на глава от популацията под междинното за Съюза. Най-ниските равнища са регистрирани в Унгария (30% под междинното за ЕС), България (27%), Словакия и Латвия (и двете 25%).

Люксембург и Ирландия означават най-голям Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Над междинните стойности са регистрирани в 11 страни.

 

Най-висок е индикаторът в Люксембург (139% над междинното за ЕС), Ирландия (111%) и Нидерландия (30%). В другия завършек на диапазона най-нисък Брутният вътрешен продукт на глава от популацията е регистриран в България (36% под междинното за ЕС), Гърция (33%) и Латвия (29%). 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР