Дания, заедно с други страни, иска да наложи санкции срещу

...
Дания, заедно с други страни, иска да наложи санкции срещу
Коментари Харесай

Дания заплашва една трета от руския износ на петрол

Дания, дружно с други страни, желае да наложи наказания против сенчестия флот, транспортиращ съветски нефт. Според една от версиите Дания желае да блокира прекосяването на танкери през нейни води. Какви ограничавания могат да бъдат признати и до какви последици ще докара това освен за Русия, само че и за Съединени американски щати и целия международен петролен пазар?

Датските управляващи обмислят разновидности за ограничение на прекосяването на остарели танкери, пренасящи съветски нефт през Балтийско море. „ Дания събра група от съюзнически страни, които правят оценка ограниченията против по този начин наречения горист флот от стареещи кораби, транспортиращи съветски нефт “, сподели датският външен министър Ларс Расмусен пред „ Ройтерс. “

Не е ясно какви съответни ограничения се обмислят и могат да бъдат подхванати. По-рано обаче „ Файненшъл Таймс “ заяви, цитирайки трима души, осведомени с договарянията в Брюксел, че Дания, според новите проекти на Европейски Съюз, ще ревизира и евентуално ще блокира танкери, пренасящи съветски нефт, преминаващи през нейните води.

В същото време Расмусен сподели, че всевъзможни нови ограничения би трябвало да бъдат правно обосновани от позиция на интернационалното право. Това обаче е извънредно комплицирана задача.

Дания би трябвало да разбере, че проектите за блокиране на прекосяването на танкери с съветски нефт през датските проливи нарушават интернационалното право, съобщи съветският дипломат в Копенхаген Владимир Барбин. Служителят на съветското външно министерство Мария Захарова също означи, че Дания ще наруши интернационалните съглашения, в случай че спре и инспектира танкери от Русия.

„ За Дания е мъчно да измисли нещо, има малко пространство за маневриране, в случай че не желае да наруши интернационалното право. Гражданското мореплаване в проливите не би трябвало да бъде блокирано. Ако Дания се опита да спре съветски танкери, тогава това може да докара до отговор от Русия. Мисля, че Русия ще схване сходни дейности като повишение на залозите в спора и ще стартира да ескортира танкери с военни кораби “, сподели Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Като опция Дания, дружно с Европейски Съюз, може да вкара наказания, които да забранят на европейците да дават услуги на кораби, плаващи в Балтийско море. „ В гражданското мореплаване има направления, по които танкерите употребяват лоцмански услуги, с цел да направляват по сложни места или да избегнат тапи. Тоест Дания теоретично може да вкара възбрана за даването на такива услуги за танкери, които транспортират нашия нефт, само че не и да забрани прекосяването на самите танкери “, твърди специалистът.

Друг сюжет: възбраната може да е обвързвана със опасност за природата. Дания към този момент съобщи, че е загрижена, че старите танкери, пренасящи съветски нефт, съставляват евентуална опасност за околната среда в района.

„ Аргументацията на Дания е куца. Първо, съветският горист флот в действителност не е съветски, той условно се назовава по този начин, а танкерите са благосъстоятелност на интернационалните компании. Второ, тези компании не са ги намерили на сметището, а са ги купили от други превозвачи. Тези кораби са били употребявани от интернационалния флот, те са превозвали американски, саудитски и всевъзможен различен нефт и щяха да продължат да транспортират и нататък, в случай че не бяха изкупени. Средната възраст на корабите от флота в сянка не е толкоз огромна и се вписва добре в общата статистика на интернационалния флот. Следователно не може да се каже, че петролът ни се транспортира от ръждясали корита, които оставят след себе си диря нефт “, споделя специалистът.

Средната възраст на международния корабен флот като цяло доближи 13,7 години към декември 2023 година Това е най-високото равнище от съвсем 15 години. Въпреки че Западът оказва политически напън върху своите корабособственици и изисква от тях да поръчат нови, по-екологични кораби. Средната възраст на танкерите, пренасящи петрол и други течности, е достигнала 20-годишен връх от 12,9 години. Средната възраст на контейнерните кораби е достигнала 14,3 години, най-високата от 30 години. Ясно е, че това е обща наклонност на пазара на морско мореплаване, а не обособен проблем единствено за танкери, които транспортират единствено глобен нефт.

Юшков показва, че в случай че старите танкери, пренасящи съветски нефт, в действителност по някакъв метод замърсяват водите, тогава дано Дания потвърди това, като се обърне към интернационален съд. Такива тъжби до съда обаче няма, както и доказателства за този факт. „ Русия изнася повече от 5 милиона барела нефт и петролни артикули всеки ден. Ако се транспортират от толкоз остарял флот, тогава къде са следите от петролни разливи? “, отбелязва специалистът.

„ Ако Дания вкара възбрана за кораби на избрана възраст под формата на наказания, това ще сътвори проблеми за другите играчи на пазара, тъй като остарели танкери идват в Полша, Финландия и всички балтийски страни. В Гданск, Полша, да вземем за пример, може да дойдат по-стари танкери от тези, пренасящи съветски нефт “, споделя Юшков.

Най-интересното е, че по този въпрос Съединени американски щати най-вероятно ще застанат на страната на танкерите с съветски нефт. „ Ако Дания в действителност се опита да ограничи износа на нефт от съветските балтийски пристанища, не изключвам Съединени американски щати в последна сметка да ги спрат. Защото в този момент президентската акция в Съединени американски щати е в разгара си. Видяхме по какъв начин Съединени американски щати изключиха всевъзможни опасности, тъй че цените на петрола да не скочиха. Ако в този момент в Европа се вкарат ограничавания, които ще доведат до понижаване на износа на нефт от Русия, тогава цените на международния пазар ще се покачат, горивото в Съединени американски щати автоматизирано ще нарастне и Байдън ще загуби изборите. Следователно, даже в случай че Дания в последна сметка предприеме някакви ограничения, те ще влязат в действие след президентската акция в Съединени американски щати “, счита събеседникът.

Ако приемем прекъсване на доставките на съветски нефт от балтийските пристанища Уст-Луга и Приморск, това може да бъде забележителен удар, само че освен за Русия, само че и за международния петролен пазар.

„ Ако балтийското направление бъде блокирано, надали ще можем да прехвърлим целия този размер към други експортни дестинации - към Новоросийск или изключително към Далечния изток. Балтийско море съставлява почти една трета от всички морски транспорти на нефт и петролни артикули. В Далечния изток нефтопроводът ЕСПО и пристанището Кузмин са изцяло задръстени и даже работят над плановия си потенциал. Възможно е да се трансферират някои размери в Новоросийск, само че това пристанище също е покрай оптималните натоварвания. Следователно по-голямата част от петрола от балтийско направление няма да има къде да отиде. Това значи, че Русия ще би трябвало да понижи износа и производството. И това ще се отрази на целия международен пазар на нефт, където цените ще порастват “, споделя Игор Юшков.

Засега обаче сходен сюжет наподобява малко евентуален. „ Всъщност Дания няма да блокира прохода в своите води. Това по-скоро е опит да се подразни Русия и да я принудят да обнови флота си. В последна сметка това основава спомагателни разноски и нови разноски “, заключава специалистът. Цялата тази война със наказания, плюс възобновяване на търсенето в Китай, подхрани интереса към танкерите, и то освен към използваните. Цените на използваните и новите танкери са на 15-годишен връх.

Голямото търсене, съчетано с ниска книга с поръчки, изключително за супертанкера ВЛЦЦ, докара до мощен пазар с използвани плавателни съдове, продаващи се на цени над първичната им цена. Така цената на супертанкер ВЛЦЦ се е нараснала с цели 60% за пет години: от почти 69 милиона $ през 2019 година до почти 110–113 милиона $ през първото тримесечие на 2024 година В същото време корабостроителите не могат да се оправят с напора от поръчки за нови петролни танкери, фабриките към момента са цялостни със „ остарели “ поръчки за контейнеровози и танкери за ВПГ, а морските кораби не се строят бързо.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед62806Ген. Димитър Шивиков: Зеленски не има вяра, а единствено нашата евроатлантическа сбирщина има вяра в успеха на УкрайнаАлтернативен Поглед25149Ген. Димитър Шивиков: Неявянето на 70% от гласоподавателите пред урните направи Движение за права и свободи втора политическа силаАлтернативен Поглед53057Доц. Григор Сарийски за рецесията в Европа: " Хем сме на прага, хем сме в рецесията! " Алтернативен Поглед56867Доц. Григор Сарийски за края на епохата на петродолара, наложена от Съединени американски щати и Саудитска АрабияАлтернативен Поглед35262Проф. Андрей Пантев: Не сме пред международна война, само че заплаха има! Не имам вяра толкоз луди хора да има!?Алтернативен Поглед208543Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед106456Ще има ли българи, които ще платят за унижението на България в Народния спектакъл!?Алтернативен Поглед96119Проф. Иво Христов: За последните 120 години нито един прелом в България не е дело на вътрешен фактор Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР