Инвестиции в подобряване на железопътния транспорт, в създаването на паркове

...
Инвестиции в подобряване на железопътния транспорт, в създаването на паркове
Коментари Харесай

Влакове, батерии, хеликоптери. Какво се променя в Плана за възстановяване

Инвестиции в възстановяване на железопътния превоз, в основаването на паркове от акумулатори за предпазване на електрическа енергия и в геотермална сила. Това са част от променените планове в Плана за възобновяване и развиване на България, стана ясно по време на публични разисквания на измененията в проекта.

Преработването му се наложи откакто изпратения през октомври вид със забележки. Най-голяма част от тях бяха в секторите енергетика и господство на закона, заяви тогава служебният вицепремиер Атанас Пеканов, който отговаряше за проекта в двете служебни държавни управления.

Кабинетът на Кирил Петков подготво промени, част от които бяха показани на публични разисквания с браншови и синдикални организации в петък. Представените промени бяха в секторите енергетика, превоз и опазване на здравето. По време на разискванията измененията бяха показани от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев и специалисти от отрасловите министерства.

В региона на енергетиката се планува финансиране на паркове от акумулатори за предпазване на сила. Този план цели балансиране на енергийната система, сподели министърът на енергетиката Александър Николов. Управляващите възнамеряват създаване на цех за акумулатори в региона на Стара Загора.

“Независимо какъв брой зелена става Европа, сходен вид балансиране ще се търси, а ние ще разполагаме с един от първите фабрики, от които Европа ще се нуждае. Така ще намалее износът и силата ще се съхранява в системата ”, сподели Николов в петък.

Освен това ще се разшири финансирането за изследване на геотермални източници. От проекта отпада финансирането за парогазови мощности и инфраструктура за транспорт на водород и природен газ.

Николов и Василев потвърдиха, че България не е поела ангажимент за затваряне на Топлоелектрическа централа “Марица Изток 2 ”, само че се е заела да понижи излъчванията на въглероден диоксид и да затвори енергийните мощности, които не дават отговор на екологичните стандарти.

В региона на превоза ще се финансират няколко плана, от които множеството са в железопътния превоз. Един от тях е за пазаруване на вагони и мотриси за крайградски железници в огромните градове, които да разтоварят автомобилния трафик. Освен това се планува пазаруване на 20 електрически влака за дълги дистанции, които ще могат да развиват скорост до 200 км/ч за дълги дистанции, които ще обслужват 14 дестинации във всички елементи на страната. Ще бъдат купени и 18 електрически локомотиви за маневрени действия в депата.

Ще се финансира и въвеждане на европейска система на ръководство на железопътната активност (ERTMS) в правата Русе - Каспичан. Такава система не би разрешила нещастието, която стана в Хитрино, сподели Виктор Чаушев, консултант на министъра на превоза и известията, по време на представянето. Ще бъде обезпечено и в допълнение съоръжение за електрическите локомотиви, които да употребяват системата ERTMS.

Със средствата от проекта за възобновяване ще бъде финансирано и удължаването на третата линия на метрото в София от жк “Хаджи Димитър ” до жк “Левски ”.

В региона на опазването на здравето плановете включват смяна на системата за незабавна помощ 112, за доставка на шест медицински хеликоптера и доставка на здравна инсталация за лечебни заведения, лаборатории и заведения за извънболнична помощ.

от българското държавно управление на 15 октомври. Ден по-рано Министерският съвет, откакто няколко пъти беше отлаган и преработван в последната половин година. Препоръчителният период за изпращането на проектите беше края на април 2021 година, само че държавното управление на ГЕРБ отхвърли да изпрати в Брюксел проекта, който беше подготвило.

Планът за възобновяване планува планове, по които България да получи 12,9 милиарда лв..
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР