Инвестиции, иновации, свързаност, култура, търговия, туризъм - тези теми са

...
Инвестиции, иновации, свързаност, култура, търговия, туризъм - тези теми са
Коментари Харесай

Габриел обсъди със саудитския министър на инвестициите как да станем иновационен хъб

Инвестиции, нововъведения, съгласуваност, просвета, търговия, туризъм - тези тематики са били акцент на срещата на външната министърка с Халид Ал Фалих, заяви самата тя в профила си във Facebook. Двамата са разискали по какъв начин България да се трансформира в иновационен хъб и атрактивна капиталова дестинация в региона на енергетиката, превоза, цифровата инфраструктура, зелените технологии.

" Поздравих за извоюваното от Рияд домакинство на международното ревю Expo 2030 и споделих за основна в работата ми самодейност - " Бранд България ". Това са начинания, даващи опция на страните ни да споделят визията за бъдещето. Благодаря за готовността за продан на бизнес делегации, които да разпознават стратегически области за съдействие от съвместен интерес ", разяснява Габриел. Тя е отправила и публична покана към министъра и неговия екип да посети нашата страна.

Преди това българският външен министър се срещна с ръководителя на Консултативния съвет (Шура) на Кралството шейх Абдула бин Мохамед аш Шейх. " България и Кралство Саудитска Арабия обичайно имат положителни връзки. Важен за надграждане на тези връзки е парламентарният разговор ", написа във Facebook вицепремиерът.

Мария Габриел с ръководителя на Консултативния съвет на Кралството
Снимка: БТА

Мария Габриел е уведомила домакина, че от българска страна има парламентарна група за другарство сред България и Кралство Саудитска Арабия, чиято работа в допълнение ще способства за разширение на партньорството.

На срещата шейх Абдула бин Мохамед аш Шейх е показал Консултативния съвет на Кралство Саудитска Арабия. " Подчертахме и желанието за засилено икономическо съдействие на страните ни и общи начинания в областта на новите технологии, нововъведенията и културата. Благодаря за ползотворната полемика ", отбелязва още Мария Габриел.

В рамките на визитата на вицепремиера в Рияд са планувани срещи още и с принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, министър на външните работи на Кралство Саудитска Арабия и с принц Абдулазис бин Салман Ал Сауд, министър на енергетиката.

Снимка: Facebook, профил на вицепремиера и външен министър Мария Габриел

На срещите ще се дискутират опциите за разширение на двустранното партньорство в редица сфери, измежду които енергетика, стопанска система, вложения, обучение и просвета, просвета, нововъведения.

В Рияд Мария Габриел ще организира и среща с представители на българската общественост.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР