Инвеститорите очакват много неща, но може би едно скорошно събитие

...
Инвеститорите очакват много неща, но може би едно скорошно събитие
Коментари Харесай

Една среща с Уорън Бъфет, която попада под светлината на прожекторите“

Инвеститорите чакат доста неща, само че може би едно скорошно събитие ще попадне най-силно под " светлините на прожекторите ". Става дума за годишната среща на Уорън Бъфет с акционерите на Berkshire Hathaway, която ще се организира на 6 май. Това може да е една среща с по- огромно значение, в сравнение с през последните години.

На процедура тази среща ще бъде първия път, когато пазарите ще чуят от " Оракула от Омаха " по отношение на банковата рецесия, до момента в който тазгодишната среща също идва единствено дни след среща на Федералния запас.

Когато имате някой, който седи с близо 100 милиарда $ в брой, както е Бъфет, всяка дума за банкови оценки, в случай че Berkshire обмисли сключването на покупко-продажби за проблематични районни банки и дейностите на държавното управление за избавяне на финансови институции, ще има голяма тежест.

И тук не става въпрос единствено за паричния аспект, само че и за познанията на Бъфет за банковата система, които в допълнение ускоряват интригата.

Бъфет избави Solomon Brothers при започване на 90-те след търговски скандал. Той даде избавителен пояс на Goldman Sachs (GS) по време на финансовата рецесия. И той е главен акционер в няколко финансови акции, в това число American Express (AXP), Bank of America (BAC), Citigroup (C) и U.S. Bancorp (USB).

Това, което Бъфет може да каже за високопоставените софтуерни холдинги HP (HPQ), Apple (AAPL) и Amazon (AMZN) - където основният изпълнителен шеф Анди Джаси от ден на ден е на горещия стол - може да е определящо, защото търговията с технологии остава в изгода след първото тримесечие.

Както постоянно, Бъфет ще има доста за коментиране и наподобява подготвен да претегля необятен набор от тематики.
 Скромната заплата на Бъфет, която не е променяна към този момент 40 години
Скромната заплата на Бъфет, която не е променяна към този момент 40 години

В съпоставяне с други шефове на компании, Бъфет получва дребна заплата

И Бъфет наподобява има намерение да акцентира на необятно този път, като написа в известие до акционерите: " Миналата година направих неточност, като отделих прекалено много време за няколко тематики. Следователно отговорихме на прекомерно малко въпроси. Няма да се заблудя тази година. "

Покупка ли са акциите на Berkshire?

Докато към 30 000 вложители на Berkshire Hathaway се приготвят да се съберат в Омаха, Небраска, на 6 май за годишната среща на компанията, има доста аргументи за възторг - и освен тъй като изпълнителният шеф Уорън Бъфет наподобява толкоз изострен, както постоянно на 92 години.

Berkshire Hathaway в никакъв случай не е бил в по-добра форма. Неговите оперативни облаги след облагане с налози от необятно диверсифицирана група бизнеси, в това число железопътната линия Burlington Northern Santa Fe, голям бизнес за обезпечаване на имущество и акцидент и една от най-големите електрически компании в страната, се чака да набъбнат с повече от 10% на годишна база, до 35 милиарда $ макар икономическите усложнения.

Още по-добре, Бъфет още веднъж се държи като Бъфет.
 Уорън Бъфет залага доста на 5-те топ компании в Япония
Уорън Бъфет залага доста на 5-те топ компании в тази страна

Той има по над 6% от всяка от тях

След интервал на безучастие след началото на пандемията - която разочарова доста вложители в Berkshire - Бъфет сграбчи застрахователя P&C Alleghany за 11,6 милиарда $ предходната година - евтино. Той похарчи 8 милиарда $ по-рано тази година, с цел да усили каузи на Berkshire до 80% в компанията майка на спирките за камиони Pilot Flying J, които би трябвало да се възползват от ускореното внедряване на зарядни станции в цялата страна през идващото десетилетие.

Бъфет също е бил деен покупател на акции, изключително в енергийния бранш. В момента Berkshire има акции на Chevron (CVX) на стойност 27 милиарда $ и непрекъснато усилва каузи си до 23,6% в Occidental Petroleum (OXY) на стойност 13 милиарда $, което провокира спекулации, че Бъфет може да купи цялата компания.

Дори по-късно Berkshire разполага с повече от $125 милиарда пари, които могат да бъдат употребявани в това, което Бъфет назова придобиване с " размер на слон ". Дотогава тези пари, които Бъфет хитро съхраняваше в краткосрочни съкровищни бонове, могат да завоюват 5%, до момента в който банките седят на над $600 милиарда загуби от облигации. Плюс това, това е една от най-дефанзивните акции с огромна капитализация заради това, което Бъфет назовава своя баланс `Форт Нокс` и трайни облаги.

" Berkshire е привлекателна и отбранителна във финансовия бранш ", споделя анализаторът на Edward Jones Джеймс Шанахан, който отбелязва, че компанията няма проблеми със заеми, финансирането и маржа, пред които са изправени банките.

Добавете всичко и акциите на Berkshire наподобяват привлекателни, макар че не наподобяват евтини. Акциите от клас А, на към 500 000 $, са нарастнали с 6,6% тази година и се търгуват за 21,6 пъти плануваните облаги за 2023 година, награда по отношение на 18,9 пъти показателя S&P 500. Акциите се правят оценка на към 1,4 пъти балансовата стойност, като се употребява оценката на Шанахан от 30 юни за балансовата стойност, в сходство с пет- и 10- годишните междинни стойности.

По-активно търгуваните акции на Berkshire клас B наподобяват като малко по-добър залог. Те се търгуват за $326 на акция, почти 2% отстъпка от акциите клас A. (Всяка акция B коства 1/1500 от акция A.)

Много вложители се концентрират върху това, което Бъфет назова " обзор през " облагите на Berkshire, пресмятане, което отразява пропорционалните облаги на фирмите в капиталовия портфейл на компанията, водени от Apple (AAPL). Въз основа на тази мярка, която не дава отговор на общоприетите счетоводни правила, Berkshire се прави оценка на към 14 пъти повече от плануваните облаги за 2023 година

Крис Блумстран, дълготраен вложител в Berkshire, който ръководи Semper Augustus, капиталова компания в Сейнт Луис, оцени Berkshire по-рано тази година въз основа на няколко индикатора. Те костваха приблизително 421 $ за акция от клас B.

" Berkshire се търгува на към 75% от присъщата си стойност ", споделя той.

Отличителният бизнес на Berkshire включва неговата полза, която съгласно Блумстран е " несравнима " в промишлеността заради своя мащаб и вероятности за напредък. Застрахователният бизнес на Berkshire се възползва от по-силното ценообразуване в промишлеността, като Geico, неговият огромен авто осигурител, се чака да осъществя облага от обезпечаване тази година, откакто загуби 1,9 милиарда $ предходната година.

Обратното изкупуване на Berkshire е мъчно да се планува, защото Бъфет е сензитивен към цената. Цифра покрай 15 милиарда $ през 2023 година, двойно повече от общата сума за предходната година, наподобява рационална въз основа на темпа на назад изкупуване до момента.

Това би било 2% от пазарната капитализация на Berkshire. Компанията не изплаща дивиденти и е малко евентуално да го направи, до момента в който Бъфет е жив. И това, несъмнено, е казусът. Бъфет би трябвало да навърши 93 години през август. Да се каже, че той е незаместим, поради неговите мениджърски и капиталови умения, не е подценяване. " Той към момента е най-хубавият разпределител на капитал ", споделя Блумстран.

Berkshire означи резултат с вложения в група японски търговски компании, които в този момент възлизат на към 12 милиарда $. Делът на Apple, който в този момент коства 151 милиарда $, е към пет пъти повече от платеното от Berkshire.

Все отново Бъфет сподели, че акциите на Berkshire, които се показаха единствено в сходство с S&P 500 през последните 5, 10 и 20 години, ще се покачат, а няма да паднат, както мнозина биха предположили, когато той почине, защото вложителите биха заложили на раздробяване на разрастващата се компания. Това е ход, на който той се опълчва, а допълненията в борда през последните години, в това число дъщерята на Бъфет Сюзън, могат да бъдат предопределени частично да запазят Berkshire непокътнати след гибелта му.

Окуражаващо е обаче, че евентуалният правоприемник на Бъфет, 60-годишният Грег Абел, който оглавява незастрахователните интервенции на Berkshire, поема по-настоятелна роля в конгломерата в подобряването на интервенциите в дъщерните сдружения, нещо, което фамозният нехаен Бъфет предпочиташе да не прави.

" Той евентуално е по-твърд от мен във връзка с свършването на нещата и всичко останало ", сподели Бъфет неотдавна в изявление за CNBC. " И по този начин, ръководството на Berkshire към този момент се е подобрило фрапантно. "

Абел и Аджит Джейн, ръководителят на застрахователния бизнес на Berkshire, ще участват на годишната среща, с цел да дават отговор на въпроси на акционерите дружно с Бъфет и неговия дълготраен сътрудник, заместник-председател Чарли Мънгър, който е на 99 година. И ще има доста въпроси. Най-вече акционерите на Berkshire ще се насладят на наличието, хумора и прозренията на Бъфет, знаейки, че няма да има доста повече от тези събития.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР