Инвеститорите нервно очакват изхода от президентската надпревара в Турция на

...
Инвеститорите нервно очакват изхода от президентската надпревара в Турция на
Коментари Харесай

Турската лира, която потъва до ново рекордно ниско ниво заради вероятността Ердоган да бъде преизбран

Инвеститорите нервно чакат изхода от президентската конкуренция в Турция на балотажа на 28 май. Предстоящият балотаж докара до това акциите да се срутен и изтласкаха цената на турската лира до ново рекордно ниско равнище по отношение на щатския $, оповестява CNN Business. 

Турският бенчмарк показател BIST-100 потъна с цели 6,4% в предпазарната търговия още след изборите в неделя, на които президентът Реджеп Тайип Ердоган се показа по-добре от социологическите изследвания, отчитайки към 49,5% от гласовете против 44,9% на опозицията.

" Победата на опозицията наподобява е по-малко евентуална и това ще разочарова вложителите, надяващи се на връщане към обичайна икономическа политика и за по-надежден ангажимент за справяне с казуса с инфлацията в Турция ", разяснява Лиъм Пийч - старши икономист за разрастващите се пазари в Capital Economics.
 На фона на близо 50% растеж на инфлацията, Ердоган не съумя да завоюва изборите за президент на Турция
На фона на близо 50% растеж на инфлацията, Ердоган не съумя да завоюва изборите за президент на Турция

След неубедителния резултат се обрисува се балотаж на 28 май

Резкият спад на фондовия пазар накара борсата в Истанбул да спре търговията за малко. BIST-100 затвори с 6,1%, до момента в който банковият му подиндекс приключи деня с 9,2% по-ниско, след удостоверение, че изборите ще би трябвало да се решат на балотаж сред Ердоган и главния му конкурент Кемал Кълъчдароглу.

Турската лира падна с 0,5% до 19,70 лири по отношение на щатския $, което е рекордно ниско равнище . Стойността на валутата падна с повече от 40% предходната година, защото нестандартнитеикономически политики на Ердоган подхранваха огромнинива на инфлация.

Ердоган е отпред на държавното управление на Турция от две десетилетия и може да бъде още пет години на власт. При съвсем всички преброени гласове нито Ердоган, нито Кълъчдароглу доближиха прага от 50% от гласовете, нужни за оповестяване на победа.
 Снимка 616410
Източник:

Несигурността от идния балотаж кара вложителите в турски държавни облигации да се тревожат за способността на страната да ги изплати . Разходите за закупуване на застраховка против риска от несъблюдение от страна на държавното управление - известна като суап за кредитно несъблюдение, скочиха с близо 27% до най-високото си равнище от ноември предходната година, съгласно данни от S&P Global Market Intelligence.

Агенцията за кредитен рейтинг Moody`s разгласи на 15 май, че победа на опозицията ще " усъвършенства вероятностите за връщане към класическите стопански политики , които в случай че бъдат дейно приложени ще бъдат позитивни за кредитния профил на хората в по-дългосрочен проект ".

Рискът от неустойчивост в стопанската система и пазарите на Турция е " забележителен ", считат от Moody`s

В края на 2021 година, когато световната инфлация в страната стартира да пораства, Реджеп Ердоган подреди на централната банка на Турция да понижи лихвените проценти - тъкмо противоположното на това, което другите централни банки правеха, с цел да укротят покачващите се цени. Годишната инфлация на потребителските цени скочи до 85% през октомври 2022 година, преди да се забави до 44% през април, демонстрират данните на Турския статистически институт.

" Победа за президента Ердоган, която в този момент наподобява като главния сюжет, би била негативна за макроикономическата непоклатимост и финансовите пазари на Турция ", прибавя Пийч.

Според специалиста продължаването на политиката на ниски лихвени проценти, рестриктивните валутни регулации и високата инфлация могат да усили опасността от тежка валутна рецесия в Турция в бъдеще.
 Турция въоръжава дроновете си с крилати ракети
Турция въоръжава дроновете си с крилати ракети

" Чакър " поразява цели, отдалечени на над 150 километра
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР