Инвеститорът в строителството на курортен комплекс в защитената местност Алепу

...
Инвеститорът в строителството на курортен комплекс в защитената местност Алепу
Коментари Харесай

Собственикът на незаконния строеж край Алепу отказва да го събори

Инвеститорът в строителството на курортен комплекс в предпазената околност " Алепу " Стоян Василев отхвърля да събори строежа на плажа, макар решението на Върховния административен съд, с което го афишира за противозаконен.  " Ако ми бъде вменено да отстрани това оборудване, изрично няма да го направя, защото не мога да поема риска да предизвикам екокатастрофа. Пречиствателната станция е застрашена да бъде повлечена надолу, в случай че свлачището се засилва отначало ", съобщи Василев пред Българска национална телевизия.

Той е безапелационен, че ще си потърси правата отвън страната.  " В страна, в която се строят автомагистрали без строителни позволения, е процедура да се приключват настоящи строителни позволения за изцяло законни обекти ", съобщи вложителят. 

Разрешението за градеж на " Алепу Вилидж " е издадено от основния проектант на Созопол през есента на 2018 година Първият му стадий е прословутото укрепително оборудване, което е предопределено да опази брега от свлачищни процеси, само че съмнително наподобява на хотел. Върховният административен съд приема, че инвестиционните планове, въз основа на които е издадено процесното позволение за градеж, са издадени на името на разположение, посочено като възложител, което няма такова качество. Инвестиционните планове са издадени на името на " ГБС-Турс " ЕАД, а не на титуляра на разрешението за строеж- " Алепу Вилидж " АД. Това е нарушаване на Закона за устройство на територията.

Обектът има две позволения за градеж на едно и също укрепително оборудване - първото е от февруари 2018 година за подсилване на свлачище, а второто - от септември за същото, само че към този момент класифицирано като " първи стадий ". На 28 август същата година представител на " Алепу Вилидж " АД афишира, че заради настъпили промени в метода на създаване позволеният градеж няма да бъде стартиран и осъществен. Според Върховен административен съд обаче това е без правно значение, защото разрешението нито е анулирано, нито оттеглено и е в действие, а второто позволение дублира първото. " Такова повтаряне по отношение на предмета на разрешението за градеж е неприемливо, защото не може да се издава ново позволение за градеж, който към този момент е бил позволен с влезнал в действие административен акт ", показват висшите магистрати.

Още по тематиката:
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР