Инвеститорът милиардер Рей Далио е пословично известен като твърд противник

...
Инвеститорът милиардер Рей Далио е пословично известен като твърд противник
Коментари Харесай

Рей Далио: Глупаво е да се инвестира в дългови активи

Инвеститорът милиардер Рей Далио е пословично прочут като корав съперник на кешовите инвестиции поради гневното отпечатване на пари и инфлацията. Оказва се, че той към този момент гледа с неприятно око и на облигациите.

В собствен коментар в LinkedIn на 15 март Далио написа, че е " неуместно от икономическа позиция да се влага в дългови бумаги ". И че е по-добре " вместо да получаваме по-ниски от инфлационното ниво доходи, да купуваме какъвто и да било заряд, чиято възвръщаемост е равна или по-висока от инфлацията ". Инвеститорът отива и по-далеч с концепцията си, че моментът е подобаващ да се теглят заеми и с получените средства да се купуват високодоходни активи и да се структурира " добре диверсифициран " портфейл без дългови и доларови принадлежности. 

" Убеден съм, че кешът е и ще продължи да бъде отпадък (т. е. ще носи забележителна негативна рентабилност спрямо инфлацията), заради което си срува: а) по-скоро да вземаме назаем пари в сравнение с да ги държим като актив; б) да купуваме по-високодоходни инвестиционни активи, разнообразни от дълговите принадлежности ", написа Далио. Основанията за рекомендациите му са, че " големи количества пари са инжектирани на пазарите и в стопанските системи, които трансформират борсите в казино, където хората играят с кеш без никаква стойност ".

Според Далио, в случай че историята и логиката се употребяват като ориентир, паричните стратези, откакто останат без задоволително налични, ще покачат налозите и въобще няма да харесат отлива на активи от дълговите активи, нито насочването им към други финансови принадлежности или към други данъчни области. И евентуално ще вкарат възбрана против придвижването на капитали към други активи (злато, Bitcoin и т.н.) и към други местоположения. При това, тези данъчни промени могат да са по-шокиращи от упованията. 

Инвеститорът написа, че " Съединените щати могат да се трансфорат в негостоприемно място за капитализма и за капиталистите ". Той показва, че поради рестриктивните мерки на минималните равнища, до които могат да слязат лихвите, цените на облигациите са близки до закрепените тавани, което прави късите
залози в тях относително нискорискови. И предлага да се наблюдават дейностите на централните банкери, по-специално - дали те стартират да купуват по-големи количества облигации при растеж на лихвените проценти под натиска на дълготрайните лихви и когато пазарите и стопанските системи са мощни. Защото сходна интензивност е евентуален сигнал, че те изпитват проблеми при търсенето и предлагането.  

Далио е уверен, че колкото повече " стимуланти " се употребяват за единица напредък, толкоз по-ниско ефикасни са те и ситуацията е по-сериозно. Милиардерът е пресметнал, че пазарните оценки на 5% от водещите 1000 американски компании са раздути изкуствено до нереално високи стойности. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР