Инвестирахме огромни пари, за да гарантираме, че нашата армия ще

...
Инвестирахме огромни пари, за да гарантираме, че нашата армия ще
Коментари Харесай

Ген. Ами Аялон, бивш шеф на Шин Бет: За да унищожим военното крило на Хамас, няма алтернатива на сухопътната офанзива. Не можем да убием 2 млн. души с бомбардировки

Инвестирахме големи пари, с цел да подсигуряваме, че нашата войска ще бъде най-силната и най-ефективната. И всичко това се срина на 7 октомври 2023 година, казва контраадмирал Ами Аялон, някогашен началник на Шин Бет, израелската вътрешна разследваща работа, в изявление за " Фигаро ". По думите му, даже през днешния ден Израел отхвърля да одобри, че палестинците са народ. Нашата война не е против него, а против военното крило на Хамас, споделя ген. Аялон. " Преди даже да нападаме, би трябвало да кажем, че желаеме да създадем действителност, в която ще приказваме с палестинците, които одобряват мирните начинания и които желаят да обсъдят с нас действителността на две страни. Но мисля, че нито едно израелско държавно управление няма да се съгласи да направи това през днешния ден. Но в случай че не го създадем, ще станем очевидци на увеличение на насилието ", предизвестява някогашният началник на Шин Бет. Снимка: Ройтерс

 

- Ще бъде ли запомнен 7 октомври 2023 година като израелския 11 септември?

- В Израел множеството хора гледат на тези трагични събития като на нова война от Йом Кипур. Точно преди два дни отбелязахме годишнината от офанзивата през 1973 година И това, което се случи, е доста сходно. Нападението беше изцяло изненадващо. И аргументите евентуално са същите. Но мисля, че в дълготраен проект, когато се опитаме да разберем нашата история, страницата на 2023 година ще ни наподобява доста по-сериозна. Тази офанзива ще промени лицето на Израел. За първи път от основаването на еврейската страна са избити стотици цивилни, убити в домовете си, на наша територия.

Ще ни отнеме години, с цел да разберем дълготрайното влияние, породено от ужаса и страха, свързани с тези събития. Използваме терминологията за Йом Кипур, само че през днешния ден атмосферата е доста друга. Ние създадохме страна, с цел да се пазиме. Инвестирахме големи пари, с цел да подсигуряваме, че нашата войска ще бъде най-силната и най-ефективната. И всичко това се срина на 7 октомври 2023 година Повечето хора към този момент не чакат нищо от нашите политически водачи. Но да, въпреки всичко чакахме нещо от нашите военни командири и това се провали.

- Израелското държавно управление не се вслуша в предизвестията на армията?

- Първо имаше голям неуспех на нашите служби за сигурност. Цялото разузнаване в Газа се основаваше на електронното наблюдаване. Но ръководителите на военното крило на Хамас, като шефа им Мохамед Дейф, оцеляха и при първата, и при втората Интифада и при многочислените израелски интервенции. Те знаят по какъв начин да поддържат връзка без телефон и интернет. Много стеснен брой от техните отговорници евентуално са знаели за интервенцията. Нашите служби бяха слепи.

От друга страна, огромна част от отговорността явно е на държавното управление. Началниците на всички структури за сигурност му споделиха, че провежданата политика е неправилна и че явно ще бъде употребена от враговете ни. Нашите врагове виждаха по какъв начин се отпускаме, виждаха, че нашата резистентност и единение отслабват. Те усетиха миг на огромно разеделение към рецесията, провокирана в страната от правосъдната промяна. Разбира се, политиците не се вслушаха. Особено във връзка с предизвестията за Западния бряг на река Йордан. Израелското държавно управление направи всичко “Фатах ” и Палестинската власт повече да не бъдат сътрудник, тъй като те дадоха властта на Хамас.

Днес имаме “Хамас ” в Газа и към този момент нямаме никого на Западния бряг. Повечето палестинци, даже на Западния бряг, считат Палестинската власт, и в частност нейния началник Абу Мазен, за помощник на Израел. Ние толерирахме нетърпимото, като оставихме от 2006 година Хамас да се въоръжи на прага ни. Оставихме Катар да му трансферира средства, които му разрешиха да се въоръжи. Справяхме се с казуса с Хамас посредством интервали на военни офанзиви, последвани от помирение. Всеки път Хамас беше малко по-силен. Нашето държавно управление смяташе, че главният проблем в Газа е стопански и даде дребна глътка въздух, като издаде разрешителни за работа на хиляди палестинци, които влязоха на наша територия две седмици преди офанзивата на 7 октомври. Хамас е доста структурирана организация, Хамас е идеология и Хамас е обществено придвижване. Трябва да се борим с военното крило на придвижването, бригадите “Еззедин ал Касам ”. Трябва да подсигуряваме, че вече  няма да има този голям боен потенциал на прага ни. Това изисква голяма военна интервенция.

- Неизбежна ли е сухопътна интервенция в Газа?

- Да, нямаме избор, с цел да унищожим бригадите “Еззедин ал Касам ”. Но би трябвало изцяло да променим политиката си, с цел да създадем палестински сътрудник. Трябва да кажем през цялото време, че нашата война не е против палестинския народ. Нашата война е против военното крило на Хамас. Преди даже да нападаме, би трябвало да кажем, че желаеме да създадем действителност, в която ще приказваме с палестинците, които одобряват мирните начинания и които желаят да обсъдят с нас действителността на две страни. Но мисля, че нито едно израелско държавно управление няма да се съгласи да направи това през днешния ден. Но в случай че не го създадем, ще станем очевидци на увеличение на насилието. Дори през днешния ден Израел отхвърля да одобри, че палестинците са народ. Икономическото развиване няма да им бъде задоволително. Те желаят независимост, желаят да видят края на окупацията.

- Смятате ли, че събитията от уикенда щяха да бъдат избегнати, в случай че палестинският въпрос беше решен със основаването на палестинска страна?

- Това е явно. Вижте нашата идея за сигурност в Израел. До войната от Йом Кипур преди 50 години ние предпочитахме земята пред мира, тъй като мирът не беше значим за нас. Нашата цел беше сигурността. Трябваше да пристигна шокът от войната от Йом Кипур, с цел да стигнем до заключението, че с цел да имаме сигурност, би трябвало да мир. Постигнахме мир с Египет единствено поради контузията от Йом Кипур и започнахме преговри с палестинците в Мадрид, след това в Осло, единствено поради първата Интифада. Накрая напуснахме Ливан единствено поради шиитския гнет и самоубийствените атентати. Изтеглихме се от Газа единствено поради втората Интифада. Международната общественост изигра огромна роля във всички случаи, които загатнах. Днес претърпяваме покруса и никой не го е грижа. Не можем да виним никого. Никой не може да ни избави макар самите нас.

- Ами арабският свят? Това ли е краят на Авраамовите съглашения?

- Нищо не е изцяло мъртво. Но на първо място нашите проблеми не са мъртви. Удивително е да се види разликата сред това, което видяхме ние, когато подписахме Авраамовите съглашения, и това, което арабският свят видя в тях. Те подписаха споразуменията, с цел да бъдат спрени незабавните анексии, планувани от Нетаняху. Това беше изискване. Нашето държавно управление сподели “да ” и по-късно изясни на нашето публично мнение, че не сме платили цена за мира. Той изясни, че няма да пристъпим незабавно към анексии, а малко по малко. И затова ние не спазихме думата си.

- Капан ли е сухопътната атака за Израел?

- Ще бъде доста мъчно. Знам, че с цел да успеем, ще да бъдат убити хиляди палестинци. Нямам визия какъв брой израелските бойци и изралеските цивилни ще загинат. Знам също, че колкото повече палестници са убити в Газа, толкоз по-големи са възможностите за намеса на “Хизбула ” в северната част на страната. И че равнището на гнет на Западния бряг ще се усили. Какво ще се случи по арабските улици в Йордания, в Египет… Има доста незнайни.

Но военният потенциал на Хамас би трябвало да бъде погубен, тъй като през днешния ден се намираме в доста сложна обстановка, в която възпиращият резултат на нашите сили е мощно дискредитиран. През последните два дни видяхме нещо, което не можехме да си представим. Това беше кръвопролитие. Деца и дами, убити в домовете си и то освен с огнестрелни оръжия. И с цел да унищожим военното крило на Хамас, няма опция на сухопътната атака, тъй като не можем да убием 2 млн. души с бомбардировки.

Инфо: " Фигаро "

Превод от френски: Галя Дачкова

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР