Инвазивната плодова муха налага карантина за 79 квадратни мили от окръг Лос Анджелис

...
Район от 79 квадратни мили в окръг Лос Анджелис е
Коментари Харесай

Район от 79 квадратни мили в окръг Лос Анджелис е под карантина, след като там беше открита инвазивна плодова муха – първата такава карантина за вредителя в Западното полукълбо, според служители на Калифорния.

Повече от 20 плодови мушици тау бяха открити в района на Стивънсън Ранч, близо до град Санта Кларита, което наложи карантината, каза Министерството на храните и земеделието на Калифорния в съобщение за новини от 25 юли.

Плодовата муха Тау, произхождаща от Азия, е „сериозен вредител за селското стопанство и природните ресурси“, според съобщението.

Комар Aedes aegypti е показан под микроскоп в съоръжението за производство на комари на Националната агенция по околна среда в Сингапур на 19 август 2020 г. Снимката е направена на 19 август 2020 г. REUTERS/Edgar Su Комар Aedes aegypti е показан под микроскоп в съоръжението за производство на комари на Националната агенция по околна среда в Сингапур, 19 август 2020 г. Снимката е направена на 19 август 2020 г. REUTERS/Edgar Su Едгар Су/Ройтерс

Мухата е жълто-черна с ясни раирани крила и е с дължина около 7 mm. Женските му снасят яйца в плодове и зеленчуци – като авокадо, домат, краставица, цитрус и пъпеш – и ларвите преминават през тунела и се хранят с плодовете, според агенцията.

Смята се, че мухата е въведена в района от пътници, носещи непроверени продукти в щата – обичаен път за инвазивни видове, каза Министерството на храните и земеделието на Калифорния.

За разлика от карантините, с които уморените от Covid-19 жители са свикнали, тази е само за продукти. На жителите в карантинната зона е казано да не местят никакви плодове и зеленчуци от имотите си.

 Купувачи на опашка извън Trader Joe Купувачи на опашка извън Trader Joe's, който е с ограничен капацитет поради ограниченията, свързани с коронавируса. (Снимка от Stephen Zenner / SOPA Images/Sipa USA) (Sipa чрез AP Images) Стивън Зенър/SOPA Images/Sipa USA/Getty Images

„Те могат да бъдат консумирани или преработени (т.е. изцедени на сок, замразени, варени или смлени в контейнера за боклук) в имота, където са били набрани. В противен случай те трябва да бъдат изхвърлени чрез двойно опаковане в пластмасови торби и поставяне на торбите в кофа специално за боклук“, каза Министерството на храните и земеделието на Калифорния.

Stevenson Ranch е на около 34 мили северно от Лос Анджелис.

Това не е първият път, когато плодовата муха Тау е открита в Калифорния. Първите откривания бяха в окръг Сан Бернардино през 2016 г. и оттогава „3 повторни въвеждането бяха разграничени и успешно изкоренени“, казва агенцията по земеделие на своя уебсайт.

Изображение на танцуваща клатушкаща се пчела (пчела в центъра). Изображение на танцуваща поклащаща се медоносна пчела (пчела в центъра). С любезното съдействие на Хедър Брокард Бел

Държавната агенция планира да работи с Министерството на земеделието на САЩ и местните власти, за да елиминира плодовата муха Тау и да предотврати нейното разпространение.

Екипите ще режат плодове и зеленчуци в имоти в рамките на 200 метра от откриването, за да проверят за ларви на плодова муха, наред с други мерки, каза държавната агенция по земеделие.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР