Интуицията, според Герд Гигеренцер, директор на Института за човешко развитие

...
Интуицията, според Герд Гигеренцер, директор на Института за човешко развитие
Коментари Харесай

Интуицията е най-висшата форма на интелекта!

 Интуицията, съгласно Герд Гигеренцер, шеф на Института за човешко развиване Макс Планк, не е толкоз способността да се „ знае “ верния отговор, колкото инстинктивно схващане за това каква информация няма значение и може да бъде пренебрегната, споделя Forbes.

Никаква мистичност, единствено просвета!

Гигеренцер, създател на книгата „ Gut Feelings: Intelligence of Unconscious “, счита себе си за човек eдновременно подсъзнателен и разумен:

„ В научната работа от време на време имам интуиции. Не постоянно мога да обясня за какво смятам, че този или оня метод е правилен, само че се поверявам на тези усеща. Освен това имам опция да ревизирам тези интуиции и тяхното значение. Това се отнася за науката.

А в моя персонален живот разгадавам на инстинкта. Например, когато срещнах жена си, не правех никакви калкулации. Както и тя.

Казвам ви това, тъй като неотдавна един четец ми зададе непредвиден въпрос:

Ами интуицията? Нея в никакъв случай не я назовават форма на разсъдък, само че не мислите ли, че човек с добра вътрешен глас има огромен разсъдък?

Инстинктивно желая да се съглася, изключително когато става дума за хора, които са интелектуално любознателни, съществено търсят познания и са подготвени да слагат под подозрение личните си догатки.

Обяснявам образно: в случай че просто седите на стол и разчитате на интуицията си, не проявявате изключително своя разсъдък. Но в случай че сте надълбоко заинтригувани от дадена тематика и изучавате доста аспекти, тогава прилагате интелекта си, когато интуицията ви споделя на какво би трябвало (или не) да обръщате внимание.

В прочут смисъл интуицията може да се назова ясно схващане на груповия разсъдък. Например, през днешния ден множеството уеб сайтове са проведени и подредени интуитивно, т.е. разбираеми и комфортни за множеството хора. Този метод е разработван в течение на доста години онлайн безпорядък, когато последователно се образува обща визия за това каква информация е значима и каква информация не е доста важна(например, разделът „ За нас ” е важен).

Тео Хамприс дефинира интуитивния дизайн като „ понятен без указания “. Това е по този начин, когато обектът се схваща от множеството хора, тъй като те имат общо схващане за устройството на света.

Мога да кажа, че имам вяра в силата на дисциплинираната вътрешен глас. Не бъдете мързеливи, включете мозъка, представете логичен причини – и аз ще се отнасям с почитание към вашата вътрешен глас. Но в случай че просто се търкаляте в хамак и желаете да разгадавам на вашата вътрешен глас, си резервирам правото да си потегли, без да се сбогувам.

Изхождам от персонален опит. Колкото повече проучвам, толкоз по-добре работи моята вътрешен глас.

Въпреки че може да е парафраза, на Алберт Айнщайн постоянно се приписва този откъс:

„ Интуитивният разсъдък е заветен подарък, а рационалният разсъдък е правилен прислужник. Създадохме общество, което уважава прислужникът и не помни за свещения подарък. “

Случва се по този начин, че корпоративните условия, груповото мислене или личното ви предпочитание да получите избран резултат принуждават вашия разумен разум да се отклони от същинския път. В такива моменти спасението се крие точно в интуицията.

„ Глождещото чувство “, което ви гризе, е вашата вътрешен глас, казвайки, че без значение по какъв начин се пробвате да убедите себе си, вие сте на неверен път.

Умните хора се вслушат в такива усеща. А най-умните измежду нас са тези, които вършат огромни интелектуални скокове – това значително се дължат на силата на интуицията им.

Източник psiblog

Езотерика: Първата мисъл постоянно се генерира от интуицията!

 

В момента, когато започнете да развивате своята вътрешен глас, с опита, който ще придобивате, тя ще стартира да ви оказва помощ все по-често и все по-успешно. Нека да предположим, че има интуиция…

Цялата публикация

Зодиакалните знаци с нечовешка вътрешен глас! Никога не се опитвайте да ги заблудите с цел да не пострадате!

 

Какъв знак сте съгласно вашия хороскоп? Отговорът на този въпрос зависи от това, до каква степен е развита интуицията ви. Представителите на избрани знаци на зодиака демонстрират отлични резултати при четене на…

Цялата публикация

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР