Интервю с кмета на Балчик Николай Ангелов. Г-н Ангелов, прави

...
Интервю с кмета на Балчик Николай Ангелов. Г-н Ангелов, прави
Коментари Харесай

Кметът на Балчик: Тази година инвестираме 1,5 млн. лв. в общинската болница

Интервю с кмета на Балчик Николай Ангелов.
Г-н Ангелов, прави се ремонт в болничното заведение с общински средства. Къде са ориентирани вложенията?
Казано в резюме - да стоплим болничното заведение. Тоест, вършим климатизация. Сменяме дребното останала от предходни поправки дограма - дървена или желязна. И след климатизацията допускам, че болничното заведение към този момент ще бъде с температурата, с която би трябвало да бъде. Това е главното, а с това ремонтираме естествено стени, окачени тавани.
Тя образува ли огромни отговорности?
Нашата болница не е с доста отговорности. Има, само че не е в тежко финансово положение. Без да се лаская, това се дължи на община Балчик. Все отново осигуряваме директна дотация от 1 000 000 лева на година. И в това не влизат финансовите разноски.
Имате поддръжката на Общинския съвет всякога?
Да, залага се в бюджета за съответната година. Последните две-три години е по този начин. Преди беше по 800 000 лева Истината е такава, че общинските лечебни заведения са в извънредно неподходящо състояние. За тях са оставени клиничните пътеки, които са най-ниско платени. Те са нормално с отделения по вътрешни заболявания, неврологично, АГ-отделение, детски заболявания. А това не са действия, които се финансират задоволително високо от Здравната каса. Говоря по този начин, тъй като въпреки всичко брачната половинка ми е доктор и имам визия по този проблем. Те по-скоро извършват обществени функционалности, не са структурирани като едно общоприетоо комерсиално сдружение, насочено към облага. Неслучайно всички общински лечебни заведения в България са в недобро финансово положение. И в случай че общините в действителност не си подкрепяме личните търговски сдружения, те няма по какъв начин да устоят на пазара.
А по какъв начин съумявате да отделяте такава крупна сума?
Може би е за сметка на нещо друго, само че опазването на здравето въпреки всичко би трябвало да е приоритет на една община. Не можем да си оставим жителите на общината без болница. Бихме могли, само че не считаме, че по този начин е редно. И в действителност ние субсидираме с много висок % от бюджета си болничното заведение.
Но казахте, че с изключение на дотацията, планирате годишно и за финансови разноски?
Точно по този начин. Тази година ще влагаме в болничното заведение над 1,5 млн. лв.. Казвам „ ще влагаме “, тъй като въпреки всичко този ремонт още не е заплатен. Над 500 000 лева са за финансови разноски плюс 1 000 000 лева директна дотация. Лятото преасфалтирахме методите и паркинга пред болничното заведение. Това също беше целенасочена инвестиция. Нашата логичност е, че с цел да получиш, първо би трябвало да дадеш. Тоест, опитваме се да създадем колкото се може по-добри изискванията на болните. Нашата болница е добре оборудвана с европейски средства. Преди няколко години реализирахме план за към 3,5 млн. лева в съоръжение. Разполагаме с съвременна техника. Единственото, което е проблем, са ниските стандарти на възнаграждение на клиничните пътеки тъкмо в избрани области. Но това не зависи от нас.
Кои са значимите планове до половината от настоящия Ви мандат?
За настоящия мандат не може да се каже, че сме създали кой знае какво огромно заради простата причина, че всички общини извършват огромните планове с европейски средства. Ние като чиста финансова стратегия, защото сме община с значително лични доходи, влагаме от порядъка на 2,5-3 млн.лв. всяка година. Става въпрос за инвестиции в здания, улици, пътища и така нататък Категорично мога да кажа, че след тази година няма към този момент общинска постройка, която се нуждае от ремонт. Абсолютно всичките ни детски градини, учебни заведения, читалища или каквато и да е друга социална постройка са главно ремонтирани през последните пет години.
А за какво не говорите за европейски планове?
Защото към момента нямаме изпълнен огромен капиталов европейски план в този мандат. Имаме изпълнени така наречен " меки ограничения " - всички наши посетители бяха очаровани от 3D-прожекциите, които направихме на стената на Мелницата. В момента към този момент имаме по Програмата за селските региони един план за 6 млн. лева, който касае четвъртокласната пътна мрежа. Живот и здраве, започваме осъществяването.
Какво демонстрира анализът на отминалия летен туристически сезон?
Рекордно сполучлив. 2016-та беше рекорден спрямо предходните. 2017-та е с 5% по-добра от 2016-та. Това естествено води до нарастване на приходите в община Балчик от така наречен туристически налог.
Постигнат ли е оптималният потенциал във връзка с туризма?
Няма област, в която някой да каже, че всичко е изпълнено и е стигнат върхът. Естествено, задачата на всички, които се занимават с туризъм, е една - да се удължи сезонът. Всички знаят, че през пика на туристическия сезон - юли и август, няма проблем. 100% претовареност, само че тя е незадоволителна. Все отново са единствено два месеца. Затова съвсем всички влагат, в това число и туроператорите, с цел да могат да разширят сезона. А защото това няма по какъв начин да стане по класическия метод - хората да стоят на плаж, по тази причина се вършат доста други мероприятия: шампионати, конгреси и така нататък
А съществуване на градски атракции?
Със страховит отзив бяха прожекциите. Да не забравяме, че Балчик с горделивост носи името " Фестивален град на Балканите ". Почти всеки ден от май месец до септември нещо се случва в града - дали ще бъде хоров фестивал, дали сценичен, дали класическа музика, фолклорен, детски. Умишлено дори започваме от май месец. Септември да вземем за пример на фолклорния фестивал имаме към 1500 участника. По този метод се опитваме да удължим сезона.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР