Интервю на OFFNews.bg- Беше ли оказван натиск върху Вас да

...
Интервю на OFFNews.bg- Беше ли оказван натиск върху Вас да
Коментари Харесай

Обяснението за Великова беше Или тя, или аз

Интервю на OFFNews.bg

- Беше ли оказван напън върху Вас да свалите Силвия Великова от ефир, както споделя зам.-главният редактор на Програма „ Хоризонт “ в оставка госпожа Даниела Късовска, господин Савов?

- Да, това бяха поредност от диалози и те започнаха доста преди датата 13-и, петък. Беше ми обяснено, че името на Радиото е заложено на карта, че има лични закани против генералния шеф, против фамилията му. Търсеше се метод посредством административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври.

- Защо?

- Според мен несъмнено става дума за някаква взаимозависимост, за стихотворец ангажимент, за който е пристигнало времето да бъде изпълнен. И разбирах, че поръчителите втвърдяваха упованията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: „ Или тя, или аз “.

- От страна на генералния шеф на БНР господин Светослав Костов?

(Кима.)

- Беше измислена тази история с нужната командировка на Силвия Великова за образование на сътрудници в Стара Загора сред 11 и 13 септември. Отказах да подпиша такава заповед, тъй като съгласно мен това беше принуда. Не съм си разрешавал до момента да практикувам принуда по отношение на никого. Не го направих и в този момент. На идващия ден ми беше препоръчано да се пенсионирам и аз си потеглих. Прозаична история.
Буквално час или два по-късно тази поръчка беше изпълнена от новоназначения изпълняващ длъжността шеф на „ Хоризонт “. После Кръстев (бел. ред. подалият оставка и.д. шеф на „ Хоризонт “ Николай Кръстев) споделя, че е направил това заради неналичието на административен опит. Не имам вяра. Мисля, че човек би трябвало да има голям управнически гений, с цел да може за два часа време да направи нещо, което другите не съумяха да сторят 18 години в Радиото.
Другото е известно: Силвия беше свалена от ефир, по-късно – върната, прекъснаха излъчването на стратегия „ Хоризонт “ за 5 часа и всички последствия от тава са налице.
Разбирам недоволството на сътрудниците в „ Хоризонт " по този начин: те към този момент не стоят единствено зад Силвия, те се борят за личното право да споделят истината и да получават истината. И сега са гневни точно заради това, че не стигат до нея. Задават доста въпроси, само че към момента не са получили почтен отговор.

- От какво естество са били заканите против генералния шеф Костов?

- Това, което е споделено с мен, е това, което Ви споделих. Имаше едно изречение: „ Ще ме сготвят най-после “. Затова считам, че става дума за взаимозависимост. За поети задължения, които трябваше да бъдат изпълнени. Разговарях с изплашен човек, изпаднал в суматоха. Натискът беше доста мощен, което удостоверяват и други сътрудници.

- Зависимост от какво, от кого?

- Това не зная, само че съм уверен, че този път не става дума за политически напън. Премиерът беше искрено ядосан и зададе въпроса „ Кой прави това? “ с онази фраза за главанаците. Но уверен съм, че главанаците бяха отвън радиото. Тези, които доста желаеха това да се случи и то стана. Затова е доста значимо да се отговори на този въпрос: КОЙ? Мисля, че страната има голям запас да го направи. И когато го направи, ще може доста елементарно да отговори и на въпроса ЗАЩО.
А другояче, зависимостите са в съществено несъгласие с главен стандарт на Програма „ Хоризонт “, който е обвързван с самостоятелната публицистика. Оттук считам, че казусът става сериозен и реакцията на колегията е лесна за обяснение.

- Не бяхме ли очевидци на сходни процеси и във вестниците, и в малките екрани? Не стои ли едно и също нещо зад всичко, което се случи през последните 10-ина години?

- Според мен да. Моделът е еднакъв.

- Още един въпрос: докога гилдията ще търпи това? Може ли да се подозира, че този напън идва от средите на номинирания за основен прокурор Иван Гешев?

- Не е в стила ми да приказвам с хипотези. Само когато отговорим на горните въпроси, ще имаме и този отговор.

- Какво се случва сега в Радиото? Поддържате ли връзка с сътрудниците си?

- Чуваме се понякога. Колегите чакат отговори. Те са привикнали да боравят с категориите истина, самостоятелност, чакат правдивост, само че знам, че можем да извървим пътя до истината, само че да не стигнем до справедливостта и това е доста допустимо да се случи в този момент.

- Може ли господин Костов да продължи да ръководи Радиото след всичко, което се случи?

- Когато говорихме за тези неща, имах опцията да му кажа, че има два избора: единият е да застане пред хората в Радиото в тази обстановка, другият е да застане против тях. Той избра втория.

- Ударихме ли дъното?

- Не. Смятам, че Радиото е оживяло в доста сходни обстановки, на които съм очевидец и в които съм бил участник. Тази доста ми припомня на 2001 година, когато общоприет шеф беше Иван Бориславов, и на чудовищния напън върху медиите от държавното управление на Виденов преди този момент. Все се надявах, че това няма да се случи в никакъв случай повече. Но, както виждате, случва се. Но както знаем тези борби ни вършат по-силни. Сигурен съм в това.

- Как работи „ Хоризонт “ без управление в навечерието на избори?

- Трудно. Разбира се, че е мъчно, само че във връзка с идните избори ние си свършихме работата – нещата са проведени по този начин, че с малко помощ те ще бъдат направени по стандартите на „ Хоризонт “.

- Правдоподобни ли са версиите за прекъсването на ефира, които чухме до момента? За профилактика, за еднолична отговорност на техническия шеф.

- Спирането на ефира съгласно мен не е по силите на един чиновник. То не е и в пълномощията на един. Техническият шеф бе претрупан с голяма виновност, тъй като направил някакво предложение.
Вижте, в Радиото аз съм виждал доста глупави оферти, дори идиотски, само че те не са минавали, тъй като за всяко сходно предложение би трябвало да има разискване и решение. А решенията в Радиото се вземат от управителните органи по закон - управителния съвет и генералния шеф. Тази констатация ми звучи наивно. Не може отговорността да бъде търсена единствено от този човек.

- Главният прокурор Сотир Цацаров изясни, че предлагането било дефинирано по този начин, че не се схванало, че в действителност се желае прекъсване на „ Хоризонт “. Било обвързвано със студиото. Възможно ли е това?

- Добре, само че „ Хоризонт “ има един главен студиен комплекс и доста други аварийни разновидности за лъчение, тъй че това не е съществено.

- Тезата, че генералният шеф не е схванал, че става въпрос за прекъсване, беше подкрепена по този начин.

- Не съм уверен в това. Пак споделям – преди всичко за мен отговорността в обстановки, които биха могли да провокират рецесия, е на органа на ръководство - управителния съвет и генералния шеф. Крайно време е, в случай че се мисли за смяна на Закона за радиото и малкия екран, да се премисли съществено функционалността на управителния съвет, тъй като досега тези хора, общо взето, през целия си мандат са регистратори на някакво историческо радиовреме и толкоз. Там би трябвало да има доста повече отговорности и права, с цел да не се случват сходни безумия.

- Какво да чакаме от срещата на Съвет за електронни медии с редколегията на „ Хоризонт “?

- Аз чакам Съвет за електронни медии да разбере паниката на редколегията, деликатно да ги слуша и да ги чуе и след това да вземе съответно решение.

- Какво усещане Ви направи генералният шеф на чуването пред Съвет за електронни медии?

- За да разясня и него, и изявлението на генералния шеф по „ Хоризонт “, би трябвало да вляза в изразните средства на водевила. Всъщност съгласих се на това изявление и заради това, че като слушах това изявление, останах с усещането, че в Радиото не се е случило нищо изключително.

- Какво вършиме в този момент, откогато към този момент не сте в БНР?

- Слушам го.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР