Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВЗа разлика от 90-те години, когато

...
Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВЗа разлика от 90-те години, когато
Коментари Харесай

Валерия Велева: Чака ни зловеща предизборна кампания

Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ

" За разлика от 90-те години, когато опълчването беше комунисти - антикомунисти, в този момент то не е идеологическо. Тук идва една тайфа на власт и стартира да разрушава всичко "

- Г-жо Велева, по какъв начин Ви се коства новият длъжностен кабинет на президента Радев?

- Това е кабинет " Анти Нинова ". Това разясняват всички анализатори. Фактът, че в него има министри, членове на Народно събрание на Българска социалистическа партия, които са гневни критици на линията " Нинова ", приказва за това. Факт е, че новият министър на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов е някогашен началник на Борда на шефовете на ВМЗ - Сопот, уволнен от Нинова. Има и още един човек, който е съперник на Нинова - представителят на държавното управление Антон Кутев. И още един, който обича да преплита шпагата си с Нинова - дясната ръка на президента Радев - Димитър Стоянов, министър на защитата. Това е доста необичайно.

Подозирам, че това е метод за разтрошаване на Българска социалистическа партия, за преодоляване на партията и за присъединяване на президента във вътрешнопартийните процеси, които вървят там.

Като имаме поради, че във втория кабинет на Радев той извади двама души и ни ги показа като месии - Кирил Петков и Асен Василев, и сподели: " Ако има още такива като тях, България ще бъде друга ", направи им политическия план, с който те завзеха ръководството на страната, допускам, че в този момент може да направи същия ход с Крум Зарков.

Всички знаем, че той е кандидат за лидерския пост в Българска социалистическа партия. Може в този момент на Крум Зарков да му бъде постлано по този начин, че гласоподавателите на Българска социалистическа партия да видят в него бъдещия ръководител на партията. Това, в случай че се случи с протекцията на президента, е жестоко влизане в партийната динамичност. Това е излизане отвън пълномощията на президента. Всички тези неща ние, анализаторите, ги виждаме ясно. Ще следим дали това ще се случи.

За пръв път имаме кабинет, който няма да работи за усмиряване на обстановката, която е доста обострена откъм опълчване, а в противен случай. Предстои в допълнение разкриване на нервни възли и противодействия.

- Има ли заплаха този кабинет по този начин да приготви изборите, че Българска социалистическа партия все по-трудно да притегля гласоподаватели?

- Напълно е допустимо служебният кабинет и президентът Радев с дейностите си да окажат въздействие върху резултата от изборите. Виждаме, че министърът на правораздаването Крум Зарков направи и невъзможното в Народното събрание, с цел да осуети връщането на хартиената бюлетина, макар че имаше болшинство за това.

Този кабинет с дейностите си може по този начин да концентрира публичното внимание върху фрагменти на Българска социалистическа партия в досегашното ръководство. Могат да бъдат нарочени хора, могат да бъдат извадени компромати против тях, нелицеприятни обстоятелства, които да бъдат посочени на обществото. И в същото време те да нямат време и опция да се защитят. Защото никога няма да има време за правосъден развой, който да откри истината. В този къс интервал - два месеца, това е време за развихряне на компроматна война, за разхвърляне на кавги в общественото пространство, за напръскване на тиня и за неспособност на уличените да се защитят.

Подозирам, че акцията този път ще бъде злокобна. И това проличава от думите на самите участници. Президентът Радев очерта една апокалиптична картина, която завещава съгласно него досегашното ръководство. По същото време Кирил Петков излезе и сподели, че в страната всичко е подредено и оставят една постоянна основа на идващия кабинет. Очаквам в идващите два месеца да забележим битка на интерпретациите - кой ще опише по-добре своята приказка и кой ще успее по-добре да убеди гласоподавателя в нейната правота.

- Тогава по какъв начин гласоподавателите ще създадат осведомен избор?

- Зависи доста от това по какъв начин партиите ще съумеят да проведат своя диалог с гласоподавателите си. Медиите са доста значими тук, само че в доста от тях допускам, че ще има деформиране на информацията. През тях ще върви отрицателна акция. И по тази причина диалогът очи в очи с гласоподавателите ще бъде доста значим. Изобщо ще работят старите способи на политическата пропаганда.

Партийната пропаганда в обществените мрежи се изкривява. Една подправена вест се трансформира в медийна лавина и това е огромен проблем, освен у нас. Смятам, че обичайният контакт с гласоподавателя е най-съществен, с цел да го завладееш прочувствено.

- Това е стотното подред българско държавно управление. Повече от три десетилетия политическа народна власт, а профилът на гласоподавателя е еднакъв: прочувствен, несъизмерим, око да види, ръка да пипне, а най-добре ще е, в случай че нещо остане в нея... Не е ли време гласоподавателите да пораснат най-накрая?

- Това е доста мъчно. Тази акция въобще ще бъде доста сложна. Както споделих и по-рано - това ще е борба на интерпретациите за това какво е сегашното ни, какво е било предишното, кой е отговорен, кой е виновен. Лозунгите няма да работят. Програмите - също. Няма поле за това. Избирателят споделя - най-бедни сме, нямаме газ и зимата ще бъдем на мрачно и студено - какви стратегии?!

Напротив, тук всеки би трябвало да излезе с истината си и гласоподавателят да преценя. Отново политиците са в ръцете на гласоподавателите. Как би трябвало да им опишат приказката за това какво се случва в техния живот и какъв той би трябвало да бъде - не знам. Българските политици би трябвало да бъдат гении.

- В креслото на Корнелия Нинова сяда уволнен от нея човек, против който тече инспекция. Сделки за към 1 милиарда са на неговото бюро. Как ще се развие тази история с съмненията за експорт на българско оръжие към Украйна през трети страни оттук насетне?

- Още когато президентът Радев атакува Корнелия Нинова, изнасяйки данни за оръжейни покупко-продажби за експорт на оръжие за Украйна, без да демонстрира на публиката фактология, това беше безусловно контрапродуктивно. Против националните ползи е президентът да изнася обществено сензитивна информация, до момента в който необятната аудитория не може да доближи до същината на обстоятелствата заради нейната специфичност.

- В необятната си маса българският народ е русофилски и не желае към Украйна да се изнасят оръжия, с които ще се стреля по съветски бойци.

- Да, и такова беше решението на Народното събрание. По този въпрос Българска социалистическа партия беше до дъно твърда. Ако тематиката за оръжейните покупко-продажби влезе в предизборната акция, това ще е удар върху националния интерес, върху оръжейния бизнес и удар върху имиджа на България като страна, която не съблюдава личните си закони и решения на Народно събрание.

- Президентът изненадващо загатна, че служебният кабинет би трябвало да написа и закони.

- Служебното държавно управление има избран период за работа - 2, 4 или 5 месеца. Но да написа закони - това е нонсенс. Това го няма в Конституцията. Кой ще ги приема тези закони, като няма настоящ парламент? Когато се пишат закони, те показват философията на ръководещото болшинство. Кое болшинство сега ръководи страната?!

Дали пък този факт не ни загатва за щенията на Радев за президентска република? Президентът съумя за своя мандат и половина да образува 4 служебни кабинета и да ръководи страната през тях, дали пък не му хареса прекалено много да държи кормилото на изпълнителната власт? Вменявайки законодателна стратегия на този кабинет, той в действителност подценява партиите. Какво излиза - президентът се пробва да неглижира правовия ред в страната.

- Според Вас какъв е най-големият проблем на България през днешния ден?

- Най-големият проблем е разпадащата се партийна система. Недоверието на гласоподавателите и отсъстващото положително водачество в страната. Другият проблем е жестокото опълчване освен сред партиите и сред хората. Както и издигането на власт на хора, които са доста надалеч от държавното устройство и които идват на власт с мисълта, че би трябвало да разрушат всичко, което е било преди тях, тъй като го считат за неприятно, и след това да градят на голо поле новото.

За разлика от 90-те години, когато опълчването беше комунисти - антикомунисти, в този момент то не е идеологическо. Тук идва една тайфа на власт и стартира да разрушава всичко. Рушат се систематичните партии и се основават партии еднодневки. " Продължаваме промяната " към момента не е партия, да вземем за пример. Те са напряко феномен.

Другата изненада бе, че президентът Радев не сложи никакви задания по какъв начин да бъдат обезпечени газовите доставки. Не стана въпрос въобще за възобновяване на договарянията с " Газпром " или други снабдители. Така и не стана ясно каква е концепцията на президента за обезпечаване на доставките на газ.

Със съкращения

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР