Интервю на Аида ПаникянЗаместник-председателят на Комисията за защита от дискриминация

...
Интервю на Аида ПаникянЗаместник-председателят на Комисията за защита от дискриминация
Коментари Харесай

Доц. Баки Хюсеинов: Решения на КЗД доведоха до промени в законодателството

Интервю на Аида Паникян
Заместник-председателят на Комисията за отбрана от дискриминация доцент доктор БАКИ ХЮСЕИНОВ е ученик на Стопанската академия " Димитър А. Ценов " в Свищов. Магистър е по счетоводство и надзор, лекар по стопанска система - научна компетентност " Финанси, парично обращение, заем и застраховка " ( " Социално-икономическа протекция " ) и доцент в професионално направление " стопанска система " ( " Политики на претовареност и социално-икономическа протекция " ). Доцент учител в УНСС и в Института за стопански проучвания към Българска академия на науките. Работил е като икономист, бил е зам.-министър на труда и обществената политика с сектор " Демографска политика, обществени вложения, равни благоприятни условия за дамите и мъжете и неравнопоставените групи в трудовата сфера ".

- Доц. Хюсеинов, всяка държава-член на Европейски Съюз си има народен орган за тъждество. Какъв е приносът на КЗД в българския публичен живот и в българското законодателство?
- Европейски Съюз чрез редица наставления е задължил страните членки да основат правни и институционални механизми по отношение на одобряването и отбраната на правото на равно отнасяне на физическите лица.
Комисията за отбрана от дискриминация (КЗД) е основана по силата на признатия от 39-ото Народно заседание Закон за отбрана от дискриминация.
През годините КЗД е постановявала решения с необятно публично значение, а някои от тях доведоха и до промени в нормативната уредба.
- Кои?
- Например след рекомендация на КЗД до Министерски съвет да бъдат инкриминирани похищенията против личността по расови подбуди, през 2011 година бе изменен Наказателен кодекс и се добави, че с изключение на по хулигански, похищението към личността може да бъде по расистки или ксенофобски подбуди.
С решение на КЗД бе отстранена неравнопоставеността и ограничаването единствено пенсионери по възраст и стаж, само че не и по неработоспособност, да пътуват с понижение в БДЖ.
След постановено решение на КЗД е променена Наредба 34 от 6 декември 1999 година за таксиметров транспорт на пасажери, в която се споделяше, че лидерът на лек таксиметров автомобил би трябвало да е физически здрав и да не е неработоспособен (доказва се с здравно свидетелство). Това съгласно КЗД е дискриминация. Ограничението бе отстранено.
Като резултат от наше решение е законодателна смяна, чиято цел е да се подсигуряват равни права на  хората, осиновяващи деца до 5 година, с цел да се обезпечи нужната родителска грижа и фамилна среда и се увеличи мотивацията за осиновяване.
Редица са доказаните решения на КЗД в интерес на хората с редки заболявания. Това докара до смяна в реимбурсния лист и включването в него на избрани скъпи медикаменти, за които липсваше субсидиране от страната, както и спомагателни ограничения с оглед потребностите на хората с увреждания, страдащи от редки заболявания. Промяна в нормативната уредба настъпи по отношение на заболяването на Алцхаймер, муковизцидоза, фенилкетонурия, епилепсия, гноясал хидраденит, спина бифида и хидроцефалия, двустранна невросензорна (пълна) глухота, тумори на хипофизата, децата с диабет вид 1, за които родителите са принудени да купуват инсулинови помпи и редица други
С решение на КЗД бяха отстранени рестриктивните мерки при медицински стандарт " Асистирана репродукция ", слагащи таван от 43 година на дамите, нуждаещи се от сходен вид решение.
- Как стои българската КЗД измежду сродните структури в страните от Европейски Съюз?
- В партньорски връзки сме с национални и интернационалните институции, неправителствени организации, способени по въпросите за равенството. Сътрудничеството се реализира под разнообразни форми: действия на КЗД като народен орган по равнопоставеност, като народен орган по правата на индивида със статут " Б ", упълномощен от Организация на обединените нации, както и като национална точка за контакт по закононарушения от ненавист към Бюрото за демократични институции и права на индивида на ОССЕ.
КЗД има свои районни представители, което е неповторимо за Европа. Изпълнява значими и виновни задания, свързани с външната политика на България, като интензивно участваше в правенето на позициите и отчетите на страната ни по линия на интернационалните механизми за наблюдаване, свързани с тъждество и недискриминация.
От октомври 2020 година КЗД e формален член на Европейската мрежа за национални институции за човешките права (ENNHRI).
- По какви проблеми най-често хората търсят КЗД?
- През годините преобладаващите недоволства са свързани със предпазения симптом увреждане. Следват персонално състояние (този симптом е сложен и е забавно комбиниране на разнообразни лични характерности на обособения човек - да вземем за пример фамилно състояние, обучение, местопребиваване и др.), възраст, публично състояние, етническа принадлежност, пол, обучение и други
В последните години нарастват недоволствата за дискриминация по няколко признака, така наречен множествена дискриминация. Най-често КЗД е търсена от представители на уязвими групи - хора с увреждания, хора, принадлежащи към етнически малцинства и други
- В кои сфери на публичния живот КЗД най-често открива дискриминация?
- Дискриминацията с вероятните й проявни форми е събитие, което може да се реализира във всички сфери на човешкия живот. Поради това и отбраната, планувана от Закона, е идентична, без значение от региона, в която се реализира дискриминирането.
Анализът на практиката през годината удостоверява извода, че отбраната от дискриминация при практикуване правото на труд заема забележителна част от активността на КЗД.
Има недоволства за друго отношение в областта на опазването на здравето, за диференциран метод при даването на обществени услуги, за дискриминация в региона на образованието, за ограничение достъпа на лицата до избрани артикули и услуги, за недостъпна архитектурна среда и така нататък
- Спазват ли се трудовите права на работещите?
- Законът планува комплекс от отговорности за работодателя за основаването на недискриминационна среда за практикуване на правото на труд. Въпреки това, към този момент години наред в КЗД най-вече са недоволствата за дискриминация точно в областта на заетостта по разнообразни предпазени признаци.
Висок % от недоволствата обичайно касаят използването на правилото " еднакъв труд - равно възнаграждение ", отговорностите на работодателя за използване на идентични критерии по отношение на налагането на дисциплинарни санкции, за даване на равни благоприятни условия за професионално образование и израстване в служба или сан, прояви на гонене по отношение на служащи, решили да отстояват правото си на равно отнасяне. Нерядко подадените тъжби и сигнали съдържат изказвания за тормоз и полов тормоз на работното място. Тези констатации указват нуждата от вложение на спомагателни запаси по предварителна защита на дискриминирането на работното място.
Пред нашите районни представители най-често са недоволствата за тормоз на работното място от работодатели или от чиновниците на управителни длъжности на основата на пол, възраст, етническата принадлежност или партийна принадлежност, обучение, увреждане. Целта в съвсем всички от случаите е служащият или служителят " непринудено " да напусне.
Други недоволства са за неспазване на условията за оформяне на документите при назначение или освобождение, неизплащане на наложителни осигуровки, полагане на ексклузивен труд без отплата - парична или спомагателни почивни дни, слагане на дискриминационни условия към претенденти за свободни работни места посредством установяване на съответен пол и възраст, което не се изисква от спецификата на работата и не е несъмнено в закон, и други
- Преди няколко години КЗД инициира акцията " Достъпна България ". Какви са резултатите от нея към сегашния миг?
- Целта на националната кампания  е да се обезпечи всеобща налична среда за хората с увреждания. Тя е отворена и във всеки миг могат да се причисляват институции и хора, съпричастни към идеята. Инициативата на КЗД не цели единствено да глоби нарушителите на Закона за отбрана от дискриминация, а и да насърчи и отличи тези, които са обезпечили налична среда по своя самодейност. Затова КЗД връчва документ за налична среда на обектите.
През годините в границите на акцията са постановени към 1500 решения. През 2022 година те са 193, като от тях са влезнали в действие 162, обжалвани пред съответния административен съд са едвам 19, а останалите са в период за обжалване.
Кампанията е безсрочна, реализира се без външно финансиране и посредством напъните на членовете и администрацията на КЗД. Тази форма за отбрана на правото на достъп на хората с увреждания е без аналог у нас.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР