Интервю на Аида Паникян- Повече от 135 години трудовите хора

...
Интервю на Аида Паникян- Повече от 135 години трудовите хора
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Търсенето на работна ръка се увеличава

Интервю на Аида Паникян

- Повече от 135 години трудовите хора по света означават 1 май, работещите търсят повече държавна отбрана. Макар в навечерието на Деня на труда да приказваме главно за правата на работещите, не може да се устои на изкушението да приказваме и за безработицата. За следващ месец тя е с доста ниски равнища, само че все пак работодатели се оплакват от незадоволително работна ръка. Защо е по този начин, господин Гьоков?

- В реалност нивото на записаната безработица понижава и през март още веднъж доближи рекордно ниска стойност от 4,8%. На годишна база понижението е с 1,7 процентни пункта. Данните на Агенцията по заетостта демонстрират, че общият брой на безработните в бюрата по труда се е намалил до 155 863 през март. Това е с 58 189 или с над 27% по-малко в съпоставяне със същия месец на предходната година. При ниска безработица и намаляващ брой на записаните безработни вероятността работодателите да намерят измежду тях хора с подобаващи умения е по-малка. Тази обстановка на пазара на труда е разследване от няколко фактора. България е изправена пред структурни провокации, засягащи дълготрайните вероятности на нейния пазар на труда. Неблагоприятната демографска динамичност, съчетаваща бързо застаряване на популацията и мощно обезлюдяване заради ниска раждаемост и емиграция, са измежду най-сериозните провокации, пред които е изправена страната. Преодоляването на тези отрицателни трендове изисква целенасочени трайни и поредни старания на страната и цялото общество.

- В кои браншове има максимален апетит за фрагменти?

- През март търсенето на работна ръка се усилва. Броят на декларираните от работодателите свободни работни места е 17 319, което е с 4243 повече спрямо февруари. Най-голям дял от тях са в преработващата индустрия (28,5%). Близо една пета от вакантните позиции са в хотелиерството и ресторантьорството, а малко над 10% са в търговията. Усилено се търсят и чиновници в административни и спомагателни действия и селското стопанство. Най-силен е гладът за служащи в областта на персоналните услуги, машинни оператори на стационарни машини и уреди, водачи на МПС и преносими уреди, продавачи, служащи в добивната и преработващата индустрия. Сред най-търсените фрагменти са още служащите в строителството и превоза, квалифицирани служащи по произвеждане на храни, облекло, дървени произведения, металурзи, машиностроители, служащи по събиране на боклуци, чистачи, монтажници и други
Напоследък работодателите се оплакват от незадоволително квалифицирана работна ръка. Как страната подтиква работодателите да покачат квалификацията на чиновниците си и те възползват ли се от такива тласъци?
- Агенцията по заетостта оказва подпомагане на работодателите посредством професионално насочване на търсещите работа, образование на възрастни и осъществяването на посреднически услуги по заетостта. Обученията се провеждат в сходство с потребностите на пазара на труда и условията на работодателите. Те са ориентирани към придобиване на познания и умения, нужни за заемане на свободните работни места, както и за облекчаване бъдещи потребности на пазара на труда от квалифицирана работна мощ. След подадени поръчки в бюрото по труда от работодателите, със средства от държавния бюджет по реда на Националния проект за деяние по заетостта (НПДЗ) могат да се извършат образования за професионална подготовка на безработни. В тези случаи бизнесът има ангажимент да наеме подготвените чиновници с трудов контракт за не по-малко от 6 месеца. Извършват се и образования на заети от микро, дребни и междинни предприятия за придобиване на основни компетентности с финансиране при равно присъединяване на Агенцията по заетостта и работодателя. Той има ангажимент да резервира заетостта на всички сполучливо приключили образованието чиновници за не по-малко от 6 месеца. Работодателите имат опция сами да изберат учащата институция, както и взаимно да дефинират образователния график за провеждането на курсовете. По реда на НПДЗ се финансират и образования по планове на обществените сътрудници, които са ориентирани към възстановяване качеството на работната мощ и повишение предлагането на квалифицирани фрагменти в сходство с търсенето на бизнеса. През 2021 година в образования по поръчки на работодатели и по планове на обществените сътрудници са включени 7258 безработни лица и 397 работещи.

- Според Вас по какъв начин би трябвало да се компенсира този дефицит?

- По-голяма част от финансовите запаси за поддръжка на пазара на труда би трябвало да се насочват към възстановяване на качеството на работната мощ. Тук не става дума единствено за подготовка и преквалификация, а по-скоро за система от ограничения за обезпечаване на нужната за стопанската система и планувания напредък работна мощ. От ограничения за ранно професионално насочване, през точно създадени план-приеми за професионално образование и обучение и фокусирано върху предпочитаните браншове за развиване висше обучение, до една добре функционираща мрежа от центрове за умения и преквалификация. За това е належащо тясно съдействие сред всички институции, ангажирани с този развой: просветителна система, научна общественост, работодателски и синдикални организации. Много е значимо бързо да се построи електронното ръководство и всички регистри с данни да могат да се свързват, тъй че информацията за знанията, уменията, държанието и мотивацията на работната мощ да е неограничена и налична. Така във всеки един миг ще знаем салдото на търсенето и предлагането на умения на пазара на труда и евентуалните източници за поддържането му в равновесие. Големи очаквания за бърза промяна в политиките по заетостта разпореждаме на Плана за възобновяване и резистентност, където са планувани планове за модернизиране на Агенцията по заетостта.

- Как си партнира МТСП с МОН?

- Министерството на труда и обществената политика е сътрудник на МОН при създаване на политиката в региона на образованието и образованието. Усилията ни са ориентирани към подготовката на квалифицирана работна мощ, притежаваща познания и умения, които дават отговор на динамично изменящите се условия на пазара на труда. Двете институции работят взаимно при създаване на нормативни и стратегически документи, свързани с развиването на професионалното обучение и образование, висшето обучение и пазара на труда. Важна роля при обмисляне на държавния план-прием в междинните и висши учебни заведения имат създадените по поръчка на МТСП средносрочни и дълготрайни прогнози за търсенето на труд по стопански действия, групи специалности, степен на обучение, пол, възраст и други Ежегодно при обмисляне на броя и типа паралелки (професионални и профилирани) за банкет след главно обучение до шефовете на учебните заведения се изпраща информация за търсенето на работна мощ на регионално равнище, направена от Агенцията по заетостта въз основа изследване измежду работодателите, както и информация за оповестени свободни работни места в региона по браншове на стопанската система и по области на обучение. Профилната и териториалната конструкция на висшето обучение в страната по професионални посоки и специалности от контролираните специалности се дефинира в сходство със социално-икономическото развиване и потребностите на пазара на труда.

- Много хора с увреждания в трудоспособна възраст, само че и с положителни благоприятни условия за даден тип трудова активност, са отвън пазара на труда. Какво се прави, с цел да бъдат те привлечени в предприятията и да допринесат с труда си?

- В законодателството са планувани редица ограничения за възстановяване на достъпа на хората с увреждания до пазара на труда. Всяка година Агенция по заетостта записва над 2000 работни места с условия за заемане от хора с увреждания. Те са главно в бранша на финансовите и застрахователни услуги, административните и спомагателни действия, телекомуникациите и компютърни технологии. Немалко са местата и в индустриалния бранш - шивашката и хранително-вкусовата индустрия, електрониката. Хората с увреждания са постоянен запас на качествена работна мощ с висока подготовка и мотивация за труд. През първото тримесечие на 2022 година 1613 хора с увреждания са работили по ограничения от Закона за поощряване на заетостта.

- Близо 1 млн. български жители в трудоспособна възраст нито учат, нито работят. Как тези хора може да влязат в пазара на труда по този начин, че да не тежат на данъкоплатците?

- Действително сходни данни бяха публикувани преди месец в следствие от проучване, извършено от Организацията за икономическо съдействие и развиване. Важно е да направя конкретизиране, че близо 300 000 от тях поставят грижи за член от фамилията, близо 200 000 са хора с увреждания, а почти 340 000 са в предпенсионна възраст. Това значи, че преобладаващата част от хората отвън работната мощ не могат да бъдат задействани. За тях е належащо да се дават съответни услуги и подкрепящи ограничения. Що се отнася до хората в трудоспособна възраст, които не са ангажирани с обучение, образование или претовареност, те са група, към която Министерството на труда и обществената политика насочва принадлежности за активиране в последните години. Те са значим запас на работна мощ, от който би трябвало да се възползваме поради бързото застаряване на популацията и свиването на работната мощ. Важно е тези хора да бъдат задействани и включени в обучение, образование или претовареност както с цел да не са в тежест на системата за обществено подкрепяне, по този начин и с цел да усилят предлагането на труд, с цел да сме в положение да отговорим на потребностите на бизнеса от работна мощ.

- Какви са упованията Ви за пазара на труда през тази година?

- Данните на Агенцията по заетостта от първото тримесечие на годината демонстрират, че пазарът на труда в страната съвсем доближи предкризисната 2019 година, що се касае до равнище на безработица. Това значи, че отпадащите от претовареност заради пандемичните затваряния към този момент са минало. Търсенето на работна мощ, въпреки и малко по-слабо от рекордната за заетостта 2019 година, към момента изпреварва предлагането, изключително в някои специалности, като ИТ експерти, лекари и медицински експерти, оператори на машини, личен състав, ангажиран с грижи за хора. Предизвикателство пред стопанската система, респективно пазара на труда, са високият ритъм на инфлация и растежът на цените на горива и сила. Правителството подхваща ограничения за намаляване на отрицателните резултати на инфлацията върху стопанската система, като търси баланс сред растежа на действителните приходи от труд и подпомагането на бизнеса за компенсиране на високите цени на силата. Нестихващото напрежение, подбудено от войната в Украйна, също ни кара все още да сме внимателни в прогнозите си за развиването на пазара на труда до края на 2022 година

Приветствие на министър Георги Гьоков към читателите на в. ДУМА във връзка 1 май

За всеки социалист отбелязването на Деня на труда и работническата взаимност буди изключително неспокойствие. Първи май е мотив за празник, само че и за слагане на остри и наболели от години тематики в нашето общество за достойното и заслужено възнаграждение на труда, превъзмогването на явлението " работещи небогати ", намаляването на неравенствата и бедността, подобряването на изискванията на труд, основаването на благоприятни условия за баланс сред професионалния и фамилния живот, подготовката на работна мощ съгласно условията на актуалния все по-дигитализиращ се свят на труда. Търсенето на решения на тези проблеми постоянно е било в центъра на професионалната ми активност през последните десетилетия. А през днешния ден като министър на труда и обществената политика мога да уверя читателите на в. ДУМА, че провеждането на ефикасни и сполучливи политики в областта на заетостта и труда носи още по-голяма отговорност и значение. Желанието и стремежът ми е да възвърнем у хората чувството, че трудът им е заслужено оценен и възнаграждението, което получават, им обезпечава добър стандарт на живот и условия да отглеждат и образоват своите деца в България. Чрез повишението на приходите ще увеличим и постъпленията в държавния бюджет, което ще даде опция за създаването на по-адекватни политики за децата, възрастните и всички публични групи, които се нуждаят от поддръжка.

Първи май е празник и на левия щемпел и в. ДУМА. Затова бих желал да поздравя целия редакторски и репортерски екип за професионализма, всеотдайния труд и гения, с който съумяват да обяснят държавните политики на трудещите се хора и техните фамилии. Убеден съм, че и отсега нататък Вашата медия ще продължи да работи на високо професионално равнище и да задава стандартите в основаването на качествена публицистика в България!

Честит празник!

Георги Гьоков е роден в с. Любеново, община Раднево. Завършва приблизително обучение в Стара Загора през 1979 година Възпитаник е ВМЕИ Габрово (днес Технически университет " Васил Априлов " ), който приключва през 1989 година с магистърска степен по " Технология на машиностроене и металорежещи машини ", има и педагогическа дееспособност, а до 1994 година работи там научно-изследователска и преподавателска активност.

От 1994 година работи в обществената сфера - в Дирекция " Бюро по труда " в Стара Загора, а от 2006 година е шеф на бюрото. От 2003 до 2013 година е общински консултант в Стара Загора, ръководител е на Постоянната комисия по обществена политика и зам.-председател на Общинския съвет.

От 2013 година е депутат поредно от 42-то до 47-то Народно заседание. През тези 8 години пази правата на трудещите се и на уязвимите хора. Председател на комисииите по труда, обществената и демографската политика и по взаимоотношение с неправителствените организации и жалбите на жителите, зам.-председател е на обществената комисия, член на комисиите по правата на индивида и жалбите на жителите и по опазване на здравето.

От декември 2021 година е министър на труда и обществената политика.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР