Интерпарламентарният форум по разузнаване и сигурност, организиран от конгресмена от

...
Интерпарламентарният форум по разузнаване и сигурност, организиран от конгресмена от
Коментари Харесай

Интерпарламентарният форум по разузнаване и сигурност прие декларация за свобода за Украйна


Интерпарламентарният конгрес по разузнаване и сигурност, проведен от конгресмена от Републиканската партия на Съединени американски щати Робърт Питинджър, който се организира в Букурещ, Румъния одобри декларация за независимост за Украйна.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6314
Тя бе подписана от интернационалните съдии, прокурори, парламентаристи и представители, които се ангажираха да изискат от всеки от представителите на техните страни в Общото заседание на Организация на обединените нации и други страни отвън Организация на обединените нации да свикат гласоподаване за задействане на член 96, параграф. 1 от Устава на Организацията на обединените народи, като по този метод се  изиска от Международния съд неотложно решение по отношение на това:

Дали дейностите, подхванати от Руската федерация, съставляват закононарушение експанзия.

Дали Общото заседание на Организация на обединените нации може да прибегне до основаването на ad hoc арбитражен съд за гонене на закононарушения, осъществени от непрекъснат член на Съвета за сигурност.

От българска страна декларацията подписа Цветан Цветанов, ръководител на Евро-атлантическия център за сигурност.

„ Потвърждавайки нашата дълбока религия в главните свободи, върховенството на закона и интернационалния юридически ред, които са в основата на справедливостта и мира. Припомняйки член 2, алинея 4 от Устава на Организацията на обединените народи, който задължава, че „ всички членове се въздържат в своите интернационалните връзки от опасността или потреблението на мощ против териториалната целокупност или политическата самостоятелност, на която и да е страна, или във всяка по различен метод, несъответстващ с задачите на Обединените народи ”.

 Признавайки, че Украйна разгласи самостоятелност от Съветския съюз на 24 август 1991 година, която самостоятелност след това беше препотвърдена на референдум на украинския народ на 1 декември 1991 година

 Припомняйки, че Украйна е приета за суверенна страна от всички страни – членки на Организация на обединените нации.

 Припомняйки, че Руската федерация подписа Будапещенския меморандум, в който Русия се съгласи да: „ почита независимостта и суверенитета и съществуващите граници на Украйна […] да се въздържа от опасност или потребление на мощ против териториалната целокупност или политическата самостоятелност на Украйна “, напомнят в декларацията.

 Тя препотвърждава уговорката за използване на императивните правила на интернационалното право, от които не се позволяват дерогации, а точно: „ Прилагане на Устава на Обединените народи и подкрепяне или интензивно гонене на произлизащите от него закононарушения, в това число закононарушението експанзия “.

Текстът на декларацията напомня, че страните остават с пълномощията без значение да преследват закононарушенията против човечеството, военни закононарушения, геноцид и изтезания, без значение от това къде може да са осъществени такива закононарушения и без значение от националността на причинителя, страната на престояване или всяка друга връзка с углавен орган.

Също по този начин страните би трябвало да проверяват военни закононарушения, за които се допуска, че са осъществени от техни жители или въоръжени сили, или на тяхна територия.

„ Нека да не забравяме, че интернационалната общественост преди този момент е основала ad hoc трибунали и специфични трибунали за разглеждане и гонене на военни закононарушения “, написа още в декларацията.

От началото на войната в Украйна минимум дванадесет милиона души са били принудени да изоставен домовете си след експанзията на Руската федерация.

Участниците в XXII Интерпарламентарният конгрес по разузнаване и сигурност със страдание означиха, че Организацията на обединените народи не е в положение да работи посредством своя Съвет за сигурност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР