Интернет гигантът Google изглежда планира да се върне с основната

...
Интернет гигантът Google изглежда планира да се върне с основната
Коментари Харесай

Google май планира да се върне в Китай, подчинен на цензурата

Интернет колосът Гугъл наподобява възнамерява да се върне с главната си платформа – търсачката на уеб сайтове и информация, в Китай, заяви Би Би Си, базирайки се на разнообразни източници.

Компанията приключи главната си активност в комунистическата страна през 2010 година, откакто се оплака, че свободата на словото там е лимитирана.

Според новинарския уебсайт The Intercept Гугъл работи по план с кодовото име Dragonfly – за връщане на търсачката на китайския пазар, която обаче ще блокира тематики като човешките права и религията.

Според вътрешна документи на Гугъл, стигнала до The Intercept, както и сведения, дадени от чиновници на компанията, Dragonfly е стартират напролет на 2017 година, а работата по него е засилена през декември, след срещата на управлението на компанията с представители на китайското държавно управление.

Според събраната информация, се създава апликация за смарт телефони с версии, наречени Maotai и Longfei, която ще започва след към 9 месеца, в случай че китайското държавно управление се съгласи.

Апликацията обаче ще филтрира и слага в забранителен лист избрани търсения. Новинарският уебсайт на Би Би Си също ще е измежду неразрешените за търсене, както и Wikipedia.

Какви са реакциите в Гугъл?

От компанията публично не разясняват новината. Говорителят Тадж Медоус сподели пред AFP: „ Не разясняваме спекулации по отношение на бъдещи проекти “.

Служител на Гугъл е разказал пред Ройтерс, че самичък се е отдръпнал от работната група, с цел да избегне да бъде част от плана.

Според различен вътрешен източник има доста напрежение в компанията и доста чиновници са гневни, че планът се извършва.

От Amnesty International обявиха, че Гугъл не би трябвало да продължава програмата.
Патрик Пуун, който работи за Amnesty като проучвател на Китай, съобщи: „ Ще бъде тъмен ден за интернет свободата, в случай че Гугъл се съобрази с рисковите правила на Китай за цензурата, единствено с цел да завоюват достъп до пазара. Поставяйки облагата пред човешките права, Гугъл ще сътвори вцепеняващ казус и ще връчи успеха на китайското държавно управление “.

Какво блокира Китай?

В комунистическата страна има прецизна цензура във връзка с известни Западни уеб сайтове, в това число Фейсбук, Twitter и Instagram.

Определени тематики, като митингите на площад Тянанмън през 1989 година са изцяло блокирани. Препратки към тематики като политическа съпротива, дисиденти и антикомунистическа активност също са неразрешени, както и такива към независимост на словото и секс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР