Интересна нова инициатива подхваща Френският институт в България. През февруари

...
Интересна нова инициатива подхваща Френският институт в България. През февруари
Коментари Харесай

Картбланш на Камен Калев дава Френският институт

Интересна нова самодейност подхваща Френският институт в България. През февруари той дава " картбланш " на режисьора Камен Калев ( " Източни пиеси ", " Февруари " ) да направи селекция от френски и български кино заглавия. Осемте кино лентата в програмата ще бъдат прожектирани през четирите уикенда на месеца в киносалона на Френския институт.

Част от прожекциите ще бъдат съпровождани от полемики - с режисьорите Светослав Драганов и Илиян Метев, със самия Калев и журналиста Радослав Чичев. Билетите са по 8 лв., а за пенсионери и клиенти на Френския институт - 5 лева

" Голяма наслада е за мен да споделя през днешния ден с вас някои филми, оставили дълготраен отпечатък в съзнанието ми!... Това не значи безусловно, че са херметични и труднодостъпни, а тъкмо противоположното. Това са в действителност филми, излъчващи толкоз благотворителност и кураж, че се оказват на процедура универсални ", споделя Калев за избора си. Най-старият филм в селекцията е " Добра работа " (Beau Travail) на френската режисьорка Клер Дени. В момента нейният най-нов " Двете страни на острието " също върви по кината, само че лентата й от 1999 година към този момент се е трансформирала в класика.

" В класната стая " на Лоран Канте бе почетен със " Златната палма " в Кан през 2008 година, само че също не е добре прочут в България. Същото се отнася и за останалите три френски кино лентата, които са показвани или в никакъв случай, или единствено с няколко прожекции пред родната аудитория: " Долината на любовта "  на Гийом Никлу, с присъединяване на Изабел Юпер и Жерар Депардийо, и документалните " Без довиждане " и " Брагино ". 

Откриването на програмата " Картбланш " с Камен Калев е довечера от 18:30 ч. с българския филм " Смирен " на Светослав Драганов. Това е игралният дебют на режисьора, прочут като сполучлив документалист, и неговото активно разпространение по кината ще стартира седмица по-късно. На 24 февруари пък ще бъде прожекцията на " 3/4 " - кино лентата на Илиян Метев, награден с огромната премия " Златен леопард " на фестивала в Локарно. Разбира се, няма да се мине и без последния филм на самия Калев - " Февруари ", който ще бъде показан на 10 февруари, петък.

Пълната стратегия и детайлности за филмите има на уеб страницата на
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР