Интересът на България и Хърватия да задълбочат сътрудничеството си в

...
Интересът на България и Хърватия да задълбочат сътрудничеството си в
Коментари Харесай

Стефан Янев и външният министър на Хърватия договориха икономическо и транспротно партньорство

Интересът на България и Хърватия да задълбочат съдействието си в редица сфери беше главен акцент в срещата на министър-председателя Стефан Янев с хърватския министър на външните и европейските въпроси Гордан Гърлич-Радман. В рамките на диалога им в Министерския съвет двамата установяваха съществуването на сериозен капацитет за двустранно партньорство в забележителен брой области, в това число стопанска система и транспортна съгласуваност. В тази връзка министър председателят Стефан Янев връчи на хърватския министър документ с предложенията на българското държавно управление за сферите, в които има най-съществена вероятност за прогрес.

Премиерът Стефан Янев изрази очакване културните контакти сред България и Хърватия да дадат нови положителни резултати през идващите три години, откакто по-рано през днешния ден хърватският министър Гордан Гърлич-Радман и министър Велислав Минеков подписаха стратегия за съдействие в региона на културата за интервала 2021 година – 2024 година Българският министър-председател посочи, че дейните контакти на равнище министри са от значително значение за постигането на нови договорености и в други сфери за в бъдеще, тъй че двете другарски страни да продължат ползотворното развиване на двустранните си връзки.
свързани новини3748на 06.10.2021
Министър-председателят Стефан Янев означи още, че следващата година ще се навършат 30 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Хърватия. Според Янев е добре да се обсъдят опциите за отбелязване на тази кръгла годишнина, тъй че този мотив също да стане част от напъните на двете страни да работят за ново стратегическо измерение на връзките си. Премиерът Стефан Янев и хърватският министър Гордан Гърлич-Радман регистрираха тясното партньорство на България и Хърватия в границите на Европейски Съюз и НАТО, както и сходните им визии по редица тематики, в това число районното съдействие, укрепването на стабилността и просперитета в Западните Балкани и тяхната европейска вероятност.

В рамките на диалога хърватският министър на външните и европейските въпроси Гордан Гърлич-Радман поздрави премиера Стефан Янев за работата на служебното държавно управление. Хърватският министър съобщи и поздравите към българския министър председател, изпратени от хърватския му сътрудник Андрей Пленкович. На собствен ред министър-председателят Стефан Янев насочи покана към премиера на Хърватия да посети България в комфортно за него време.

Гордан Гърлич-Радман се срещна и с българския си сътрудник Светлан Стоев. Двамата потвърдиха отличните връзки сред двете страни и разискаха опциите за задълбочаване на съдействието, в това число за възстановяване на свързаността.

„ Връзките сред нашите две страни датират от епохи, а през днешния ден потвърдихме желанието за създаване на стратегическа дълбочина на двустранните връзки, както и за продължение на съдействието по тематики от съвместен интерес “, съобщи министър Стоев, който одобри Гордан Гърлич-Радман на първо публично посещаване у нас. Външният ни министър приветства хърватския си сътрудник, който е огромен другар на България и познава страната ни от времето, когато е работил като посланик в хърватското посолство в София в средата на 90-те година

„ Хърватия и България се отличават с изключителни двустранни връзки. Българският и хърватският народ исторически потвърждават, че в тази част на Европа, която е била поле за огромни стратегически съревнования, двете страни постоянно са имали светли и положителни връзки “, съобщи Гордан Гърлич-Радман.

По време на диалозите в Министерството на външните работи бяха разисквани двустранните връзки, както и общите цели - дружно вървим по пътя към участие в Шенген и Еврозоната, както и към Организацията за икономическо съдействие и развиване. България и Хърватия споделят и общи полезности като близки сътрудници в Европейски Съюз и НАТО.

Министър Стоев акцентира, че бъдещи политически съвещания сред двете министерства на външните работи са нужна стъпка освен предвид на задълбочаване на политическия разговор, само че и от позиция на набелязването на съответни области за разширение на съдействието. Догодина двете страни означават 30 година от определяне на дипломатическите връзки, което разкрива спомагателни благоприятни условия за взаимни начинания.

„ Има неосъществен капацитет за развиване в голям брой сфери като сигурността, стопанската система и търговията, туризма, културата, образованието “, съобщи министър Стоев. Усилията би трябвало да са ориентирани към възстановяване на свързаността, като значима стъпка в това отношение е откриването в края на юли 2021 година на директна въздушна връзка София – Загреб. Въпреки позитивната наклонност за увеличение на стокообмена през последните две години – от 270 млн. евро през 2018 година на 354 млн. евро през 2020 година, той е надалеч под опциите на двете страни.

Сред тематиките на диалозите бяха и въпроси от европейския дневен ред, сред които и присъединението към Шенгенското пространство - цел и за двете страни. Двамата министри потвърдиха, че като външни граници на Европейски Съюз, България и Хърватия имат общи задължения и благоприятни условия за отбрана на ползите, като ще работят солидарно за приемане в Шенген.

По време на срещата беше разискван и въпросът за европейската интеграция на страните от Западните Балкани – тематика, която бе един от целите както на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година, по този начин и за хърватското две години по-късно.

„ За България европейският път на страните от Западните Балкани е главен външнополитически приоритет още с приемането на страната ни за член на Европейски Съюз през 2007 година Подкрепихме и другарска Хърватия, която стана част от европейското семейство през 2013 година “, съобщи Светлан Стоев.

България остава поредна в поддръжката си за европейската интеграция на страните от района, в това число на Република Северна Македония. Външният ни министър акцентира, че през последните месеци българското държавно управление е вложило съществени старания за поддържане на открит и пълностоен разговор с нашите съседи и връщане на доверието в връзките ни. В същото време България се нуждае от съответни дейности и гаранции за трайното и необратимо осъществяване на Договора от 2017 година, както и за съблюдаване на правата на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание. „ Българската страна доста деликатно следи за спазването на правата на жителите в Република Северна Македония с българско съзнание. Това е въпрос, който се слага освен по двустранна линия, само че и от позиция на покриването на Копенхагенските критерии на европейско равнище “, съобщи първият ни посланик. Българската страна е самодейна, доброжелателна и разчита на положителното предпочитание на Република Северна Македония за реализиране на съответни резултати, които да послужат по-нататък за вземането на съответните решения.

Хърватският министър на външните работи и европейските въпроси удостовери, че Хърватия е измежду най-силните покровители на разширението на Европейски Съюз. Той акцентира мнението и на двете страни, че присъединението към Европейски Съюз е допустимо единствено при осъществяване на всички критерии за участие.

В рамките на визитата на тържествена гала в зала „ Договори “ на Министерство на външните работи министърът на културата проф. Велислав Минеков и министър Гърлич-Радман подписаха Програма за съдействие в региона на културата, която ще способства за задълбочаване на връзките.

По време на диалозите хърватският министър на външните работи изрази признателност към България за „ същинския и мощен жест на взаимност “ за предоставената помощ за справяне с следствията от разрушителните трусове в Хърватия през 2020 година

Външният ни министър изрази вяра, че постигнатото по време на днешната първа публична аудиенция у нас на Гърлич-Радман ще бъде възприето като проект за деяние от идващото постоянно българско държавно управление.

Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР