Интересът към енергията от възобновяеми източници расте постоянно, особено в

...
Интересът към енергията от възобновяеми източници расте постоянно, особено в
Коментари Харесай

Соларните централи и бъдещето им у нас

Интересът към силата от възобновими източници пораства непрекъснато, изключително в сегашните условия. Без подозрение най-популярни в тази сфера са слънчевите панели. Те обезпечават сила от на практика изобилен източник и с вярното планиране могат да покрият всички потребности на една компания или домакинство и даже да носят приходи.

Именно по тази причина построяването на слънчеви централи се радва на огромен интерес, което е обвързвано обаче и с доста незнайни. Струпалите се рецесии, инфлацията и високите цени на силата слагат компании и семейства в комплицирана обстановка. Те виждат преимуществата на слънчевата сила, само че и се тормозят да вършат огромни вложения тъкмо в този момент.

Всъщност, точно в този момент е идеалният миг, споделят от „ “. Компанията е измежду водещите вносители на слънчево съоръжение от най-хубавите международни производители, като специализира в бързите доставки, инсталирането и проектирането на фотоволтаични централи или съоръжения. Заради високите цени на тока, бизнесът и крайните консуматори започнаха да си вършат по-добре сметката и това оказа помощ по-ясно да се видят преимуществата на слънчевите централи, споделя доктор инж. Димитър Белелиев , изпълнителен шеф на компанията.
 доктор инж. Димитър Белелиев
Традиционно се счита, че фотоволтаиците са по-подходящи за огромни обекти. Всъщност и семействата могат да се възползват от преимуществата на слънчевите панели. В взаимозависимост от площта на покрива и потреблението, фотоволтаик на покрива може да покрива 100% от потреблението на сила на семейството, а в някои случаи даже да носи и доходи, споделя доктор инж. Белелиев .

Разбира се, не липсват и провокации. Те варират според от плана. За създаване на огромни централи, основната задача е балансирането на създадената сила и преносът ѝ до мястото на ползване. Когато огромната централа е надалеч от мястото, където ще е преобладаващата част от потреблението, това води до огромни разноски за транспорт и балансиране. Затова в България е по-подходящо да се построяват дребни и междинни централи, споделя доктор инж. Белелиев. Те са и по-лесни за финансиране посредством банки, а скоро следва стартирането и на грантови стратегии.

Той предлага у нас да се развиват фотоволтаични електрически централи (ФЕЦ) върху покривите на жилищни, индустриални и индустриални здания от частни и бизнес клиенти. Държавата би трябвало да подтиква такива планове, които ще оказват помощ да се реши и въпроса с високите сметки на крайните клиенти.

Основните провокации са най-много в бюрократичната процедура в България. Тя лишава време и е нужно да бъде опростена.

Д-р инж. Белелиев дава за образец, че в голям брой европейски страни към този момент всичко е сведено до онлайн поръчка. Друга наложителна регулаторна смяна е въвеждане на системата за отчитане Net Metering, или другояче казано – да се заплаща единствено разликата сред създадената и употребяваната сила, в случай че има такава.

Дълъг път напред



Изграждането на слънчеви мощности е дълготрайна инвестиция. За нея не би трябвало да се прави компромис с качеството, споделя доктор инж. Белелиев. Затова е основал компанията „ “, която работи с най-хубавите производители на съоръжение в света, от така наречен първи дирек на слънчевата енергетика съгласно класацията на Bloomberg New Energy Finance. Фирмата поддържа непрекъснати наличия на всичко и има опция за доставки „ от през днешния ден за на следващия ден “. Основният проблем при слънчевите централи е с нарушената верига на доставки, което може да докара до закъснение и даже преустановяване на слънчеви планове. Освен това, заради огромния интерес към вложения в слънчеви планове и лавинообразното търсене, на което сме очевидци сега, има дефицит на свободни експерти и се постанова компаниите да чакат с месеци, до момента в който пристигна ред за техния план. Ние обаче сме от много време в енергийния бизнес и успяхме по този начин да организираме тактиката си, че да нямаме проблем с доставките, разяснява доктор инж. Димитър Белелиев.

Компанията към този момент работи в няколко страни, като възнамерява през идната година да построи още един логистичен център към Стара Загора, както и лична база в Букурещ, а през 2024 година – и в Клуж, като води договаряния и за бази към Солун и Атина.

Д-р инж. Белелиев предлага на искащите да изградят своя слънчева централа или по-малка апаратура първо да изберат добър архитект. Често хората и фирмите търсят напряко реализатор, само че точно положителният план ще е решителен за триумфа на начинанието.
 Екипът на АмонРа Енерджи
След това би трябвало да се обърне внимание и на изпълнителя, който да е с опит, а освен с добра цена. Също по този начин е значимо клиентите да извърнат внимание на гаранционното и следгаранционно обслужване, което изпълнителят предлага, с цел да може инсталацията да продължи да работи оптимално добре дълги години. „ “ е разумно уголемение на активността на „ Централна Енергоремонтна База “ – дружество за поддръжка на енергийни мощности със 75-годишна история. Разполага с над 50 експерти по слънчева енергетика и има опит в доставките, планирането, проектирането, построяването, инсталирането и поддръжката на оборудването. Компанията търси и сътрудници в инсталацията, с които да си оказват помощ с оферти и поддръжка, с цел да могат дружно да създадат по този начин, че слънчевата енергетика да обхване допустимо най-вече хора.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР