Интензивното разпространение на COVID-19 в страни без ваксини увеличава вероятността

...
Интензивното разпространение на COVID-19 в страни без ваксини увеличава вероятността
Коментари Харесай

СЗО: Страните без ваксини ще генерират все по-опасни варианти на вируса!

Интензивното разпространяване на COVID-19 в страни без ваксини усилва вероятността от нови, по-опасни разновидности. Това може да докара до понижаване на успеваемостта на съществуващите медикаменти. Следователно, страните с огромни ресурси от ваксини би трябвало да ги споделят с други страни, приканиха от Световната здравна организация (СЗО).

" Много страни страдат от дефицит на ваксини, а страните, които имат огромни ресурси не би трябвало да ги натрупат в опит да имунизират цялото си население. Това даже не е в техен интерес - интензивното разпространяване на вируса в страни без ваксини усилва вероятността да се появят по-трансмисивни и рискови разновидности на инфекцията ", се споделя в мнението на организацията.

" Стратегията за справяне с пандемията би трябвало да вземе поради апелите и прогнозите на СЗО, че до септември 2021 година най-малко 10% от международното население ще се имунизира, до декември - 40%, а доникъде на 2022 година - 60% ", напомнят специалистите. За да се реализира тази цел, 250 милиона души би трябвало да бъдат имунизирани в страните с ниски и междинни приходи за четири месеца.

Около 3 милиарда дози ваксини са разпределени по целия свят, само че единствено 90 милиона - посредством механизма COVAX. Около 60 страни употребяват този механизъм, само че имунизираните там са по -малко от 3%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР