Интелектът в случая с ChatGPT наистина е изкуствен, но по-скоро

...
Интелектът в случая с ChatGPT наистина е изкуствен, но по-скоро
Коментари Харесай

Имат ли невронните мрежи интелигентност?

Интелектът в тази ситуация с ChatGPT в действителност е неестествен, само че по-скоро в смисъл на „ подправен “

При другарство с чатбот ще останете с възприятието, че отсреща ви е същински събеседник, който има висок разсъдък и страсти. Въпреки това, не се заблуждавайте…
(снимка: CC0 Public Domain)

Напоследък известността на услугите с изкуствен интелект като ChatGPT и други сходни бие всички върхове. В тази област се влагат милиони долари и доста корпорации основават свои лични принадлежности, на които нормално се приписва ​​изкуствен разсъдък.

Наистина, резултатите от работата на AI системите са невероятни. Ботът може да комуникира с човек по всяка тематика, да дава отговор разумно на въпроси и да поддържа диалог. Той може да приказва свободно на граматически верен език, който даже има натурален темп. Ще останете с възприятието, че поддържате връзка с същински събеседник, който има висок разсъдък и страсти.

Въпреки това, не се заблуждавайте. Начинът, по който работи чатботът, е по-скоро като осъществяване на математически калкулации и статистически разбор, за ​​да извика верните думи и фрази съгласно подтекста. Чатботове като ChatGPT са подготвени от огромни размери диалози по какъв начин да взаимодействат с потребителите.

Как работи ChatGPT

OpenAI, компанията зад ChatGPT, споделя, че нейните модели получават указания въз основа на информация от разнообразни източници, в това число от консуматори и наличие, което е лицензирано.

Моделът ChatGPT се образова на поредици от думи и научава смисъла на думите в тези поредици. Така че цялата тази научена информация освен учи езиковия модел на фактическа информация, само че също по този начин му оказва помощ да разпознае речеви модели и по какъв начин думите се употребяват и групират дружно.
още по темата
Когато помолите чатбот да отговори на в действителност въпрос, процесът на добиване на информация може да бъде елементарен: той ползва набор от логаритми, с цел да избере най-правилното изречение като отговор. Това става за милисекунди и една от най-хубавите варианти се показва на инцидентен принцип. Ето за какво задаването на един и същи въпрос още веднъж и още веднъж може да докара до малко по-различни отговори.

Ботът може също по този начин да раздели въпросите на няколко елементи, като на собствен ред дава отговор на всяка част и въз основа на тези отговори да стигне до стремежи от потребителя отговор.

Да приемем, че сте попитали ChatGPT кой президент на Съединени американски щати носи същото име като основния артист във кино лентата Камелот. Ботът може първо да отговори на въпроса кой е основният воин във кино лентата и да разбере, че това е артистът Ричард Харис. След това той употребява този отговор, с цел да предложи Ричард Никсън като отговор на вашия първичен въпрос. По този метод личните отговори на бота първоначално стават част от поръчката.

Когато не знае отговора

Какво се случва, когато зададете въпрос, на който ботът не знае отговора? Тук чатботовете се сблъскват с огромен проблем, заради присъщата им характерност – те не знаят какво не знаят. Така че те излизат с това, което знаят. Тоест вършат съмнение.

Но те не ви споделят какво допускат – може просто да показват информацията като факт. Когато чатбот измисля информация и я показва на потребителя като фактическа, това се назовава „ илюзия “.

Може ли това да се смята за просветеност

Тук въпросът е противоречив и всичко зависи от дефинирането на понятието „ просветеност “. Ето по какъв начин е дефинирано това разбиране в Уикипедия:

Интелигентността (от лат. intellectus „ усещане “ „ схващане “, „ разсъдък “) е качество на душeвността, състоящо се от способността ѝ за различаване на нови обстановки, способността ѝ да се учи и запомня въз основа на опит, да схваща и ползва нереални концепции и да употребява знанията си, с цел да управлява човешката среда.

От една страна, ChatGPT има способността да учи и запомня информация, само че от друга, той няма същинско „ схващане “ за същността на нещата, за които приказва. Да, той може да даде най-подходящия отговор въз основа на огромни размери обработена информация, само че това е единствено резултат от математическите калкулации на логаритъма. Така интелектът в тази ситуация в действителност е неестествен, само че по-скоро в смисъл на „ подправен “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР