Инструкциите за безопасно пътуване и правилата, които са в сила

...
Инструкциите за безопасно пътуване и правилата, които са в сила
Коментари Харесай

Какво да знаем, ако се налага да пътуваме в чужбина?

Инструкциите за безвредно пътешестване и разпоредбите, които са в действие за всяка страна, би трябвало да се познават добре от искащите да излязат зад граница, поучава външното ни министерство. От министерството споделят, че пътуванията не са желателни, тъй като обстановката с ковид към момента не е овладяна и каквото и да било пътешестване е рисковано, съобщи Българска национална телевизия. Все отново, в случай че се решим или пък е наложително - ето защо да внимаваме и къде да търсим най-актуалната информация.

Най-сигурното място за инспекция е уеб сайтът на външното ни министерство. Там имат особено създадена рубрика " Коронавирусът - по какъв начин да пътуваме ", а дестинациите се избират с едно кликване. След това на екрана излиза всичко, което би трябвало да знаете за съответната страна.

" Тази информация непрекъснато се обновява и, в случай че е написано в нашия уебсайт, че се приема и антигенен тест, то значи е по този начин ", съобщи Антон Марков, шеф на " Ситуационния център " към Министерство на външните работи. Ситуацията е доста динамична, тъй че проверявайте безусловно часове, преди да заминете.

В Европа с имунизационен документ може към този момент да пътувате за Гърция, Дания, Чехия, Румъния, Германия, Словакия, Словения, Финландия, Унгария и Кипър, а от 1-ви юли " зеленият документ " ще важи за всички членки на съюза. Извън него с сложена втора доза преди не по-малко от 14 дни можете да пътувате в Грузия, Израел, Малайзия, Швейцария, Черна гора, Япония.

" Това, което предлагам на българските жители, които ще пътуват със аероплан, е да се заинтересуват и от разпоредбите на самата самолетна компания, тъй като може за страната да не се изисква PCR тест, само че самата самолетна компания да го изисква при качване на борда ", добави Антон Марков.

В ситуационния център към министерството на външните работи за 24 часа получават над 700 позвънявания свързани с пътешестване зад граница. Често задаван въпрос е - какви са разпоредбите, в случай че полетът е с прехвърляне.

" Например сега за пътешестване до Съединени американски щати не можеш да транзитираш през Европа, в случай че билетът ти е през Франкфурт или Париж, не можеш да влезеш в Съединени американски щати ", сподели още Елена Стоянова, шеф на компания за пътувания и събития.

Изключително строги към момента са разпоредбите за влизане във Англия, Тайланд и Китай. Държавите, в които не можете изобщо да пътувате, са Австралия, Нова Зеландия, Индия, Виетнам и Русия.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР