Институциите трябва да дадат адекватен отговор и отпор на настроения,

...
Институциите трябва да дадат адекватен отговор и отпор на настроения,
Коментари Харесай

Ген. Събев попиля Стефан Янев: Недопустимо е министри с лични мнения да стимулират настроения срещу НАТО

Институциите би трябвало да дадат съответен отговор и отпор на настроения, които разколебават доверието на общество в Алианса, споделя пред Faktor.bg първият български представител в ЩАБ-квартирата на в Брюксел ген. Съби Събев.

По думите му след пълноправното участие на България в Алианса през 2004 година би следвало всички министри на външните работи и на защитата, които имат директно отношение към НАТО, а и министър председателите на България да не позволяват сходни трендове.

„ Изразяването на отзиви, на подозрения, на съмнения, по отношение на политиките на организацията не приказва добре и уронва престижа на нашата страна като съответен член на Алианса. При всички случаи, когато има някаква рецесия, тя се разисква в Северноатлантическия съвет, вземат се политически решения, от които могат да произтекат и избрани военни решения. Например, усилване на възпиращите и отбранителни качества в избрани райони на НАТО, където се развива рецесия, какъвто е казусът с спора Русия и Украйна, или в Черно море. Така че, когато съюзната оценка е, че в този район има потребност да се усилят отбранителните и възпиращи качества на Алианса, може да се предложи на територията на дадена страна дали за непрекъснато, или на ротационен принцип да бъдат ситуирани избрани съюзни военни контингенти, които ще насочат послания към съответната страна, която покачва военното напрежение – че това няма да се толерира и ще следва съответен отговор от Алианса. И в тази връзка не би трябвало да има съображения от позиция на националната сигурност, която се включва в сигурността на като защитителен съюз. е задължен по контракт да обезпечава идентична сигурност на всички свои членове. И в случай че Румъния, да вземем за пример, смята, че на нейна територия следва да се разположи бойна група, не би следвало България да има срещу и на нейна територия да има такава, в случай че за задачата бъде взето съюзно решение, защото ние сме съседи в един район, където има нараснало военно напрежение. Освен това съюзните военни контингенти, преминаващи или пребиваващи на наша територия не са непознати войски “, съобщи той.
свързани новини20518на 06.01.202285723на 03.01.2022
Запитан, какъв знак дава министър Янев на съдружниците ни в и на обществото присъствайки на антинатовски протест, ген. Събев отговори:

„ Не са ми известни събитията, при които министър Янев се е отзовал на този напълно рядък протест. Но във всички случаи лозунги, че България не би трябвало да се трансформира във боен плацдарм, не би трябвало да се толерират. И в случай че в действителност е разговарял с протестиращите там, би следвало да им изясни, че България не се готви за война и твърдо не желае война. И Алиансът като цяло не желае войни и повишение на военното напрежение. Други провокират тази напрегната обстановка. като организация просто взема съответни защитни ограничения. Затова сходни лозунги би трябвало да срещнат съответен отговор от страна на българските институции “.
свързани новини47586на 31.12.2021
Той е безапелационен, че виждаме цялостно безмълвие от страна на институциите.

„ И от страна на Министерство на външните работи, и от министерството на защитата, държавното управление като цяло, като изключим обстоятелството, че министър председателят Петков ясно се разграничи от мнението на министъра на защитата, че нямало условия, които да допускат разполагането на заздравен боен контингент на наша територия “.

Събев съобщи, че би трябвало да има по-адекватен отговор и отпор на публичните настроения, които разколебават доверието на нашето общество в Алианса.

„ За страдание ние не виждаме подобен отпор от страна на нашите институции. А тъкмо противоположното – някои министри с някои свои персонални отзиви или държание подтикват такива настроения против НАТО, което е неприемливо “, сподели още Събев.

На въпрос дали зад последните изяви на Стефан Янев като министър на защитата прозира дългата ръка на президента Радев, той отговори:

„ Много анализатори вършат такава връзка. Не мога да се наемам твърдо, че министър Янев по предписание прави такива изказвания, само че уповавам се това да му послужи като урок, че всеки един министър от българското държавно управление, изключително министрите, които директно са ангажирани с присъединяване на България в и Европейски Съюз, не е желателно да показва персонални отзиви, преди да са били разисквани в самата организация и преди да се е изработила национална позиция. Защото да предпоставиш като министър на защитата своята персонална позиция и след това да заявяваш, че ще я отстояваш в националната позиция, към този момент изпраща отрицателен сигнал към Алианса. Скандално е, че след 18 години участие в НАТО, български министри и министър председатели не престават да приказват за „ сътрудниците от НАТО “. Крайно време е да се разбере, че в ние нямаме сътрудници, а имаме съдружници, което е нещо по-голяма и по-силно от сътрудник “.

Според него посланията на министър Янев по всяка възможност ще стигат до нашите съдружници в НАТО. „ Всякакви публични изяви или шерване на отзиви несъмнено, че стават притежание за всички членки в НАТО. И естествено по този начин страната ни губи доверие като благонадежден член на Алианса. Когато би трябвало да се укрепва единството на НАТО, поради усложнената среда за сигурност и военно напрежение, което има в нашия район, сходни отрицателни послания като това, че в случай че разположи контингенти в някои източноевропейски съюзни страни, ще са във щета на съюзните ползи в региона на сигурността. Не може да се вършат такива изказвания, неприемливо е. Тези послания наливат вода освен в мелницата на български партии като „ Възраждане “, Атака и прочие Видяхте след първото изказване на министър Янев – да не бъдат разполагани натовски подразделения на наша територия, по какъв начин реагира съветското посолство. Там поясняват това като знак за разнобой в самата организация, макар че България не е взела дефинитивно решение по въпроса, а следва разискването му, както съобщи и министър председателят. Правителството като цяло и изключително министерствата, които имат директно отношение към и Европейски Съюз, би трябвало да наситят общественото пространства с информация за Алианса, да бъдат по-съпричастни към неговата активност и политика “, добави още първият български представител в ЩАБ-квартирата на в Брюксел.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР