Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ

...
Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ
Коментари Харесай

ИСА: "Апартаментгейт" компрометира държавата на прага на европейските избори

Институтът за тактики и разбори (ИСА) разгласява политическия си разбор за събитията в България, в Европа и в света през месец април 2019 година под заглавие:

„ АПАРТАМЕНТГЕЙТ “ КОМПРОМЕТИРА ДЪРЖАВАТА НА ПРАГА НА ЕВРОВОТА

- ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ ГУБИ ЛЕГИТИМНОСТ
- БЪЛГАРИЯ ИМА НУЖДА ОТ НОВ ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ
- ГЕРБ – СТАРИ ЕВРОЛИЦА И Народоосвободителна въстаническа армия КОАЛИЦИЯ
- Българска социалистическа партия – НА ХОД СА ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ
- Движение за права и свободи – НА ДИСТАНЦИЯ ОТ ЕСКАЛИРАЩИТЕ СБЛЪСЪЦИ

Пледлагаме ви обобщение
I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

Ситуацията към ръководството на страната става все по-неудържима. Серия от събития и процеси вършат оцеляването на държавното управление все по-трудно постижимо - провалите от „ Апартаментгейт “, загубата преди всичко на ГЕРБ в социологическите изследвания, парламентарният блокаж, ускорената предизборна динамичност, конкурентните връзки сред съдружните сътрудници в дребната коалиция, изострените за първи път връзки вътре в ГЕРБ. Всичко изброено е знак за тежка рецесия на легитимността и липса на устойчива вероятност пред кабинета. Вече е доста късно за огромния рестарт, за който писахме през есента на предходната година.

Времето за политически маневри изтече. Остана единствено времето за битка за оцеляване.

При тази обстановка държавното управление не може да ръководи, а единствено да крепи съществуването си . Това е най-тежкият миг за всяко ръководство, озовало се под обсадата на политическите и обществени условия. Раздирано от вътрешната страна и атакувано извън, то няма по какъв начин да продуцира управническите си благоприятни условия в обществената действителност. Ерго, да прави промени, да генерира пари, да усъвършенства браншове, да опитва с политики, да подхваща непопулярни ограничения, да взема решение стабилно проблеми.

Правителството съществува единствено в парадигмата на спешния пиар. Изследователският въпрос е какъв брой дълго може да продължава това фактическо състояние.
Предизборната акция се отличава с настървеност, сгъстяване на позиции, доминация на характерно вътрешните над европейските тематики.

Най-схематично тя върви на три концептуални равнища.
На първото е конфликтът сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия, който е най-мащабен и доминантен с персонализирани характерности и кръжащи в близост политически проксита, без действителна тежест и рекламация.
На второто равнище влизат Движение за права и свободи и „ Демократична България “, които имат остарял спор и той се изостря внезапно в акцията.
На третото равнище, букетът от патриотични обединения влиза в тежък конфронтационен конфликт за патриотичното пространство.

Предстои да се види дали ще се разгърне и поколенчески конфликт, като поръчка за това е регистрацията на „ Път на младите “ или ще има плавна последователност, като развой на еволюционно и естествено обновяване на партийните елити.

„ Апартаментгейт “ ненадейно за всички изигра ролята на атомна бомба за ръководството. Българската политика към този момент няма да е същата, най-малко в близко бъдеще. Нещата се трансформираха. Нито един от огромните и огромни кавги през последните две години не съумя да отключи това, което направиха две публикации за два жилището и един асансьор. Сравнението си заслужава да се направи – нито Истанбулската спогодба, нито продажбата на ЧЕЗ на Гинка Върбакова, нито нещастието край Своге, нито банкрутът на „ Олимпик “, нито сривът на Търговския указател или различен от непрестанните кавги, които съпътстват това ръководство от самото му начало. Доказа се теорията за „ повратната точка “, при която едно привидно дребно събитие е в положение да докара до епидемиологични последствия и до огромни промени.

Антикорупционната зараза в България стартира от този случай. Той изигра ролята на лустрационен детонатор. И е значимо да се подчертае дебело, че всичко стартира, случва се и се развива от и през медиите, а не през институциите на страната. Явно има паралелна действителност, натоварена с повече легитимност, която страната е изгубила. Това са условия за радикална обществена смяна, която може да тръгне в разнообразни направления – промяна на политически елити (включително болезнена), преформатиране на политическата система, институционален рестарт (включително с преучредяване на цели звена и институции), серия от избори до напасване на нов модел.
Европейските институции са забелязали сигналите, били са пасивни през годините, резервират безмълвие сега, с цел да не наливат масло в мелницата на евроскептичните обединения, само че ще реагират самодейно след края на изборите.

Независимо от амплитудите в развиването на „ Апартаментгейт “, корупцията влезе трайно като тематика в дневния ред на България и няма по какъв начин да бъде изместена с палиативни ограничения. Другата тематика е държанието на елита, който се проектира върху прояви в българското общество, които вършат нетърпим цялостния климат на живот в страната – експанзия, фукане с права, неуважение на общите правила, меркантилност, прегазване на слабия, надменност, лъскави придобивки, неправда и така нататък

Категоричната ПРОГНОЗА на ИСА е, че дотук „ Апартаментгейт “ е единствено стадий от борба за въздействие, която ще продължи да се развива и даже – изостря. През този месец тя към този момент отчетливо се придвижи на терена на правосъдната власт и директно визира идния избор на основен прокурор.
Имиджово България стои извънредно зле на европейско равнище. Всички старания на държавното управление са ориентирани към публичното мнение вътре в страната. Подчертаваме обаче, че в актуалния свят информацията бързо минава границите и е налична за всички. Както демонстрира „ Апартаментгейт “ и отразяването на абсурда в непознатите медии, опитите да се управлява информацията в България може да се окажат контрапродуктивни, а обществените мрежи са знак за сходна догадка.

Здравеопазването се трансформира в една от най-слабите точки на ръководството, тъй като почива на неправда и тежка корупционност.

Консултативният съвет по национална сигурност при президента Румен Радев (8 април) бе един от най-напрегнатите откъм политическо разделяне и институционално разминаване. За първи в историята на институцията той приключи без приемане на обща декларация и реализиране на каквото и да е единодушие. Очевидно е, че разграничителната линия е дълбока и към този момент минава през дистинкцията статуткво-промяна. На тази повърхност би трябвало да се търси и неофициалният резултат от съвещанието: в ясното позициониране на участниците.

П арламентът съвсем блокира като институция. Без съпротива в зала, в предизборна конюнктура, при рецесията към „ Апартаментгейт “ институцията действително действа на минимума на своето битие.

Събитията в Габрово демонстрираха, че е налице неодобрение, което съдържа капацитет за гърмеж, в случай че не се предприеме внезапна промяна на политиката – използването на циганските общности за избирателен контейнер си има цена. Проблемът надвишава полицейските дейности и пълномощия (кога и за какво са освободени причинителите на побоя и др.) и опира непосредствено в политиката. Под политически чадър гетата се развиха до паралелни общества и кафези на проведена престъпност. Безрезултатното асимилиране на пари за ромската интеграция явно следва неверен модел и е директна опасност за сигурността на българските жители.

ГЕРБ заложи на устойчивостта и ниския профил в предизборната си тактика . Подложената на неимоверни външни офанзиви групировка избра да заложи на сигурното, на остарели свои фрагменти, които са свързани с работата в евроинституциите. Коалиционният порив на ГЕРБ демонстрира предпочитание за демонстриране на нова роля на партията. Досегашното „ както ни подреди народът “ и „ ГЕРБ постоянно е самичък на избори “ явно към този момент не е съответстващо и имаме нова саморефлекция на групировката. Профилът на търсените обединения демонстрира, че ГЕРБ ще търси уплътняване на антикомунистическата ниша. За първи път против ГЕРБ се надигна такава всеобща вълна от настървение и недоволсто, което към този момент се показва освен в интернет, а и на обществени срещи.

Българска социалистическа партия влиза в акцията с тежки вътрешни проблеми и надълбоко разделяне. Това, обаче, се оказа единствено прочитът на медийната сцена и на повърхността. Партията не одобри подредбата на листата и явно на ход ще е всеобщото потребление на преференции за преподреждане на листата . Националният съвет към този момент не е орган, който да е внушителен за организационните настроения на членската маса, а бюрократично тяло, останало в завещание от предходните управления. В този смисъл раздялата сред този състав на Народно събрание и водача Нинова евентуално следва. При всички разновидности взаимната им работа е невъзможна.

Обединените патриоти се оказаха дефинитивно разграничени за Евровота. Трите обединения се записаха поотделно. Те към този момент са съперници и де юре. Коалицията им има единствено виртуални характерности. Конкурентната среда, в която ги слага евровотът, изостря още повече тежките им връзки. Вероятно нещата ще ескалират, тъй като оределите в резултат на свадите националистически гласоподаватели са краен брой, който няма да стигне за всички.

Движение за права и свободи продължава да стои на отдалеченост от „ окото на бурята”, в случай че определим по този начин „ Апартаментгейт” и нарастващия конфликт сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Движението влиза с положителни позиции в акцията за европейските избори. Социолозите („ Галъп”, Тренд) регистрират константна поддръжка за Движение за права и свободи, без значение от трусовете на вътрешно-политическия терен. Евроизборите са значими за Движение за права и свободи и от позиция на настоящото опълчване либерализъм/мултикултурализъм – шовинизъм.
Партията остава с явен демократичен и евроатлантически профил.

В Народното събрание Движение за права и свободи продължава да държи ключа към предварителните избори и периода на деяние на настоящия парламент.

Цените на бензина се покачват, което оказва въздействие върху електоралния капацитет на Веселин Марешки. Въпреки това, той има най-малък късмет за прекосяване на бариерата, нужна за изпращане на представител в Европейския парламент. Марешки ще увлече популистки избор , лидер на листата е самият той. Философията му за тези избори е „ пердах по патриотите “ и мрежа от аптеки и бензиностанции, като партийна инфраструктура за акцията. Коалицията към „ Воля “ е безусловно безпринципна с отцепници от Касим Дал и Български земеделски народен съюз на Спас Панчев. Прави усещане, че партията разполага с запас и обезпечен медиен изход.

Коалиция от партии към АБВ с името " Коалиция за България " ще играе деструктивна роля по отношение на Българска социалистическа партия в акцията. Те нямат капацитет да завоюват евродепутат, само че отцепените гласове от Българска социалистическа партия ще бъдат в интерес на ГЕРБ, поради дребната разлика сред партиите на Борисов и Нинова.

Изненадващото слагане на национално разпознаваемия Радан Кънев отпред на листата на„ Демократична България “ внезапно промени възможностите за вкарване на депутати. Реториката на Кънев е ясно адресирана и настъпателна, друга от интелектуалното говорене на Светослав Малинов, който се отхвърли от конкуренцията.

Продължава натрупването на паралели сред в този момент и началото на 90-те, когато бе пикът на опълчването по оста тоталитаризъм-демокрация, комунизъм-антикомунизъм. Отново се приказва за създаване на правова страна, за рестарт на институциите, за гарантиране на цивилен права, достъп до правораздаване, сигурност на жителите.

Анализът е направен от авторски колектив:
Д-р Калоян Методиев - политолог

Валерия Велева - Изпълнителен шеф на Институт за тактики и разбори

Таня Джоева - Институт за тактики и разбори

Международни наблюдаващи:

Борислав Ангелов (Македония, Русия, Украйна)
Д-р Пламен Христов (Гърция)
Иво Иванов (Турция)

Румън Гълъбинов (икономика)

Съдържание:
I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ
II. УПРАВЛЕНСКА ДИНАМИКА
- „ АПАРТАМЕНТГЕЙТ “ – РАЗВИТИЯ, СЛЕДСТВИЯ, ПРОГНОЗИ
- ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО съдебна експертиза ОПИТВА ДА ОВЛАДЯВА КРИЗА СЛЕД КРИЗА
- ОСНОВНИ ИЗВОДИ ЗА ИКОНОМИКАТА И ПЕТ УСЛОВИЯ ЗА НОВ МОДЕЛ
- КСНС ПРИ ПРЕЗИДЕНТА – ИНСТИТУЦИОНАЛНО РАЗМИНАВАНЕ И ПОЛИТИЧЕСКО РАЗДЕЛЕНИЕ
- ПАРЛАМЕНТ В ХИБЕРНАЦИЯ
- ПРОТЕСТИТЕ В ГАБРОВО И МОДЕЛЪТ НА МЕСТНОТО УПРАВЛЕНИЕ
- ДЕЛОТО СРЕЩУ ИВАНЧЕВА – ПРИСЪДА БЕЗ АНАЛОГ И ОСТРИ РЕАКЦИИ
III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА
- ГЕРБ – СТАРИ КАДРИ В ЕВРОЛИСТАТА И Народоосвободителна въстаническа армия КОАЛИЦИОННА ПОЛИТИКА
- Българска социалистическа партия - на ход е всеобщото потребление на преференции
- ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ – ВСЕКИ СРЕЩУ ВСЕКИ
- Движение за права и свободи СТОИ НА ДИСТАНЦИЯ ОТ ЕСКАЛИРАЩИТЕ СБЛЪСЪЦИ
- „ ВОЛЯ “ УВЛИЧА ПОПУЛИСТКИ ВОТ
- ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ
IV. МЕЖДУНАРОДНА ДИНАМИКА
- ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ, КИТАЙ И БЪЛГАРИЯ
- РУСИЯ – МЕРЦЕДЕС-БЕНЦ ОТКРИ ЗАВОД В „ ЕСИПОВО “
- КОМИКЪТ ЗЕЛЕНСКИЙ РАЗГРОМИ ПОРОШЕНКО НА БАЛОТАЖА В УКРАЙНА
- ТУРЦИЯ – СЪТРЕСЕНИЯТА В ПОЛИТИКАТА И ИКОНОМИКАТА ПРОДЪЛЖАВАТ
- ГЪРЦИЯ ВЛЕЗЕ В ПРЕДИЗБОРНА КАМПАНИЯ, Народоосвободителна въстаническа армия ДЕМОКРАЦИЯ съдебна експертиза ЗАСИЛИ КЪМ ВЛАСТТА
- СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ НЕ ИЗБРА ПРЕЗИДЕНТ НА ПЪРВИ ТУР, КАНДИДАТЪТ НА СДСМ – С НИЩОЖНА ПРЕДНИНА

Пълният 50-страничен вид на разбора е наличен единствено за клиенти.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР