Институтът за български език към БАН разработва на българската езикова

...
Институтът за български език към БАН разработва на българската езикова
Коментари Харесай

Проф. Ана Кочева: Докато има Родопи, ще има и диалектология



Институтът за български език към Българска академия на науките създава на българската езикова територия е към този момент в интернет. Кликвайки върху икона - " гърне ", обозначаващо обитаемото място се отварят блюда от района и може да се слуша диалекта, на който се подготвя даденото ядене. Но има и файлове със записи на банатските българи, от Охрид, от Връбник - Южна Албания, където има прието българско малцинство. Скоро следва да се създадат записи и от Западните околности.
„ Тази карта е на първо място езикова и кулинарна, като посредством кулинарията ние илюстрираме езиковите обстоятелства и диалектите и техният живот през днешния ден “, сподели в „ Преди всички “ проф. доктор Ана Кочева от Института за български език към Българска академия на науките.

„ Води спор непрестанно има ли ги диалектите, а се оказва, че те са живи и са в приложимост. Показвайки приготвянето на едно или друго ядене, ние отриваме и кои диалекти се употребяват. В Родопите , откъдето се върнахме, се пазят архаични особености на всяко едно езиково ниво - фонетично и морфологично, там продължава да действа тройна членна форма, не просто един-единствен член, както е в книжовния език, по тази причина споделям постоянно, че до момента в който има Родопи, ще има и диалектология “, описа още проф. Кочева.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР