Институтът по пътна безопасност засипа с тежки обвинения министъра на

...
Институтът по пътна безопасност засипа с тежки обвинения министъра на
Коментари Харесай

Шишков отказал независими проверки на асфалта по новите магистрали

Институтът по пътна сигурност засипа с тежки обвинявания министъра на районното развитие Иван Шишков. В отворено писмо ИПБ декларира, че служебният министър подвежда обществото, прикрива корупция и отклонява вниманието от горещите проблеми. 

Критиките идват, откакто в сряда служебният министър направи " сензационни " разкрития за нарушения при построяването на части от автомагистрала " Тракия ". В взаимна конференция с Министерство на вътрешните работи шефа Иван Демержиев Шишков разгласи, че от правите Стара Загора - Нова Загора и Нова Загора - Ямбол липсват 40 млн. лв., а на места асфалтовият пласт бил със 17.5% по-тънък от заложеното по план. Проверките на въпросните два лота (2 и 3) от Автомагистрала " Тракия били направени поради неприятното положение на пътната настилка.   

Но съгласно Института за пътна сигурност разкритията са просто пиар акция. " Взимате проби от прави, издигнати преди 10 години, а от резултатите няма да произтече безусловно нищо - поради простата причина, че с изключение на амортизацията, която е естествена, е изтекла и гаранцията на строителството ", се показва в отвореното писмо до арх. Шишков. 

От ИПБ подлагат на критика служебния министър, че размахва проучвания на остарял асфалт,  а е отказал подпомагане на техни специалисти да вземат проби от нови и строящи се сега участъци  - като автомагистрала „ Европа ", шосето Ботевград-Видин, Автомагистрала „ Хемус " (Лот 1) и  " Тракия " от Чирпан до Стара Загора. И го упрекват че не спомага на института да прати проби от тези трасета за проучване в интернационална лаборатория, тъй като не желал да се конфронтира с тези, които са го " конфигурирали " на високия пост.

Ето още от упреците на ИПБ до министъра: 

" Никога няма да потърсите стотиците милиони левове раздадени за свлачища, които надали в миналото ще да бъдат укрепени.

Излъгахте, че до края на септември ще отворите едната тръба на тунел „ Железница ". 

Излъгахте че правата на автомагистрала „ Европа " от Драгоман до Калотина ще бъде подготвена до края на септември. 

Никога няма да чуем, че някой ще предприеме следствие против тези, които ви инсталираха за министър. 

Превърнахте Агенция „ Пътна инфраструктура "   в най-безполезната и отчайваща конструкция в страната, генерираща корупция и обири на милиони левове от българския народ ".

 

Търсят се виновните 

Ето и детайлности от разкритията на районния министър за двата остарели сектора на Автомагистрала " Тракия ", пуснати в експлоатация през 2012 година:

" Данните от инспекцията демонстрират фрапантни разминавания сред плана за градеж на автомагистралата и действителната дебелина на асфалтовата настилка. До 10 дни се чакат и резултатите от пробите за качеството на вложените материали в построяването на автомагистралата, които на пръв взор будят съществено подозрение. Взети са 16 ядки от асфалтовата настилка на износващия слой, биндера, главния слой, пласта от трошен камък и земното легло, изясни арх. Шишков.

Данните за лот 2 демонстрират, че приблизителната обща дебелина на наличната структура е 103 см  - при планова 120 см. Това значи, че липсват почти 12,5% от пътните платна на стойност 17,5 млн. лева Стойността на строителните действия е съвсем 138 млн. лева с Данък добавена стойност.

На лот 3 сред Нова Загора и Ямбол приблизителната обща дебелина на наличната структура е 105  см - при планова 120 мм. За строителството на този лот са платени съвсем 134 млн. лева „

" От двете платна на сектора липсват към 17.5% от материалите, които е трябвало да се вложат по план. Щетата за страната е за над 23,6 млн. лева Имаме даже места, в които са положени 166 мм асфалт при 220 мм по план “, уточни министърът, като призна, че " за жалост гаранционните периоди са изтекли и в този момент страната ще се наложи да ремонтира тези сектори за своя сметка ".

Арх. Шишков разгласи, че неговото министерство и Министерство на вътрешните работи ще работят дружно, с цел да открият виновните лица, позволили осъществяването на тези нарушавания. " Със сигурност компаниите за контрол на двата лота носят отговорност, само че ще търсим отговорни и измежду държавните институции, приели обекта “, сподели той. 

А министърът на вътрешните работи акцентира, че никой не ревизира какво се влага в  пътищата и това е една от аргументите за неприятното им положение и моного произшествия по тях. " Министерство на вътрешните работи ще извърши всички нужни дейности и ще съобщи материалите на прокуратурата по отношение на откритите нарушавания в настилката на автомагистрала „ Тракия “. „ Какво е вложено в строителството и дали неприятното положение на автомагистралите не разследване от некачествени материали ще стане ясно до няколко дни. Проверката ни досега сподели, че е вложено по-малко от написаното в плана и е със подозрително качество. Дебелината на платното е по-малка, има разминаване в материалите. При потребност можем да дадем пробите и на задгранична лаборатория “, сподели той.

 

Отпушване  

Демержиев разгласи, че се чака скоро да приключат двете досъдебни производства за злоупотреби при построяването на Автомагистрала " Хемус “. След дълго блокиране от месец и половина по тях се работи интензивно. Възложените проверки през лятото на 2021 година, които е трябвало да проследят паричните потоци за градежа на „ Хемус “, са били бавени и не са били задълбочени, уточни вътрешният министър.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР