Инспекцията по труда засилва допълнително контрола в сектор “Селско стопанство“,

...
Инспекцията по труда засилва допълнително контрола в сектор “Селско стопанство“,
Коментари Харесай

Инспекцията по труда засилва контрола в селското стопанство

Инспекцията по труда ускорява в допълнение контрола в бранш “Селско стопанство “, поради активизирането на дейностите в него със стоплянето на времето и упованията за нерегламентирана претовареност.

Ще бъдат увеличени екипите на проверяващите с инспектори по труда, осъществяващи надзор в други браншове. Акцент при инспекциите ще бъде законосъобразното наемане на работна мощ, оповестиха от инспекцията по труда.

Секторът е един от най-рисковите по повод потреблението на недеклариран труд и по обезпечаването на здраве и сигурност при работа. Поради това годишно в него се правят към 10% от всички инспекции на ИА ГИТ.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Парите в банките на земеделските стопани се усилват с над...

През 2020 година в селското стопанство са осъществени 3567 бр. инспекции. Констатираните нарушавания са 10 464 бр., от които 6422 бр. са свързани с обезпечаването на здраве и сигурност при работа и 4028 бр. – по осъществяване на трудовите правни отношения. Случаите на работа без трудов контракт, открити в бранша през 2020 година, са 207 бр. от 2641 бр. общо.

Работниците в селското стопанство би трябвало да бъдат наети на трудов контракт. Сключването на трудов контракт за краткотрайна сезонна селскостопанска работа е единствено един от методите за законосъобразно наемане на работна мощ в бранша.

От 2021 година тютюнопроизводителите също имат право да наемат служащи с така наречен еднодневни трудови контракти. Наетите на тях не губят право на обществено подкрепяне и обезпечаване и в това време се обезпечават във фонд „ Пенсии “ и във фонд „ Трудова акцидент и професионална болест “.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Кризата, подбудена от ковид, изправи земеделците и животновъдите пред компликации, които заплашв...

Осигурителните вноски се внасят предплатено, преди заявяването на образците на еднодневни трудови контракти. Земеделските стопани, обработващи плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула, и тютюнопроизводителите могат да заявят мостри когато и да е, даже извънработното за администрацията, посредством особено създадения програмен продукт за даването им. Той разрешава автоматизирано генериране на един път към този момент въведени данни на наети лица, калкулатор за дължими осигурителни вноски и налози за сметка на наетите, чистата сума за приемане и други

Помощник-инспектори, назначени по план „ Оптимизация и нововъведения в ИА ГИТ “ могат да коментират функционалностите на системата. Повече информация за даването на мостри на еднодневни контракти е оповестена в уеб страницата на ИА „ Главна ревизия по труда “ и са налични.

От началото на годината 225 аграрни стопани са декларирали общо 35 647 бр. мостри на еднодневни трудови контракти, от които за 4 часа – 4270 бр. Основно договорите са за развъждане на лозя – винени, ябълки, ягоди и лавандула.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР