Инспекторатът към ВСС провери общо 128 заявления за забавени дела,

...
Инспекторатът към ВСС провери общо 128 заявления за забавени дела,
Коментари Харесай

84 забавени дела, установиха инспектори от ВСС

Инспекторатът към Висш съдебен съвет ревизира общо 128 заявки за забавени каузи, от които 84 са основателни. Най-дълго траялите дала са за причиняване на междинна телесна щета, протакало се 16 години, 2 месеца и 14 дни, и подялба на 6 парцела в полите на Витоша, осъществена за 15 години, 2 месеца и 24 дниаприл - 30 юни 2017 година

От 84-те основателни заявки за нарушение на правото на разглеждане и решение на делата в рационален период 36 са по наказателни каузи, 48 са по цивилен, търговски и административни каузи.

Забавените наказателни производства за закононарушения срещу личността са 13. Сред тях е и траялото 16 години дело за причиняване на междинна телесна щета при нанесен побой на някогашен съучастник в ателие за химическо почистване в центъра на София. Заявления за забавянето са подали както потърпевшия, по този начин и подсъдимия.

Забавянията са породени от пропуски на прокуратурата. Три пъти съдът на първа инстанция - Софийски областен съд - е върнал делото на прокуратурата това е продиктувало закъснение от близо 3 години.

В правосъдната фаза също са позволени съществени забавяния, за които са отговорни съдилищата. Много правосъдни съвещания са били отсрочени заради отсъствие на подсъдимите или техните бранители. В резултат на всички забавяния делото е прекъснато заради приключване на безспорната отминалост за наказателно гонене по повдигнатото обвиняване.

Сред забавените цивилен, търговски и административни каузи най-продължително е за подялба сред петима съделители на шест парцела в полите на Витоша.

В производството, траяло 15 години, 2 месеца и 24 дни, са позволени доста забавяния при разглеждането му пред първоинстанционния и пред въззивния съд, изразяващи се най-много в многократното отсрочване на съдените съвещания и насрочването им през огромни шпации от време.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР