Иновативният чип с 528 нишки е базиран на RISC архитектураНовият

...
Иновативният чип с 528 нишки е базиран на RISC архитектураНовият
Коментари Харесай

Intel обяви осемядрен процесор със силициева фотоника

Иновативният чип с 528 влакна е основан на RISC архитектура

Новият RISC процесор на Intel се отличава с 66 влакна на всяко от осемте ядра
(източник: Intel)

Intel провокира сериозен интерес с анонса на осемядрен процесор с 528 влакна, изработен по технология със силициева фотоника. При по този начин оповестените параметри, едно ядро може да обработва 66 влакна.

Потребителските и даже сървърните процесори постоянно оферират многонишкови технологии, при които едно ядро ​​едновременно да обработва два потока от данни. Но в този момент Intel предлага 66 влакна на ядро. Вярно е, че ядрата не са x86-съвместими – новият процесор е основан на RISC архитектурата, а всяко ядро ​​има 192 KB кеш памет и 4 MB SRAM.
още по темата
В допълнение невероятната многопоточност, процесорът, който е изпълнен като чиплет, съдържа и детайли на силициева фотоника за ръководство на оптична мрежа. Благодарение на това, ядрата от разнообразни чипове могат да се свързват непосредствено, даже чиповете да не са в едно и също шаси, без прибавяне на комутатори и мрежови карти.

Всички съставни елементи са свързани посредством EMIB. Процесорът има TDP от 75 W, а оптичната част употребява почти половината от цялата сила. В чипа са интегрирани 27,6 милиарда транзистора на кристал с повърхност 316 мм2. Intel ще създава процесора по 7-нм технология в заводите на TSMC.

Новият процесор има дизайн BGA-3275, поддържа 32 оптични I/O врата със скорост 32 GB/s/каталог и 32 GB специфична DDR5-4400 DRAM. Платформата като цяло е способна да поддържа до 16 процесора, което ще обезпечи 120 ядра и 8448 влакна. Очевидно всичко това е основано за работа със софтуера DARPA HIVE.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР