Иновативна технология, разработена в университета в Тел Авив (TAU), ще

...
Иновативна технология, разработена в университета в Тел Авив (TAU), ще
Коментари Харесай

Специален хидрогел дава надежда на пациенти с тежка костна загуба

Иновативна технология, създадена в университета в Тел Авив (TAU), ще разреши регенериране на костите за поправяне на огромни костни недостатъци благодарение на специфичен хидрогел. След сполучливи проби върху скотски модел, учените възнамеряват да преминат към клинични изпитвания.

Проучването е извършено от специалисти в Училището по дентална медицина „ Морис и Габриела Голдшлегер ” на TAU, под управлението на проф. Лихи Адлер-Абрамович и доктор Михал Халперин-Щернфелд, в съдействие с проф.

Ицхак Биндерман, доктор Рейчъл Сариг, доктор Моран Авив и учени от Мичиганския университет в Ан Арбър. 

„ Малките костни недостатъци, като фрактурите, заздравяват непринудено, като тялото възвръща изгубената костна тъкан “,  изяснява проф. Адлер-Абрамович. – Проблемът стартира с огромните костни недостатъци. В доста случаи, когато забележителната костна загуба е в следствие от резекция на израстък, физическа контузия, екстракция на зъб, заболяване на венците или инфектиране към зъбните импланти, костта не може да се обнови.

Разработихме хидрогел, който имитира естествените субстанции в извънклетъчния матрикс на костите, стимулирайки растежа на костите и реактивирайки имунната система, с цел да форсира процеса на излекуване. ”

Извънклетъчната матрица е веществото, обграждащо клетките ни, осигурявайки им структурна опора. Всеки вид тъкан в нашето тяло има характерна извънклетъчна матрица, състояща се от подобаващи субстанции, с верните механични свойства. Новият хидрогел има фибриларна конструкция, която имитира тази на извънклетъчния матрикс на естествената кост. Освен това, той е корав, позволявайки на клетките на пациента да се диференцират в такива, образуващи кост.

„ Както може да се чака, извънклетъчната матрица на нашите кости е много твърда “, продължава проф. Адлер-Абрамович. – В нашето проучване създадохме хидрогел, който имитира тази характерна матрица както по химични, по този начин и по физични свойства.

На нанометрично равнище клетката може да се прикрепи към гела, получавайки структурна опора и съответните механични сигнали от влакната. Първоначално, с цел да тестваме тези свойства, отгледахме кафези в 3D модел на гела. След това изследвахме въздействието му върху моделни животни с огромни костни недостатъци, които не могат да зараснат непринудено.

Два месеца ги наблюдавахме с разнообразни способи, в това число микротомография. За наша наслада, костните недостатъци бяха изцяло поправени посредством регенерация, като костите възвърнаха първичната си дебелина и генерираха нови кръвоносни съдове.

Надявам се в бъдеще хидрогелът, който разработихме, да разреши по-бързо, безвредно и елементарно възобновяване на костите. ”

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР