Инженерите ще анализират данните от теста, след което има голям

...
Инженерите ще анализират данните от теста, след което има голям
Коментари Харесай

УСПЕХ: Старшип SN4 е първият прототип, запалил ракетен двигател!

Инженерите ще проучват данните от теста, след което има огромен късмет “Старшип SN4 ” и да полети. Прототипът е оборудван с индивидуален мотор “Раптор ”, който ще му разреши да се издигне на към 150 метра. Построен е и още един първообраз – “Старшип SN5 ”, който към този момент има носов отсек и евентуално ще може да излети на суборбитален полет на височина 20 километра. Надеждата на СпейсЕкс е, че до края на годината или при започване на 2021-ва “Старшип ” ще стигне и до орбита. 

Успешното тестване днес се случи по-малко от седмица, откакто “Старшип ” се трансформира в един от трите плана, определени от НАСА за транспорт на хора на повърхността на Луната. 

Няма спор, че втората половина на 2019-та и първата на 2020-та бяха сложни за Илон Мъск. Миналото лято по-малък първообраз на име “Стархопър ” съумя да организира някои забавни полети – като кулминационната точка бе през август, когато той се издигна на 150-метрова височина, след което кацна на към 100 метра от стартовата площадка. Това беше значим миг за ракетостроенето, защото в никакъв случай в историята на човечеството ракета, работеща с течен метан, не е летяла толкоз дълготрайно. Но проблемите започнаха скоро по-късно – от ноември насам Мъск загуби три пълномащабни прототипа, все по време на криогенните тествания.

Това не е притеснително за бизнесмена – той работи по така наречен “итеративен метод ”, радикално друг от консервативния метод в аерокосмическата промишленост, при който се прекарва дълги години на чертежи и мъдруване кой би бил оптималният дизайн за галактически транспортен съд и чак тогава се пристъпва към градеж. Много планове си остават единствено на равнище чертежи. Мъск стартира непосредствено с рязането на метал, като нещата се изпитват в придвижване. Строи се, тества се, следва неуспех – събират се данни, поправят се проблемите, отново се строи, отново се тества, отново неуспех – отново се събират данни, поправят се проблемите… и по този начин до момента в който се реализира триумф. Както припомня най-опитният съветски космонавт Генадий Падалка, това е методът на екипа на Сергей Корольов. Именно по тази причина Илон Мъск съумява най-вече от всички в актуалния свят. 

Засега остава да забележим дали “Старшип ” ще пожъне повсеместен триумф, трансформирайки се в мощен транспортен съд за полети до околоземна орбита, Луната и Марс. Днешният ден беше доста значима стъпка напред в тази посока. 

Запис от днешното тестване: тук (Youtube връзка)

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР