Инж. Димитър Зоров, председател на Национален съюз на говедовъдите в

...
Инж. Димитър Зоров, председател на Национален съюз на говедовъдите в
Коментари Харесай

Беновска пита: Инж. Димитър Зоров: Асен Василев обеща пари - чакаме го до 20.4. “Промяната” не застават зад нас в Брюксел



Инж. Димитър Зоров, ръководител на Национален съюз на говедовъдите в България /НСГБ/, на Асоциацията на млекопреработвателите в България, /АМБ/, притежател на мандра „ Пършевица “, в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ във, в на 9-ти април 2022 година, съобщи позиции по следните тематики:

Ще банкрутират ли фермите в България?
“Дали сте добре пристигнал с проблемите, които изложихте - ще банкрутират ли фермите в България, няма ли да имаме месо, мляко, сирене - какво се случва в България? ” попита Беновска. Зоров означи, че Гроздан Караджов е декларирал, че страната е надалеч от проблемите на хората и точно това се вижда. “Ситуацията е пагубна и тя е подбудена от доста условия, насъбрани проблеми през годините, задълбочаващата се рецесия в Украйна, инфлацията, което докара до повишение на фуражите на животните със 100 %, а продукцията няма по какъв начин да бъде отразена от такова покачване, тъй като това е отвратително за потребителите. Надявахме се, че в лицето на страната ние ще получим поддръжката, която чухме от вицепремиера Асен Василев на трите срещи, които организирахме, само че в последния месец не се случва. Хората са гневни и нямат избор от повече от 3 седмици. Искат нещо да се направи, с цел да им бъде помогнато да оцелеят. България без мляко и месо не знам какво ще прави, тъй като даже не можем да разчитаме на партньорска взаимност от европейските ни сътрудници. Там този проблем се задълбочава, той не е единствено български ” разяснява Зоров. Беновска означи, че през вчерашния ден са дали респектираща конференция и в словото на Зоров се съдържа нещо доста значимо.

“Димитър Зоров: Благодарим, че уважихте нашата самодейност за конференция. Тук сме се събрали ръководителите на браншовите организации на всички въдства, в т.ч млечно говедовъдство, овцевъдство. Тук са сътрудниците от районни структури, тъй като сега обстановката не е сериозна, тя е пагубна. От 2 месеца сме потърсили всички благоприятни условия, с които разполагахме. Бяхме в комисия по земеделие 3 пъти, запознахме депутатите, бяхме в министерство на земеделието не знам какъв брой пътя, бяхме на 3 срещи с вицепремиера Асен Василев, при премиера. Г-н Василев ни даде обещание средства за един понеделник, който мина, само че очевидно разпореди схемата да извърши министерството на земеделието и то все още до средата не е стигнало. Последен опит направихме предходната седмица, на която участваха двамата заместник-министри, че министърът беше болен. За предишния петък ни бяха обещани ставките по коронавирус мярката и методът за разпределяне на тези 120 млн, които Асен Василев сподели, че можем да ги получим. Няма липса на финансов запас, има липса на образуване на схемата. Това, което сподели госпожа Христова го съобщи и на министрите и зам.-министрите, че в случай че не създадат нещо за този бранш, тя е упълномощена от техния съюз да им изиска оставките. Нищо ново. Няма да се стресират от това, което ще чуят през Вас. Ние търсим действително решение на нещата. Ние нямаме никакви политически ползи и подбуди, а просто спасяването на този бранш. Отидохме с съответни числа при господин Василев, тъй като той е икономист, финансист и му направихме план колкото коства един литър мляко. Хубаво е, че зам.-министърът на земеделието Бурджев, който дава отговор за отглеждането на животни, съгласно нас е единственият, който се пробва нещо да направи. ”

Какви са упованията на животновъдите?
“Какво очаквате? Вие изложихте срещи, диалози, обещания, упования. Заявихте, че нямате политически претенции ” попита Беновска. Зоров отговори, че чакат някой да се задейства и да разбере обществото каква е действителната обстановка и какво ще употребява след няколко месеца, в случай че въобще има какво. Той акцентира, че пресцентъра на министерството на земеделието е отговорно за това, че се популяризират вести за изтичане на милиарди и обществото счита, че животновъдите са “храненици ”. Беновска означи, че се приказва, че са взели милиони от държавен фонд “Земеделие ”. Зоров акцентира, че парите се раздават на глава на животно и декар обработваема земя и на никого не са дали за неговото име или хубост и би трябвало да се вникне в това какъв брой е действителният разход за един литър мляко и едно животно и какъв брой са заемите на стопаните. Водещата показа, че през вчерашния ден е попитала Зоров дали ще доведат животните на площада. Зоров отговори, че Николай Романов е изразил, че няма никакви терзания и не е останала друга опция. “Това не са хора търсещи внимание, те са търсещи успокоение и метод за оцеляване. След тези хора няма да има нищо повече. Ние в случай че си отидем, никой не идва. Ликвидират се ферми, нови не идват ” акцентира Зоров. Той добави, че не желаят да бъдат изкупителна жертва и да зачисляват покачването в цената на продукта, тъй като няма да има кой да яде този артикул, а и страната е покупател на тези артикули посредством своите публични поръчки за изхранване на институции, обществени групи, обществени патронажи, учебни заведения, които са с закрепени цени. “Зам.-министърът на земеделието Момчил Неков не утвърди опция през годината да се анексират цените. Всички признаваме високата инфлация, високите разноски, само че не може да се трансформират цените, а насреща в комисията по земеделие ни споделят сложете си го в цените ”.
Цените на пазара, загубите и обезщетенията
“Вие сте и познати на пазара с това, което произвеждате. Вашата мандра “Пършевица ”, Вашите артикули... може ли да ми кажете къде сте в класацията на пазара на българина? ” попита Беновска. Зоров отговори, че ценово за последните 18 месеца единствено с 15 % са вдигнати цените, само че търговците отразяват доста по-големи надценки и предплатено са си вдигнали цените преди производителите. “Това е свободната пазарна стопанска система. Правихме среща с Корнелия Нинова още преди възникването на казуса и тя сподели - да, знам - само че реакция няма. Искаме единствено едно - вярно и съразмерно солидарно систематизиране на тежестта по цялата верига. Ако има един лев облага, дано да бъде разпределен солидарно с всички. Не този, който 365 дни е във фермата, няма успокоение, подобен различен отрасъл няма, той да доплаща и да не получи нищо, тъй като чух от Момчил Неков на една публична среща - обикновено е да губите и Вие ще губите, и ще работите. Аз попитах кой ще финансира тази загуба - те или банките, тъй като банките не са основани да финансира загуби и да не си събира заемите. Аз мога да съобщи, че това, което вършим е напълно по БДС и напълно от сурово мляко, което ние произвеждаме, само че такива предприятия сега са на загуба ” сподели Зоров и добави, че и хората, произвеждащи мляко също са на загуба и тяхната сметка е по-негативна. Той акцентира, че сега се унищожават компании - Николай Дойнов е имал 1000 месодайни животни, които са изнесени напълно за Румъния и ръководителите на браншовите организации са очевидци на псувания и викания за унищожаване на държавното управление, само че въпросът е след премахването какъв брой време ще продължи безтегловността. “Ние не желаеме някого да махаме. Преживяхме една година на служебни държавни управления, нямаше с кого да приказваме. В случая има с кого, има обещания, няма дейности ” сподели Зоров.

Среща в Екологичен потенциал
Беновска попита докога ще могат да устоят, тъй като следва вървене в Европейска комисия. Зоров отговори, че до неотдавна фермерите са казвали, че отговорни са мандраджиите, само че са видели, че мандрите също са в толкоз тежко положение. Той продължи с това, че за 20 април е планувана среща с ръководителя на комисията по земеделието в Екологичен потенциал, с цел да схванат те ли са отговорни за обстановката, тъй като министърът на земеделието споделя, че парите, обещани от Асен Василев, не могат да тръгнат по схемата, която е поискана от Василев и марката - да бъде база осъществена продукция. “Те предложиха трансформационен коефициент, само че досега споделят, че не може. Ще кажем на уважаемите европейски ръководителите, че когато са взели решение за някакви дейности, наказания с Русия, те би трябвало да са планували обезщетителни ограничения и да са планували, че европейските животновъди и консуматори ще са пострадали. Когато ние си провокираме рецесията и споделяме, че ще спрем покупката на газ... вършат ли сметка по какъв начин ще работят тези предприятия и какъв брой ще коства стоката ” разяснява Димитър Зоров. Той добави, че министърът на енергетиката е попитал дали са подготвени да платят още 40 % завишение на газта, което значи още 2 пъти нарастване на торта.

Беновска попита Зоров дали ще вземат публицисти със себе си в Брюксел. Зоров сподели, че през вчерашния ден са купени билетите, всеки самичък се финансира, страната не се грижи да е с сектора, а се оправдава с Брюксел. Той съобщи, че на този стадий не са говорили за гласност и е била спонтанна организацията на срещата. Зоров акцентира, че ще се опитат да създадат среща и с еврокомисаря по земеделие, с цел да търсят решение и за хората по селата.
Беновска означи, че ще видят още веднъж след 20 април с вярата, че ще донесат положителни вести. “Ние не можем да сме ПУЦ за ръководещи и до момента в който схванат казуса е доста мъчно, като схванат - споделят, че нямат финансиране, че министърът на финансите не им дава, в този момент пък министърът на финансите дали ги изненада, или са се уговорили единият да играе неприятното, а другият положителното ченге - не чакахме това от господин Василев. Смятахме, че е откровен, може и да е по този начин. Чакаме 20 април ” сподели Зоров.

Кампания за дуалното и професионалното обучение
Водещата акцентира, че към този момент не могат да се заплащат и достойните заплати за хората, работещи в сектора, а и няма и задоволително готови фрагменти. Беновска пожела да чуят обръщението на “Беновска пита ”, част от акцията за дуалното и професионалното обучение, в която Димитър Зоров ще се включи като сътрудник.
Беновска: Г-н Кирил Петков, незабавно създайте условия да се образоват младите да работят в промишлеността!

„ Знам, мога, богат съм и благополучен “.- Национална акция за дуално и професионално обучение - YouTube

ДО
Министър-председателя на Република България
Г-н Кирил Петков,
Заместник министър- ръководителите
Асен Василев, Калина Константинова, Корнелия Нинова, Гроздан Караджов, Борислав Сандов
и министрите
Николай Денков, Бойко Рашков, Стефан Янев, Асена Сербезова, Николай Събев, Даниел Лорер, Атанас Атанасов, Георги Гьоков, Иван Иванов, Христо Проданов, Теодора Генчовска, Александър Николов, Радостин Василев, Надежда Йорданова, Божидар Божанов
НАЦИОНАЛНО-ОТГОВОРНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ
За Национана акция за дуално и професионално обучение
ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ
„ ПРЕДАЙ НАТАТЪК “
-------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------
На 9 май 2019 година, ТВ Youtube БЕНОВСКА ПИТА - РАДИО К2 и „ Радио К2 “, стартирахме Национална акция за дуално и професионално обучение „ Знам, мога, богат съм и благополучен “.
Прекъснахме Кампанията поради карантините и ограниченията по Коронавирус 19…
Обществената и икономическата потребност от механически готови междинни фрагменти Ви е мъчително ясна. Трябва да помогнем и на младежите да се ориентират професионално. Трябва да помогнем и на стопанската система.
Всеки от Вас, г-жи и г-да министри, ще поддържа с 2 ръце потребността от готови междинни фрагменти:
и в превоза, и в строителството, и в опазването на здравето, и в енергетиката, и в образованието, и във финансите, и в стопанската система и промишлеността, и в защитата, и в земеделието, и в околната среда, и в обществения бранш, и в нововъведенията, и в туризма, и в правораздаването, и в спорта, и в електронното ръководство, и в Министерство на вътрешните работи, и в дипломацията.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Кампанията е огромна и по национална отговорност, план, и по обсег на сътрудниците.
Кампанията започва взаимно с Министерски съвет на Република България, работодателските организации в АИКБ, синдикатите КНСБ и КТ „ Подкрепа “, кметовете на 28-те регионални града, Българската православна черква, ректорите на ВУЗ-овете в България, шефовете на гимназии и междинните механически, и професионални учебни заведения, учебните настоятелства, родители, ученическите препоръки, шефове на прогимназии в България, шефове на театри, артисти, музиканти, културни дейци, общественици, медии, публицисти.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Идеята на акцията, на горе изредените институции е:
в публично-частно партньорство „ Власт- Бизнес – Медии “ да се възстановят, по този начин наречените по-рано, техникуми, СПТУ и ПТУ. Всеки от вас, министрите, е на ясно, че по този начин ще запълните вакума от готови междинни фрагменти във всеки от ресорите ви на ръководство.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Създадохме ария „ На прага “ и видеоклип, предопределен за учениците и за родителите, и техните баби и дядовци, с които децата разискват бъдещето си.
„ Знам, мога, богат съм и благополучен “.- Национална акция за дуално и професионално обучение - YouTube
Автор на текста е поетът Александър Петров, музика - Константин Марков, осъществяване - „ Тангра “, продуцент и режисьор Илиана Беновска - с присъединяване на студенти от СУ „ Климент Охридски “, УНСС, МГУ, НАТФИЗ, възпитаници.
Песента и видеото получиха необятно разпространяване и известност, и бяха класирани на първите места в влиятелните класациите за български творби.
В настоятелен проект би трябвало:
1.МОН да влезе в същността на замисъла и да го допълним, в случай че има потребност.
2.Трябва МТСП да провежда професионалното преориентиране, да притегли за преквалификация безработни и обществено слаби / включително ромското население/ - изследвано и систематизирано от нашия екип.
Преди карантините и ограниченията по Коронавирус 19 систематизирахме какви благоприятни условия съществуват и като държавни бази, и като подготвеност от страна на бизнеса за тази цел.
3. Да се номинира орган за партньорство сред сегашния Министерски съвет и откритите до тук сътрудници:
работодателските организации в АИКБ, синдикатите КНСБ и КТ „ Подкрепа “, кметовете на 28-те регионални града, Българската православна черква, ректорите на ВУЗ-овете в България, шефовете на гимназии и междинните механически, и професионални учебни заведения, учебните настоятелства, родители, ученическите препоръки, шефове на прогимназии в България, шефове на театри, артисти, музиканти, културни дейци, общественици, медии, публицисти.
Нашият екип ще помогне и тук, защото и това беше съответно планувано, и по съответни стъпки, преди карантините и ограниченията по Коронавирус 19.
4.МС да реши възобновяване на техникумите и професионалните учебни заведения в междинното обучение - изследвано и систематизирано от нашия екип.

С почитание,
Илиана Беновска, публицист

“Това е в резюме задачата и обсегът на акцията. Браншовите организации също са вътре. Вие изявихте предпочитание да се включите, тъй като и Вашият бранш е значим. Какво е нужно? ” попита Беновска. Зоров отговори, че би трябвало, когато някой влиза да ръководи даден бранш, да е задоволително осведомен, а в случай че не са - да слушат какво им се споделя и да вземат решенията, съгласно това, което са разбрали и съгласно потребностите на бранша. Беновска означи, че техникумите липсват, междинните професионални учебни заведения и попита Зоров дали може да се преборят със обстановката и да се случи слоганът “Знам, мога, богат съм и благополучен ”. Зоров акцентира, че може да се мечтае за това и да се пожелава, тъй като няма бранш в България, който да има задоволително фрагменти и този проблем е поставян през последните 20 години - да има разбор на нуждите в секторите и фрагментите да влизат в държавната поръчка. Той показа, че секторът на отглеждането на животни и земеделието не е от най-интелигентният, само че когато новите технологии изискват изключителна готовност и начетеност. Беновска сподели, че в случай че бъдат заведени децата до 7 клас и техните фамилии, ще бъдат запалени и е въпрос на реализиране на допир с действителната работа, производството и процеса, а освен да се купува продукцията. Зоров показа, че работят по схемата “Училищно мляко ” и една от задачите на тази стратегия е точно запознаване на децата с процеса на произвеждане, с цел да добият визия. Той е предложил на доста шефове да станат сътрудници, само че дребен брой са се възползвали. Зоров описа, че преди са ходели на стажове, имало е открити уроци и това е основало привички и образование, а сега обществената система излива пари за обществено подкрепяне на хора, които не желаят да си намерят работа и когато бъдат изпратени от борсата да стартират, се отхвърлят от работата. Той даде за образец това, че украинецът взима 1200 лв., а служащият 800 лв.. “Продължаваме смяната - значи, че нещо би трябвало да се случи - все още не се случва в нашия бранш ” акцентира Зоров.

Подаръците
Беновска подари на Димитър Зоров тениска Харвард, която може да облече на идната среща с Асен Василев. Зоров отговори, че още през днешния ден може да отиде с нея, в случай че тениската ще свърши работа. Той описа, че е приключил математическа гимназия и счита, че са били напълно готови по всички пера като са дали разбора на Василев. Беновска описа, че е подарила на Асен Петков и Асен Василев “големи топки ” откакто са спечелили изборите и пожела да изгледат видеото. Водещата подари и на Димитър Зоров “големи топки ”, а той отговори, че всички животновъди би трябвало да имат такива, с цел да преодолеят обстановката. Беновска пожела да изгледат дружно клипа за акцията за дуалното и професионалното обучение, изработен с Константин Марков, Тангра, Александър Петров и целия екип на “Беновска пита ”.
Димитър Зоров пожела това да стане реалност, тъй като на 95 % са го имали това преди години и сегашните подрастващи генерации и родителите би трябвало да имат по-голяма съпричастност.

Така приключи диалогът сред инж. Димитър Зоров и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита ” по “Радио К2 ”, във и в на 9-ти април 2022 година.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР