Инициативният комитет за защита на потребителите призовава хората да внимават

...
Инициативният комитет за защита на потребителите призовава хората да внимават
Коментари Харесай

Внимание! Търговци лъжат с коледни намаления


Инициативният комитет за отбрана на потребителите приканва хората да внимават с коледните понижения, тъй като има търговци, които лъжат. В комерсиалната мрежа към този момент се появяват бомбастични анонси на витрините, че всички артикули са с огромен % коледно понижение. Но някъде с доста малък шрифт се отбелязва, че в действителност има изключения и от време на време те могат да бъдат за групи артикули, които са значителен подбор, декларира ръководителят на комитета Пейо Майорски. В по-малките търговски обекти, когато отново има понижени артикули или такива в промоция, не се показва остарялата цена, което затруднява потребителя да реши дали в действителност е налице такова понижение и в какъв % се показва. В интернет също има случаи, при които търговецът директно преди началото на акцията подвига цената за ден-два и по-късно от нея прави някаква "отстъпка ". Дори може да се стигне до такава степен, че понижената цена е по-висока, в сравнение с стоката се е продавала преди 2-3 седмици. Тези хитрини е допустимо да се опитат да ги демонстрират тази седмица преди коледните празници. Затова потребителите да вършат съпоставки на друг вид интернет уеб сайтове или магазини за сходни артикули. И тогава човек може доста елементарно да се ориентира дали фактически е попаднал на преференциално предложение, добавя Майорски.

От Инициативния комитет за отбрана на потребителите също приканват хората да внимават какво подписват, като креди около коледните празници, с цел да не се окажат по-късно в ръцете на рекетьорските колекторски компании. Заемодатели подсигуряват бързо утвърждение даже и при неприятна кредитна история за дребни суми от 300 до 1000 лева Предложения за коледен заем, разлепени по стълбовете, се появяват и за по-високи суми. В някои случаи офертата стига до 5000 лева Апелираме към жителите да се срещнат в детайли с изискванията и лихвите при тегленето на бързи заеми и не ги съветваме да взимат заеми от нефинансови институции. Само за два месеца и половина от старта на акцията за събиране на „ Сигнали против колекторските компании “ са събрани към този момент над 45 сигнала на жители. В огромната част става въпрос за погасени по отминалост сметки към мобилни оператори и точно дребни потребителски и бързи заеми. Сериозните нарушавания на правата на потребителите са свързани с искания за неплатени отговорности, които обаче те не дължат. Има редица сигнали и за физически закани. Също по този начин за неведнъж увеличени суми над главницата, за които колекторските компании не дават план по какъв начин са насъбрани.

Кампанията за сигнали и нарушавания на колекторските компании на Инициативния комитет за отбрана на потребителите ще продължи доникъде на януари 2018 година Основната причина за съставяне на комитета е настояването ни да бъде изработен закон, регулиращ активността на колекторските компании, чиито годишен оборот надвишава милиарди левове. Проблемът стартира да се изостря и от обстоятелството, че кредитни институции като банките и доставчиците на комунални услуги също започнаха да се обръщат към тези компании вместо към съда.

Всеки жител може да се обърне към Комитета за отбрана на потребителите за съвет или да подаде сигнал на имейл [email protected] или във Facebook страницата ни https://www.facebook.com/groups/komitet.potrebiteli/?ref=bookmarks
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР